5 mei is de dag waarop we onze vrijheid vieren, met 4 mei voor alle overledenen die zijn gevallen tijdens de strijd om diezelfde vrijheid. Persoonlijk vind ik het altijd best indrukwekkend, hoewel ik geen mensen in mijn directe omgeving heb die de Tweede Wereldoorlog aan den lijve hebben ondervonden. Dat sluimerende gevoel van veiligheid en zekerheid wordt tijdens die dagen versterkt. Een ding is duidelijk: dat nooit meer. Die basis moe tal bij kinderen gelegd worden. Dit jaar zijn er een aantal indrukwekkende kinderboeken verschenen over de Tweede wereldoorlog, waarin verhalen van normale kinderen en bekende helden centraal staan.
Recensie over Oorlog in inkt
Oorlog in Inkt vertelt waargebeurde verhalen over zeven jongens en zeven meisjes, verspreid over het hele land en verspreid over de gehele oorlog. Dankzij brieven, dagboeken, registers, bonnetjes en verschillende documenten is het gelukt om van deze veertien kinderen een best goed overzicht te maken van hun gebeurtenissen en ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verhalen hebben telkens een inleiding, waarin de basis wordt verteld. Na het verhaal, dat deels is omgetoverd tot een fijn leesbaar avontuur, lees je in het kort hoe het de kinderen is vergaan. Soms is dat positief, soms ook niet. Dankzij deze verhalen krijgen kinderen heel dichtbij te zien hoe de oorlog het dagelijks leven heeft beïnvloed, op alle fronten. Het ontbreken van vrijheid is tot daar aan toe, maar dat er schaarste is, geweld op straat, gevaar voor eigen leven… dat wordt met dit boek heel erg duidelijk. Dankzij de dagboekverhalen uit de Tweede Wereldoorlog worden de avonturen van veertien kinderen weer tot leven gewekt. De harde lijntekeningen die het boek verder sieren maken het plaatje compleet.
Score: 9
Ga direct naar Oorlog in inkt op BOL.com.
Recensie over Hoe fel de zon ook scheen
Arend van Dam heeft een goede naam verkregen voor het vertellen van verhalen uit de geschiedenis. In Hoe fel de zon ook scheen is het tijd voor de Tweede Wereldoorlog. In dit boek krijg je geen verhalen te lezen van ‘standaard’ kinderen die zich in de oorlogssituatie moeten zien te redden, maar juist ook van de bekende namen, mensen die het tot held hebben geschopt… en daarbij veelal om het leven zijn gekomen. Zo lees je de verhalen over bijvoorbeeld Hannie Schaft, ofwel het meisje met het rode haar, of Miep Gies, de vrouw die Anne Frank en haar familie hielp. Ook lees je over dirigent Willem Mengelberg, die op zijn manier te maken had met de oorlog, of de film van Rudolf Breslauer, waar je één stukje zeker hebt gezien. Ook gaat dit boek over meer algemene onderwerpen, zoals de dwangarbeid, de hongerwinter, de Japanse bezetting en de invasie van Normandië. Ieder verhaal is slechts een paar pagina’s lang en voorzien van grote, kleurrijke illustraties. De verhalen zijn vlot geschreven en laten vooral de menselijke kant zien van de verhalen: waarom deden ze mee aan het verzet of hoe voelden ze zich na de oorlog? Veel mensen zijn onvrijwillig in een hoekje geduwd, dat een flinke impact heeft gehad op hun leven!
Score: 9
Ga direct naar Hoe fel de zon ook scheen op BOL.com.
Recensie over Nederland bevrijd
Nederland Bevrijd is een boek uit de reeks ‘nostalgische boeken’ van GT Rovers. Niet echt een kinderboek, maar dankzij de sprekende foto’s uit ‘de oude doos’ en de korte verhalen die daarbij vermeld worden, is het zeker geschikt om een beeld te krijgen over de oorlogstijd in ons land. Hoewel de titel misschien anders doet vermoeden, gaat dit boek namelijk over de volledige oorlog, van begin tot het eind. En niet alleen in Nederland, ook Nederlands-Indië komt ruim aan bod in dit informatieve boek. De informatie is wat droger dan de vorige twee boeken, en een stuk meer geënt op het delen van feiten en informatie, maar deze teksten zijn wel geschreven om prettig te kunnen lezen.
Score: 8
Ga direct naar Nederland bevrijd op BOL.com.