logo-liggend-wit-donkerblauw

Kinderboekenweek: kinderboeken over werk en carrière

Het thema van Kinderboekenweek 2021 is Worden wat je wil waarbij kinderen alle beroepen kunnen worden die ze willen en alvast kunnen dromen over later. Bette Westera schrijft het Kinderboekenweekgeschenk voor de 67ste Kinderboekenweek en Mark Janssen maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek. De Kinderboekenweek vindt in 2021 plaats van 6 tot en met 17 oktober. Om ze alvast een stukje in de goede richting te duwen, hebben wij een paar fantastische boeken gevonden die gaan over rare en vreemde beroepen, bizarre manieren om rijk te worden en nog veel meer!


Te gekke beroepen die echt bestaan

Te gekke beroepen die echt bestaan

IN dit kleurrijke en bonte boek vind je een verzameling beroepen van over de hele wereld, waar je niet vaak vacatures voorbij ziet komen. Dat is ook niet zo vreemd: de beroepen zijn vrij uniek, je komt ze niet zo vaak tegen! En bij sommige beroepen kan ik me voorstellen dat mensen er voor in de rij staan… waarbij je bij andere beroepen misschien juist mensen moet zoeken die weten wat ze doen. Op iedere pagina staan meerdere beroepen omschreven, die per thema zijn verzameld. Zo vind je bijvoorbeeld pagina’s met tegenstellingen, zoals hoog en laag bij de grond, of beroepen met unieke kleding, die gepaard gaan met emoties of waarbij je echt unieke dingen moet doen, zoals het afstoffen van dino’s, het maken van kunst van kaas of het springen op matrassen om ze te testen.

Alle beroepen in dit boek bestaan echt, maar je zult echt goed je best moeten doen om ze te kunnen vinden. Het lijkt er wel op dat er op ieder potje wel een dekseltje past – en dat maakt het leven zo leuk. Zo nu en dan kom je nu eenmaal unieke beroepen tegen die je niet langs je heen kunt laten gaan. En veel van die beroepen zijn zo uniek, dat je er ook geen speciale opleiding voor kunt volgen. Ervaring, doorzettingsvermogen en wat fantasie is meestal genoeg om je weg te vinden in het leven. Dit boek zet je in ieder geval aan tot nadenken. Niet alleen door je aan te zetten op het nadenken over beroepen, maar dankzij de thema’s ook wat jij belangrijk vind in een beroep. Wil je iets doen voor anderen, vind je het belangrijk om te blijven leren of wil je graag in een cool pak rondlopen?

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Gottmer, 48 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789025773458. Prijs: 14.95 euro.

Ga direct naar Te gekke beroepen die echt bestaan op BOL.com.

Stinkend rijk worden

Stinkend rijk worden

Stinkend Rijk Worden is er echt eentje om van te gruwelen. In dit boekje staan beroepen (die meestal niet meer bestaan) waarin mensen de meest afschuwelijke taken moesten uitvoeren. Wat dacht je van zweet schrapen, voer voor honden proeven of je was in plas ‘schoon’wassen? Gelukkig zijn er niet alleen vieze beroepen in dit boekje, maar ook een aantal unieke beroepen die jammer genoeg niet meer bestaan. Zo zou ik graag mijn geld verdienen met het opschrijven van verwensingen aan anderen, als er weer een ruzie is, of ’s ochtends vroeg iedereen wakkerschreeuwen. Ook met LEGO spelen lijkt me wel een cool beroep! Hoewel de titel van het boekje doet vermoeden dat er alleen maar ‘vieze’ beroepen in dit boekje staan, is dat dus helemaal niet zo. Het zijn rare, unieke beroepen uit vaak lang vervlogen tijden.

Ondanks het feit dat er veel beroepen zijn die niet meer bestaan, is het altijd leuk om te dromen en te ontdekken dat er soms heel vreemde dingen zijn waar mensen hun geld mee verdienen. En dat je lang niet overal een diploma voor nodig hebt. Soms moet je geluk hebben of gewoon het juiste beroep tegenkomen. En wie weet bestaan er over tien jaar wel heel andere unieke beroepen, waarbij jij op het juiste moment vooraan staat. Stel je eens voor! Wat zou jij het liefst doen? En zou het één van deze beroepen zijn?

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Querido, 112 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789045126722. Prijs: 9.95 euro.

Ga direct naar Stinkend rijk worden op BOL.com.

Wie doet wat? Het grote beroepenboek

Wie doet wat? Het grote beroepenboek

Owen Davey heeft in dit imposante prentenboek een leuke missie op zich genomen. Hierin lees je namelijk niets over beroepen. Je weet niet wat je moet leren of wat je moet gaan doen. Wat je wel weet is welke kleding je aan zult hebben en welke accessoires je moet gebruiken bij het uitvoeren van je beroep. Op de ene pagina vind je groot een abstracte illustratie van iemand in werkkleding. Op de andere pagina vind je de belangrijkste kledingstukken en accessoires die horen bij dat beroep. Denk daarbij aan een spion met zijn lange jas, pistool met demper, gleufhoed en zonnebril, en zo zijn er nog tal van beroepen die een heel kenmerkende outfit hebben.

Het leuke aan dit boek is dat het niet alleen gaat om ‘alledaagse’ beroepen als bakker of brandweerman, maar dat het ook aandacht schenkt aan de unieke beroepen, waar je misschien helemaal niet aan zou denken, zoals diepzeeduiker, skater, spion of superheld. Zelfs sumoworstelaar, samoerai en piraat komen aan bod hoewel ik betwijfel of dat nog echt valide carrièremogelijkheden zijn in deze tijd. Maar dromen kan altijd! Het is een fraai vormgegeven boek, met abstracte illustraties en een sfeervolle styling. Het is daarnaast erg leuk om door te bladeren en in te lijken, te fantaseren en weg te dromen. Bovendien is het een geweldige bron van inspiratie voor verkleedfeestjes 🙂

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Fontaine uitgevers, 96 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789464040753. Prijs: 17.99 euro.

Ga direct naar Wie doet wat? Het grote beroepenboek op BOL.com.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.