logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Kidneybonen uit Nederland: het kan echt!

Deze zomer heeft HAK heel Nederland kennis laten maken met haar pleidooi voor het Groene Normaal: plantaardig en lokaal eten, met een goede prijs voor de teler. Willen we ook in de toekomst lekker, gezond en duurzaam blijven eten, dan moet de manier waarop we ons voedsel telen, distribueren en consumeren blijvend veranderen. We moeten kort gezegd het ‘huidige normaal’ vervangen door het Groene Normaal. In deze Newsflash vertellen we graag wat meer over een veelbelovende ontwikkeling op het gebied van lokale teelt van exotische bonen: kidneybonen uit Zeeland! 

Lekker van eigen bodem

Wist je dat HAK het grootste deel, nu al minimaal 85%, van alle groenten en peulvruchten teelt binnen een straal van 125 kilometer van de fabriek in Giessen? Naast een lage ecologische footprint is er zo een optimale controle op de kwaliteit van de teelt. Voor populaire exotische bonensoorten zoals kidneybonen, kikkererwten en zwarte bonen is teelt dichtbij huis lastiger. In het algemeen gedijen ze niet goed in het Nederlandse klimaat, en daarom komen ze voor het merendeel uit Noord-Amerika.

De hollandse boon heeft de wind mee

HAK haalt in de toekomst bij voorkeur alle bonen en peulvruchten van eigen bodem. Daarom teelt HAK al bijna 70 jaar bruine bonen en kapucijners in Zeeland. En samen met specialisten zijn een aantal jaar geleden teeltproeven gestart om ook kidneybonen en kikkererwten op Nederlandse grond te kunnen telen. De bodem in ZeeuwsVlaanderen is erg vruchtbaar. Daarnaast is de zee – en daarmee een gematigde temperatuur – dichtbij en schijnt de zon er vaker dan in de rest van Nederland. HAK heeft nu goed nieuws: de lokale teelt van de kidneyboon heeft de wind mee! Inmiddels komt ruim een kwart van het HAKvolume aan kidneybonen uit Nederland. Na een lastige start dit jaar (het uitblijven van regen in het voorjaar) lijkt de Nederlandse kidneyboon zich redelijk tot goed te houden onder het wat veranderende Nederlandse klimaat en kan de Hollandse boon zich meten met die uit Amerika, alleen is de oogstopbrengst per hectare vooralsnog wat minder. De HAK kidneybonen van Nederlandse grond worden verwerkt in potten en stazakken.

Andere artikelen over bonen:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.