logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Met kinderen op vakantie… naar Eindhoven


eindhoven-citytrip-1Ik moet toegeven: Eindhoven klinkt niet echt heel toeristisch. In ons rijtje Maastricht, Utrecht, Rotterdam is Eindhoven misschien een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar toch zul je versteld staan over de mogelijkheden die deze ‘Lichtstad’ te bieden heeft. Wij gingen op pad en bekeken de stad met een kritische blik.

eindhoven-citytrip-5Verblijf

Zoals iedere stad heeft ook Eindhoven een mooi assortiment aan hotels. Wij verbleven echter in het Park Plaza in Eindhoven. Deze is gelegen aan de Geldropseweg, net aan de rand van het centrum. Daardoor is het hotel bijzonder goed bereikbaar. Bovendien beschikt het over een eigen parkeerplaats, waar gasten gratis gebruik van mogen maken. Handig, maar niet helemaal doorslaggevend natuurlijk. Belangrijker zijn natuurlijk de kamer, de service en hoe de kinderen zich voelen. Welnu: Park Plaza heeft voor gezinnen een speciaal Family Getaway-arrangement. Dat houdt in dat je een verblijf krijgt voor twee volwassenen en twee kinderen (12 jaar of jonger) in een enorme suite, een studiokamer, een familiekamer of twee Superior-kamers, die met elkaar verbonden zijn. De kamer waar je in terecht komt hangt af van het hotel en de beschikbaarheid. Feit is wel dat je gewoon vier slaapplaatsen hebt, die niet hutje-mutje tegen elkaar aan zijn gelegd. Uiteraard mag je met zijn allen ontbijten in het buffetrestaurant – altijd al een feestje – en worden de kinderen extra in de watten gelegd met een Giftbag vol leuke cadeaus en vouchers voor hapjes en drankjes. Wat echter écht indruk heeft gemaakt op de kinderen was niet de enorme kamer of het uitgebreide ontbijt. Neen, dat was het gedrag van het personeel. De kinderen werden – net als alle andere gasten – op handen gedragen en meer dan correct behandeld. Meneer Reimers zou er nog wat van kunnen leren! Dat het hotel aan de rand van het centrum ligt is in ons geval meer dan meegenomen. Wij zijn hier namelijk om de stad te ontdekken!

eindhoven-citytrip-4

Ontdek Eindhoven

Je kent Eindhoven vast wel van naam. Van PSV, bijvoorbeeld, of van Philips, die de stad echt op de kaart heeft gezet. Maar natuurlijk is er veel meer te doen en te beleven in de stad dan alleen hard werken en voetbal kijken! ons hotel ligt tegen het centrum aan, op een steenworp van het bekende Van Abbemuseum. Loop je de straat uit, dan loop je via het Stratumseind en het Catharinaplein (waar ontzettend veel leuke restaurantjes zitten) zo de binnenstad in. Daar vind je de bekende winkelketens, maar ook een aantal minder bekende boetiekjes en leuke winkels. Aanrader is de Heuvelgalerie, een overdekt centrum waar je voor van alles en nog wat terecht kunt. Bij het treinstation heb je nog een overdekt centrum, de Piazza, waar wat luxere winkels te vinden zijn. Voor ieder wat wils. Aan de achterzijde van het station bevind zich ook het beursgebouw, waar regelmatig interessante beurzen gehouden worden. In ons weekend was er de Spellenbeurs – hoewel het geen permanente activiteit is konden we ‘m niet laten schieten natuurlijk.

