logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Klaar voor de zomer

Zodra het zonnetje gaat schijnen, komt de lente in ons hoofd. Je ziet ineens mensen rondlopen in t-shirts en korte broeken, ook al is het pas 15 graden buiten. Ook zie je overal in het straatbeeld mensen in de tuin actief. Die wordt uit de wintermodus gehaald en klaargestoomd voor de lente en de zomer. Maar hoe zit het met je terras? Een goede schoonmaakbeurt is standaard, maar wellicht is die ook wel toe aan een upgrade, zodat je nog langer van je tuin kunt genieten.

Parasol de deur uit

Geef maar toe: zo’n parasol is eigenlijk een onding. Hij ligt de hele winter in de weg, je blijft hem aan het verschuiven om die draaiende zon tegen te houden en de voet blokkeert minstens één zitplek. De oplossing ligt voor de hand: een terrasoverkapping of veranda! Maak een dak boven je terras om de zon te weren, de warmte te sturen en daarmee ook veel langer te genieten van het buitenleven. Het klinkt als een hele klus, maar in feite is zo’n overkapping binnen afzienbare tijd geplaatst. Houdt daarbij ook rekening met het feit dat je nooit meer met die parasol hoeft te hannesen. 

Onze ervaringen met een overkapping

Het lijkt zo’n klus, een overkapping, maar eerlijk gezegd was ik het gesjouw met zo’n betonnen parasolvoet en de parasol gedurende het hele zomerseizoen meer dan zat. Tijd om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan met een overkapping! Wij maakten hem tegen een tussenmuur met de buren en onze carport aan, waardoor al twee kanten zijn afgeschermd tegen weer en wind. Een knus hoekje met een goede basis. Perfect voor een overkapping! We hebben lang gewikt en gewogen voor een glazen dak met afdichting of helemaal dicht: uiteindelijk zijn wij voor een compleet dicht dak gegaan van een geïsoleerde dakplaat. Als slechtziende ben ik namelijk ontzettend gevoelig voor direct invallend licht. In ons geval zou de zonwering anders altijd dicht zijn. Vanaf dat moment zijn we veel sneller buiten gaan zitten. Je zit altijd lekker in de schaduw, de tuinset blijft veel beter schoon en dankzij de beschutting zit je ook in de vroege lente of late herfst nog heerlijk buiten.

Degelijk en robuust

Bij het plaatsen van een overkapping, adviseer ik je om voor duurzame materialen te gaan, waar je meteen klaar mee bent. De aluminium overkappingen van Verasol zijn een goed voorbeeld. De degelijke constructie staat als een huis en is tot in de puntjes afgewerkt. Zo kijk je vanuit je terras niet tegen rare beugels aan, die je zou zien als je zelf aan de slag zou gaan. Voor de prijs hoef je het ook echt niet te laten. De kosten van onze carport lag tegen de 1000 euro, waarbij we zelf alles hebben gehaald en materialen bij de groothandel hebben gehaald. Bovendien kun je een systeem als dat van Verasol uitbreiden met verschillende elementen, zoals ledverlichting, heaters, zonwering en screens, die allen netjes verwerkt kunnen worden in het systeem. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Dan kun je de plaatsing nog altijd uitbesteden aan hun ervaren klusteam!

Het verschil tussen een overkapping en een veranda

Het is een kwestie van benaming. Veel mensen gebruiken deze termen door elkaar, terwijl er wel degelijk een paar verschillen zijn. Zo is een veranda altijd verbonden aan het huis, terwijl een overkapping dat niet is. Die staat los of is vastgemaakt aan een schuur, garage of carport. Bovendien vormt een veranda vaak een verlengde van het huis, waarbij de vloerhoogte van het huis wordt overgenomen door vlonderplanken. De voorkant (en een eventuele zijkant) kan worden afgewerkt met schuifwanden. Een overkapping kun je ook voorzien van glazen wanden, schuifdeuren en andere afdichtingen – weer zo’n voordeel van een systeem als dat van Verasol. Dan heet het officieel geen overkapping meer, maar ook geen veranda. Je overkapping is dan geëvolueerd tot een heuse tuinkamer

Verwar een tuinkamer of een veranda niet met een serre. Een serre is namelijk van boven tot onder geïsoleerd en een echt onderdeel van je huis. Tussenmuren en deuren kunnen daar zonder problemen verwijderd worden. Tuinkamers en veranda’s missen die isolatie en kunnen prima verwarmd worden met heaters, maar zijn die warmte ook vrij snel weer kwijt.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.