logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Kinderboeken met korte verhalen over de Tweede Wereldoorlog

Het is in het jaar 2020 precies 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog officieel is beeindigd. Een fikse periode, die we zeker niet mogen vergeten. Toch is het zo lang geleden, dat er weinig overlevenden meer in leven zijn. De kans van het horen van de verhalen van overlevenden wordt daarmee een stuk kleiner. Zonde, want om echt waardering te hebben voor de vrijheid en vrede die we nu kennen, is het toch belangrijk om te weten hoe het ook had kunnen zijn. Onlangs verschenen er twee kinderboeken met korte verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Deze verhalen nemen je mee naar deze duistere periode die we 75 jaar geleden hebben gekend.


Recensie over D-Day

Schrijver Alan Gratz ken je misschien wel van het boek ‘De Jongen die Tien Concentratiekampen Overleefde’. In het boek D-Day richt hij zijn pijlen op een heel bijzondere periode van de Tweede Wereldoorlog, namelijk de dag dat de geallieerde troepen aankwamen in Normandië. Een van de grootste militaire operaties ooit, waarbij landen van over de hele wereld hun krachten bundelden om een grootse aanval in te zetten op de Duitse Bezetter. Vanuit verschillende personages (ieder hoofdstuk een) beschrijft hij hoe zij deze dag ervaarden. Het zijn stuk voor stuk fictieve personages – kinderen, bovendien – die op verschillende plekjes staan. De een komt met de Amerikanen in een groot schip aan, de ander probeert te overleven in het verzet, een journalist en nog veel meer. Kinderen in de hoofdrol in deze spannende verhalen, die allemaal draaien om één van de felste strijddagen in WOII: D-Day. De dag waarop het tij keerde. De verhalen zijn ontzettend spannend en heel boeiend geschreven, het is een echte pageturner.

Score: 8


Ga direct naar D-Day op BOL.com.


Recensie over Wij waren erbij

CooleSuggesties topper

Van een heel andere klasse is het boek Wij Waren Erbij. Dit boek omschrijft ook het leven van kinderen in de Tweede Wereldoorlog, maar dan veel intiemer. Het zijn de verhalen van overlevenden zelf. Wat hebben ze meegemaakt, hoe hebben ze het ervaren? Het blijkt een verwarrende tijd te zijn geweest, zeker voor kinderen. Je moet immers niet vergeten dat je als kind opgroeit in een oorlogssituatie, dat de grenzen snel vervagen. Het is normaal voor je, het hoort erbij. Toch heeft de oorlog diepe littekens achtergelaten. Hoewel – in tegenstelling tot het boek D-Day – de verhalen minder spectaculair zijn, maken deze verhalen juist door die intimiteit een ontzettend diepe indruk. De getuigenissen zijn op een prettige manier opgeschreven. Het zijn onderhoudende verhalen geworden, die je het leven in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog goed laten zien.

Score: 9


Ga direct naar Wij waren erbij op BOL.com.


Recensie over Toen het Oorlog was, 1939-1945

CooleSuggesties topper

Dit is echt een informatief boek over alle elementen die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. In heldere hoofdstukken lees je over bepaalde aspecten, van de algemene tijdlijn en de hoofrolspelers tot symbolen, techniek, vechten, overleven… en de dood. De hoofdstukken behandelen de oorlog van voor tot echter en benoemen daarin vooral ook de menselijke aspecten van de oorlog, wat het een indrukwekkend boek maakt. Naast feitjes en informatie lees je soms ook in kleine kaders hoe mensen de oorlog hebben ervaren en hoe ze er mee zijn omgegaan. Het boek is opgebouwd uit korte tekstfragmenten, vergezeld door illustraties of authentieke foto’s. Een indrukwekkend boek, dat goed naar kinderen is vertaald. Het is makkelijk te lezen en spoort kinderen zelf aan om na te denken over hun eigen handelen en de vrijheid die we hebben.

Score: 9


Ga direct naar Toen het Oorlog was, 1939-1945 op BOL.com.


Recensie over Vet oud! Tweede wereldoorlog

Uit de reeks Vet Oud! zijn al heel wat boeken verschenen, ieder met een andere tijdsperiode als onderwerp. Dit deel draait – je ziet het al aan de titel – over de Tweede Wereldoorlog. Van de boeken die hier omschreven zijn, is Vet oud! Tweede wereldoorlog wel de rommeligste om te zien en te lezen. Het boek heeft een drukke bladspiegel met regels die best dicht op elkaar staan. Middels kaders en cirkels worden korte feiten gedeeld. Het drukke element komt vooral door de bedrukte achtergrond, waar tekst en afbeeldingen op zijn afgebeeld. Naast informatiekaders krijg je de informatie vooral te lezen middels spannende avonturen van kinderen, die laten zien hoe het leven er in de Tweede Wereldoorlog aan toeging. De verhalen zijn herkenbaar en sluiten goed aan op de belevingswereld van 10 tot 15-jarigen. Het boek maakt gebruik van authentieke foto’s, maar ook van kleurrijke illustraties.

Score: 8


Ga direct naar Vet oud! Tweede wereldoorlog op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.