logo-liggend-wit-donkerblauw

Kinderboeken over ‘anders zijn’

Het is niet altijd even makkelijk om een eigen plekje te veroveren in de klas, je vriendengroep of soms zelfs je familie. Kinderen worstelen best vaak met hun gevoelens en het ontwikkelen van hun eigen identiteit. Het is dan ook niet vreemd dat er meer dan genoeg boeken zijn over kinderen die zich net even anders voelen. Hieronder vind je drie fantasierijke boeken die kinderen daarop wijzen.


Dit ben ik!

Dit ben ik!

Kinderen die zoekend zijn naar zichzelf en hun eigen identiteit, vinden een geweldige hulp bij hun queeste in het vrolijke boek in Dit ben ik!, geschreven door Emy Geyskens en Joke van Steenwinkel. Het is een kleurrijk boek vol tips en tricks om hun eigen grenzen te ontdekken en hiermee aan de slag gegaan. Het is vooral sterk in het stellen van kritische vragen, zoals: waarom doe je de dingen zoals jij ze doet? Wat bereik je ermee en wat wil je ermee bereiken? Door te weten wie jij bent en waar je voor staat, is het uiteindelijk ook makkelijker om je mogelijkheden te ontplooien en je grenzen te bewaken. Dat komt langzaam aan je over middels het verhaal van Mira, die haar ontdekkingsreis maakt en het heel lastig vind om ‘nee’ te zetten. Aan de andere kant lees je verhalen van andere jongeren met vergelijkbare situaties en de manier waarop zij die problemen het hoofd hebben geboden.

Dat gezegd hebbende, is het boek door zijn vormgeving waarschijnlijk eerder geschikt voor tienermeiden dan voor tienerjongens. De styling is zacht en ‘aaibaar’, en hoewel er zowel jongens als meisjes staan afgebeeld, zorgt die vormgeving er voor dat het een grotere aantrekkingskracht op meisjes dan op jongens zal hebben. Aan de onderwerpen zal het overigens niet liggen, die passen bij beide groepen. In verschillende hoofdstukken wordt er gesproken over emoties, behoefte, grenzen en wat je moet doen als je merkt dat je daar overheen bent gegaan. Als je iets verkeerds hebt gedaan, maar ook als anderen over jouw grenzen zijn gegaan. Tot slot een paar pagina’s over organisaties en hulpdiensten waar je te raden kunt gaan met verdere vragen of problemen. Praktisch, leerzaam en hulpvaardig!

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Davidsfonds, 123 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789002275685. Prijs: 19.99 euro.

Ga direct naar Dit ben ik! op BOL.com.

Ik wou dat ik anders was

Ik wou dat ik anders was

Anders is zo ontevreden over zichzelf, dat hij alsmaar blijft roepen dat hij anders wil worden. Hij is onhandig, kan niets onthouden en is het slechtste in zo’n beetje alle schoolvakken. Hij zegt zó vaak dat hij anders wil zijn, dat iedereen hem maar Anders is gaan noemen. Totdat hij het zat is en de oude tovervrouw om hulp vraagt. Je weet wel, dat oude vrouwtje waar iedereen eigenlijk ban voor is, maar iedereen om raad gaat vragen. Zij weet de oplossing en stuurt hem op een Magische Reis om De Grote Tovenaar te zoeken. Die moet Anders wel kunnen helpen. Die reis wordt echter wel heel bijzonder, als hij geholpen wordt door een magisch meisje, dat zich op een veertje voortbeweegt.

Het duurt even voor Anders ontdekt dat hij zit in de insectenwereld begeeft. Hij beleeft vanuit die unieke wereld een spannend avontuur, waarbij hij leert om op zichzelf te vertrouwen… en hoe de tafel van zeven gaat (dat is blijkbaar een dingetje voor onze kleine vriend). Al die avonturen en gebeurtenissen zullen de jongen voor de rest van zijn leven veranderen. Het is een fantasierijk verhaal, dat je zou kunnen vergelijken met Erik of het Klein Insectenboek, gekruist met een vleug Tovenaar van Oz. Het is leuk geschreven en deze variant is ook weer netjes opgepoetst naar het taalgebruik en de namen van nu. Zelfs koningin Maxima maakt haar entree! Dat, samen met de frisse illustraties van Marieke Nelissen, maakt het weer een moderne vertelling. Een klassieker die er weer jaren tegenaan kan.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Gottmer, 174 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789025775148. Prijs: 17.99 euro.

Ga direct naar Ik wou dat ik anders was op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.