logo-liggend-wit-donkerblauw

Game review: King of Fighters XV


Er worden regelmatig vechtgames geïntroduceerd, maar er zijn maar weinig succesvolle series in deze niche. Denk aan Tekken, Mortal Kombat… maar ook aan King of Fighters, die de afgelopen jaren flink aan de weg heeft getimmerd. Dit jaar verraste de ontwikkelaar ons met een nieuwe editie, nadat die uit 2016 niet bepaald met open warmen werd ontvangen. De vraag is: voldoet deze game wel aan de moderne eisen?

Knokken in teams

King of Fighters is bekend geworden omdat ze het concept van een teamgebaseerd vechtspel introduceerden. Je maakt in deze games teams van drie vechters, die het moeten opnemen tegen andere knokteams. Waar veel andere ontwikkelaars dit concept later hebben gebruikt in hun games, heeft King of Fighters ervoor gekozen om niet te werken met het tag-principe. Je moet iedere tegenstander verslaan met het personage dat op dat moment in de arena staat. Je kunt niet switchen naar een ander, omdat je weet dat die bijzonder sterk is tegen jouw huidige tegenstander! Dat maakt het lastiger om teams samen te stellen… en ook een stuk interessanter.

Omgevingsbewust

Een ander pluspunt aan de games van King of Fighters is de omgeving. Daar kun je namelijk redelijk vrij doorheen bewegen. Zo maak je snelle ontwijkbewegingen en snelle sprongen, die je dus ook in een driedimensionale wereld kunt uitvoeren, in plaats van recht van voren. De bewegingen zijn soepel en zien er realistisch uit. Zo heeft ieder personage een arsenaal aan standaard bewegingen, maar ook special moves die uniek zijn voor ieder karakter, maar ook afweermoves, counter-aanvallen, een krachtverhogende MAX-modus en een nieuw geïntroduceerde ‘Shatter Strike’. Dat laatste is een unieke combinatie van defensieve/offensieve tegenaanval die ook als combo-starter kan worden gebruikt. De besturing is soepel en vloeiend. Het is heel prettig om te ontdekken dat de moves makkelijk onder de knie te krijgen zijn en dat de aanvallen vaak mooi in elkaar overvloeien.

Kies je vechter!

Voor de knokpartijen kun je kiezen uit 39 vechters. Voor oudgedienden van de serie zullen er een paar bekende gezichten en namen tussenzitten, maar er zijn ook een paar nieuwe gezichten die hun kracht willen meten met de andere vechtersbazen. Ieder van hen is uniek, met eigen moves en specialiteiten. De ene is licht en behendig, de andere een krachtpatser die flinke damage uitdeelt. De een grijpt en gooit, de ander valt vanuit de lucht aan en trekt zich meteen terug. Genoeg dus om te ontdekken en mee te oefenen, tot dat jij jouw favoriete team hebt samengesteld.

Verschillende gamemodi

Voor het vechten kun je kiezen uit een single player verhaalmodus, waarbij jij je door een meute aan computergestuurde tegenstanders moet vechten. Tijdens het verhaal wordt je beloond met prachtige animaties, waar veel tijd en energie in is gaan zitten. In de Versus-modus kun je vechten tegen een andere speler of een CPU-tegenstander in standaard 3-vs-3 of single-character-gevechten, terwijl een nieuwe Draft VS-modus voorkomt dat concurrenten een van dezelfde personages als hun tegenstander selecteren. Online modi omvatten ranked, casual en lobbywedstrijden, maar ook de mogelijkheid om te sparren tegen vrienden. De Mission-modus leert je combo’s, van eenvoudig tot geavanceerd en er bestaat een fijne tutorial-modus om je de basis van het spel te leren.


Ga direct naar King of Fighters XV op BOL.com.

Recensie over King of Fighters XV

Zoek je naar een vrij toegankelijke fighter-game met de nodige toeters en bellen, dan zou King of Fighters echt iets voor jou kunnen zijn. De variatie in personages, arena’s en uitdagingen zal je genoeg omhanden geven voor een paar uur flink knokken voor je succes. Het spel speelt soepel, de bewegingen zien er goed uit en de bediening is heel toegankelijk. Naast single-player modi en een multiplayerstand kun je ook online de strijd aangaan in de verschillende matches. Dat werkt erg soepel, dankzij nieuwe technieken die KoF heeft geïntroduceerd. Een toffe game, die er misschien nog wat gelikter uit mag zien, maar zeker niet overgeslagen mag worden.

Score: 7.5


Info

King of Fighters XV
Uitgever: Namco Bandai
Getest op: XBOX Series X/S
Genre: vecht
Prijs: 60 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.