logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Bijzondere kinderboeken over de natuur

Niets is zo verwonderlijk en bijzonder als de natuur om ons heen. Je kunt uren, weken en maanden steken in het bekijken en bewonderen ervan. In het echt, maar ook in boeken! Onlangs verschenen drie fraaie boeken met een unieke insteek, die je meenemen naar de wonderlijke natuur om ons heen.


Noord

Auteur: Noord

Als je het boek Noord ziet, weet je al dat je een bijzonder boek in handen hebt. Het heeft een gestilleerde kaft, waarop je een walvis omhoog ziet springen in Noors-aandoende golven. Het lijkt wel een vikingprent waar je naar kijkt! Om de cover nog wat extra impact te geven, is er reliëf gebruikt voor een luxe uitstraling. Het bijzondere aan dit boek is dat het je nu eens niet meeneemt naar de Jungle met diens felgekleurde inwoners, de bijzondere bewoners van de savanne of de steppe of al die andere bekende dieren. Nee, in Noord zijn de dieren van het Noordelijk halfrond het onderwerp van bespreking: Ringelrobben, Veelvraten, Drieteenmeeuwen en Poolwolven, Rendieren en Bultrugwalvissen.

Deze dieren zijn minstens zo bijzonder, hoewel ze veel minder vaak in de kijker worden gezet. Geheel in stijl met de illustratie op de cover worden ze paginagroot weergegeven, in sfeervolle linosnedes in twee of drie kleuren. Naast de paginagrote illustratie vind je de nodige informatie over het betreffende dier. In een klein kader vind je de natuurlijke leefgebieden, de afmetingen en de maximale leeftijd, maar ook tot welke diersoort ze behoren en hoe veel van deze dieren er nog zijn. Verder lees je in een bijna persoonlijk verhaal meer over de dieren. De tekst zelf is vlot geschreven, alsof de anekdotes en verhalen zo aan je verteld worden. Dankzij de indeling per dier kun je lekker bladeren door het boek, om die verhalen te lezen waar jij op dat moment zin in hebt. Ontdek de dieren die de kou zonder aarzelen trotseren!

Score: 8

Ga direct naar Noord op BOL.com.

Blauwe Planeet 2

Auteur: Blauwe Planeet 2

De BBC documentaires maken al jarenlang flinke indruk op alle kijkers ter wereld. Ze nemen je mee naar unieke plekken en schromen niet om ook onbekende of vreemde dieren in beeld te laten zien. Zo zijn we al meegenomen naar een leeuwentroep, een kudde olifanten, naar de bergen, de jungle… en naar de diepste dieptes van de zee in Blue Planet. Hoewel de beelden op televisie zonder meer indruk maken (de BBC heeft er een handje van om alle registers open te trekken en nieuwe technieken met open armen te ontvangen), is het soms jammer dat die kennis en informatie zo vluchtig aan je voorbij trekt. Na de documentaire ben je de helft van alle informatie al weer vergeten! Dan is een boek veel praktischer en effectiever!

Leisa Stewart-Sharpe vertaalde de documentaire Blauwe Planeet II naar boekvorm, toegespitst op kinderen. Emily Dove voorzag de teksten met fraaie en sfeervolle tekeningen, die precies laten zien waar het om gaat. Het grappige is dat dit boek gebruikmaakt van eenzelfde soort vertelling als in de documentaires. Spannende scènes worden opgezet met korte verhalen over de bijzondere inwoners van de diepzee. Deze verhalen worden verteld in korte fragmenten, ieder met korte stukjes informatie. Het boek hangt daarmee tussen een informatieve strip en een natuurboek in. Leuk om te lezen, leerzaam en spannend! De pagina’s worden daarbij afwisselend staand en liggend gevuld met de omgevingen.

CooleSuggesties topper

Score: 9

Ga direct naar Blauwe Planeet 2 op BOL.com.

Aap leest een letter

Auteur: Aap leest een letter

Voor jongere kinderen is er ook heel wat te lezen over dieren en de natuur. Isabelle Gielen en Jan van Lierde duiken in de dierenwereld… maar dan op een heel bijzondere manier. Aap leest een letter neemt bekende dieren als voorbeeld om het alfabet aan de leren aan jonge lezers! En dat zijn niet alleen de beginletters zoals de s van slang of de aa van aap. Zonder problemen worden ook tussenletters gebruikt voor het verduidelijken van de letters. Deze staan vetgedrukt in de tekst, zodat ze makkelijk te herkennen zijn.

Dieren worden hier als kapstok gebruikt om letters aan de man te brengen. Een slimme manier, want zo hebben kinderen meteen een goed referentiekader. Niet alle woorden zijn even herkenbaar en bekend, overigens. Zo kwam ik kervel tegen in een avontuur met de heks of het domein van de neushoorn. Door de teksten heen sluimeren leuke weetjes, originele woordgrappen en soms zelfs een snedige opmerking over een actuele situatie, zoals de bedreigde status van neushoorns. Maar: lekker subtiel en luchtig. Een leuk boek dat kinderen niet alleen laat kennismaken met letters, maar ook met bijzondere dieren, zoals de neushoorn, de kameleon of de mol. Ze maken allemaal leuke avonturen mee. Soms dicht bij hun natuurlijke zelf, soms in een heel andere situatie. Een leuke manier om te leren lezen met dieren!

Score: 8

Ga direct naar Aap leest een letter op BOL.com.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.