logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Kinderboekenweek 2015


kinderboekenweek 2015

Raar, maar waar! Dat is het motto van de Kinderboekenweek 2015, die draait om natuur, wetenschap en techniek. Op onderzoek uitgaan en te weten willen komen hoe de wereld in elkaar zit is een natuurlijke drijfveer van kinderen. En het antwoord op de vraag waarom iets zo is of hoe iets werkt kun je aan den lijve ondervinden, maar óók door er boeken over te lezen. Denk aan Een heel kleine geschiedenis van bijna alles van Bill Bryson, Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten, of Waait het in de ruimte? van Govert Schilling. Maar ook aan verhalen over uitvinders en wetenschappers, zoals Jo Nesbø’s Dr. Proktor of Stijn, uitvinder van René van der Velde. In al deze boeken wordt de nieuwsgierigheid gevierd!

Karst-Janneke_Rogaar_en_Simon_van_der_Geest_copyright_Robert_ElsingSimon van der Geest (Gouda, 1978) groeide op in een klein dorpje tussen de weilanden. Zijn liefde voor theater bracht hem ertoe de theaterdocentenopleiding te gaan volgen. Daar ontdekte hij dat zijn hart lag bij het schrijven en hij volgde de toneelschrijfopleiding. Naast toneelstukken begon hij te werken aan verhalen en gedichten voor kinderen en in 2009 verscheen zijn debuut, Geel gras. Voor zijn Odyssee-bewerking Dissus en voor zijn jeugdroman Spinder kreeg hij in respectievelijk 2011 en 2013 een Gouden Griffel. In het voorjaar van 2015 verscheen Spijkerzwijgen.

De illustrator van het Kinderboekenweekgeschenk is Karst-Janneke Rogaar. Zij maakt o.a. illustraties voor (luister) boeken, speelt en tekent live voor muziektheater en ontwerpt posters en uitnodigingen.Rogaar werkte eerder met Simon van der Geest. Zij illustreerde Spinder, het boek dat in 2013 een Gouden Griffel ontving.

Stel, je moeder zit in de gevangenis, maar ze is onschuldig. En die gevangenis staat op een streng bewaakt eilandje in de Waddenzee. En je vader, daar heb je ook niets aan want die zit de hele dag te gamen. Wat doe je dan? Dan bedenk je een onwaarschijnlijk bevrijdingsplan. Tenminste, dat doet Ro. Samen met zijn vrienden Archie en Lela begint hij in een afgelegen schuur aan een fantastische uitvinding te werken. Want soms moet je iets doen wat niemand ooit gedurfd heeft, hoe gevaarlijk en onmogelijk het ook is…

Het Kinderboekenweekgeschenk wordt tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij aankoop van ten minste € 10 aan kinderboeken. Het komt uit in een oplage van 364.000 exemplaren.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.