eindhoven-citytrip-2Philips museum

Hoewel Philips een enorme stempel op Eindhoven heeft gedrukt, was er eigenlijk geen goede plek om de geschiedenis van het mega-concern te ontdekken. Tot een paar jaar geleden – toen ontstond het Philips museum (www.philips-museum.com), gelegen aan de Emmasingel aan de rand van het centrum. Daarin wordt je meegenomen door de geschiedenis van Philips, maar tegelijkertijd ook door de geschiedenis van de moderne technieken zoals we die nu kennen. Van de allereerste gloeilamp (waarbij het laboratorium en de werkplaats op indrukwekkende wijze zijn nagebouwd) tot de nieuwste led-technieken, van medische instrumenten tot stofzuigers, televisies en nog veel, veel meer: je ontdekt het allemaal. In het museum lopen tal van vrijwilligers rond die een bijzondere band met Philips hebben. Oud werknemers, die door het concern met open armen zijn onthaald. Want één ding is zeker: het bedrijf zorgde bijzonder goed voor zijn mensen. Een must-do in dit museum is Mission Eureka. Je loopt dan met een iPad door het museum. Op verschillende locaties tref je een zuil aan waar je de tablet op kan leggen en met jouw team vragen moet beantwoorden in een quizvorm, maar ook spelletjes kunt spelen. Een geweldige manier om het museum te ontdekken, en bovendien geweldig uitgevoerd. Toegangsinformatie per 1 januari 2017: Kinderen tot 6 jaar: gratis, kinderen 6 tot 18 jaar: 4,50, volwassenen: 9,00. Daarnaast is vanaf deze datum ook de Museumkaart geldig!

eindhoven-citytrip-3

Sportief

Niet zo’n kijker, maar meer een doener? Dan ben je ook in Eindhoven aan het juiste adres. In en om het centrum zijn namelijk een paar super gave sportfaciliteiten. Wat dacht je van skatebaan Area FiftyOne (www.area51skatepark.nl), het 040BMX Park (www.040bmxpark.nl) of klimmen in de Monk Bouldergym (www.monkeindhoven.nl)? Hartje centrum kun je zelfs aan de slag met LaserQuest (www.lqehv.nl) of de spanning opzoeken in een Escape room (www.escaperoom-eindhoven.nl). Mogelijkheden genoeg dus, naast alle parken en openbare faciliteiten die de stad bied.

eindhoven-citytrip-7Evenementen in Eindhoven

Eindhoven heeft natuurlijk zijn populaire bestemmingen, zoals het Philips Museum, het DAF-museum en De Ontdekhoek, maar er is veel meer te doen. Er worden tal van evenementen georganiseerd door het jaar heen: niet alleen in de centraal geleden Beursgebouw, waar tijdens ons verblijf Het Spellenspektakel werd georganiseerd, we konden ook meteen genieten van het jaarlijkse evenement GLOW (www.glow.nl), waarbij de gehele stad is gehuld in schitterende lichtlocaties. Die moet je echt een keer gezien hebben, waarbij het natuurlijk praktisch is als je een nachtje kunt overnachten. GLOW begint namelijk pas als de zon onder is – dan komen de installaties het beste tot hun recht. Daarnaast worden er in en rond het centrum genoeg activiteiten georganiseerd die de moeite waard zijn om af te reizen naar deze stad.

eindhoven-citytrip-6

 

Ontdekken

Er valt ook genoeg te zien en te ontdekken in Eindhoven. Denk daarbij niet alleen aan het Van Abbemuseum en het Philips museum (die beiden voor kinderen erg leuk zijn om te bezoeken) of een ontdekkingstocht naar het leven van de prehistorie tot nu in het Eindhovens Museum, maar bijvoorbeeld ook aan De Ontdekfabriek (www.deontdekfabriek.nl). Dit ontdekparadijs voor kinderen laat je op een leuke en speelse manier kennismaken met techniek en wetenschap. Of beter gezegd: laat het je ervaren! Want in verschillende opstellingen kun je zelf creatief aan de slag met verschillende wetenschappelijke experimenten. Zo maak je een eigen waterstroom, laat je boten varen en kun je zelfs een eigen 3D-print maken van bijvoorbeeld je naam. Super cool, toch?

ontdekfabriek

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.