logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Klassieke literatuur voor kinderen in een nieuw jasje

Sprookjesverhalen gaan al honderden jaren mee. Ze werden vroeger vooral verteld, maar steeds vaker voorgelezen. Daarbij krijgt iedere nieuwe vertelling weer een nieuwe kwinkslag, een nieuwe insteek of een nieuwe vorm. Soms worden er wat grotere sprongen gemaakt dan op andere momenten. Zo ook met klassieke verhalen als Frankenstein of Alice in Wonderland. Ze zijn al tientallen keren verteld, het verhaal in grote lijnen kent iedereen… en toch kun je klassieke literatuur in een nieuw jasje steken, zo blijkt uit deze boeken!


Recensie over Frank en Stijn

Dit is misschien wel de meest vrijpostige variant in dit lijstje. Frank en Stijl laat zich misschien het best vergelijken met Pugsley en Wednesday, de kinderen van de Addams Family. Frank en Stijn is een tweeling in het bijzondere huis van de familie Weemoed. Vader Victor was een geneesheer in een dorp en heeft zich na een onbesproken ongeluk moeten terugtrekken in het kasteel op de heuvel. Hij speelt graag orgel, is lang en bleek en is getrouwd met Arlette Chelette, een bijzonder dunne vrouw die als operazangeres heeft gewerkt. Toen Frank en Stijn werden geboden is ze thuisgebleven om voor hen te zorgen… en de kat Igor. Dat is een beetje de basis. De link met Frankenstein wordt vooral gelegd door de geneeskundige achtergrond van vader Victor (en diens voornaam, van Victor Frankenstein) en de creepy achtergrond.

Maar geen nood: echt eng wordt het niet. Het is vooral grappig en ondeugend, een vrolijk verhaal over griezelige kattenkwaad, bijzondere monsters en grote misverstanden. Er zit een rode draad in de hoofdstukken, maar zijn prima te lezen. Het hele boek werkt namelijk langzaam toe naar het grote Halloweenfeest, waar de hele klas druk mee bezig is. Ieder hoofdstuk komt de meest bijzondere dag ooit dichterbij, waar de twee jongens een absoluut spektakel van willen maken. Een praktisch boek om even tussendoor te lezen. De groen-witte illustraties in het boek zorgen dat het niet toverweldigend wordt voor beginnend lezers. Prettig leesbaar, vol kattenkwaad.

Score: 7


Ga direct naar Frank en Stijn op BOL.com.


Recensie over Alice in Wonderland, bewerkt door Valeria Docampo

CooleSuggesties topper

Veel dichter bij het originele verhaal blijft de fraaie bewerking van Valeria Docampo, die zich heeft gestort op Alice in Wonderland. Het boek is in 1865 geschreven door Lewis Caroll en sindsdien talloze maken opnieuw herschreven en verfilmd. De Disney-varianten als tekenfilm en live-action film ken je vast wel. Alice in Wonderland is uitgevoerd als een indrukwekkend prentenboek. Dat indrukwekkende komt deels door het enorme formaat, een boek van 24×35 centimeter maakt absoluut indruk! En het laat de indrukwekkende prenten van illustratrice Valeria Docampo absoluut tot hun recht komen. De illustraties staan namelijk niet alleen als kleine tussenfragmentjes tussen de tekst, maar prijken ook volledige pagina’s. Dan komen ze pas goed tot hun recht. De heldere en kleurrijke illustraties brengen het bijzondere verhaal tot leven. Ze laten niet alleen de belangrijkste elementen goed en duidelijk zien, maar bevatten regelmatig kleine knipogen en grapjes.

Het verhaal van Alice in Wonderland is er eentje om van te houden – de een smult ervan en haalt alles in huis wat er over het boek te vinden is, de ander vind het maar raar en vreemd. Het is een beetje een rebels kinderboek. Het bevat harde uitspraken en verwarrende gesprekken, opzichtig drugsgebruik en een met moord en doorslag dreigende koningin. Over de inhoud kun je lang en breed discussiëren: is het een maatschappelijk protest tegen de gevestigde orde? Een kritische noot tegen de samenleving van dat moment? Actueel is het in ieder geval nog altijd. Het bevat zoveel symboliek en dubbele lagen… of is het gewoon een raar verhaal waar iedereen wel iets in kan zien? Deze variant maakt het in ieder geval een boek om bij weg te dromen. Een absolute topper!

Score: 9


Ga direct naar Alice in Wonderland op BOL.com.


Recensie over Russische Sprookjes van Sprookjesverteller Thé Tjong-Khing

CooleSuggesties topper

Russische sprookjes zijn een verhaal apart. Stuk voor stuk. Ze zijn heel divers en soms ook ronduit bizar – zoals een prinses die aan een kachel had beloofd om met het stuk huisraad te trouwen. Dat verzin je niet! De sprookjes hebben een lange geschiedenis en komen uit iedere uithoek van het enorme land. Ze gaan over prinsen en prinsessen, maar ook over boeven en gespuis. belangrijk is dat het dagelijks leven centraal staat, in welke laag van de samenleving het verhaal zich ook afspeelt. Meesterverteller Thé Tjong-Khing heeft de sprookjes onderhanden genomen en ze opnieuw opgeschreven, zodat de verhalen leuk en prettig zijn om te schrijven. Hij verstaat de kunst als geen ander om verhalen op te schrijven alsof hij ze letterlijk aan je vertelt, voor een knapperend haardvuur. Klinkt niet verkeerd, toch?

De Russische Sprookjes van de sprookjesverteller zijn een fijne verzameling sprookjes, waarvan je de meeste niet zult kennen. Dat is altijd een leuk en interessant gegeven. De wereld is zo groot en door het internet ook zo binnen handbereik gekomen… en toch ouden we vast aan onze sprookjes van Anderssen en Grimm. Tijd om die horizon eens verder de schuiven en te luisteren naar boeiende verhalen over gebroken beloftes, spannende liefdes en geheimen die het daglicht niet kunnen verdragen. Over betoverde kachels en blauwe prinsessen, gemene heksen en paleizen vol goud. De kenmerkende pentekeningen van Thé Thong-Khing, ingekleurd met inkt, brengen de verhalen tot leven.

Score: 9


Ga direct naar Russische sprookjes op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.