logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Keer op keer, 999 games

Als het aankomt op het spelen van spellen, heb je heel wat keuzemogelijkheden. De een geniet van een lang, uitgebreid spel dat makkelijk een hele avond kan duren, de ander wil liever een aantal spellen spelen op een avond… of zoekt gewoon een leuk spelletje voor tussendoor. Keer op keer is een vlot dobbelspel dat je met maximaal zes personen kunt spelen, maar dat ook een variant heeft voor 1 enkele speler. Wij probeerden het uit: lees hieronder hoe het spel werkt en wat wij er van vonden.

De spelregels van Keer op keer

Iedere speler krijgt bij dit spel een velletje uit het schrijfblok. Daarop staan gekleurde vierkantjes (op ieder vel dezelfde), verdeeld in een soort Tetris-vormen. In het midden zijn die gekleurde vierkantjes met wit omlijnd. Bovenin zie je letters: het veld is opgedeeld in kolommen. Onder de gekleurde vlakjes zie je twee rijen met cijfers, met in de bovenste rij hogere cijfers van in de rij daaronder. Daarnaast vind je in het doosje 6 dobbelstenen: drie daarvan hebben cijfers 1-5 en een vraagteken, drie daarvan hebben vlakken met de kleuren oranje, rood, blauw, geel en groen… maar ook een zwart kruis. Het vraagteken en het zwarte kruis zijn jokers: daar mag je alles van maken wat je wilt. Vergeet echter niet een jokervakje af te kruisen als je dat doet – je hebt 8 mogelijkheden om een joker in te zetten. Iedere niet-gebruikte kans levert je aan het einde van het spel 1 punt op.

Dobbelen maar!

Ben je aan de beurt, dan mag je dobbelen met de 6 dobbelstenen. Je mag uit die 6 dobbelstenen 1 kleur en 1 cijfer kiezen om af te strepen op je kaart. Je hoeft niet ineens een heel gekleurd vlak af te strepen. Kies je bijvoorbeeld voor Blauw en Twee, mag je gerust twee blokjes afvinken in een cluster van 4 blauwe vierkantjes. Houd er wel rekening mee dat je later in het spel alsnog een keer Blauw en Twee moet kiezen om het hele kleurvlak af te kruisen. En dat moet op het cijfer nauwkeurig, als je Blauw en Drie dobbelt, mag je er niet voor kiezen om slechts 2 vierkantjes af te kruisen. In een notendop:

  • Vakjes moeten met de lange zijde met elkaar verbonden zijn om ze af te kruisen. Je mag ze niet diagonaal afkruisen.
  • Je mag alleen vierkantjes afkruisen in hetzelfde kleurvlak.
  • Sterren leveren aan het einde van het spel minpunten op… streep die zo snel mogelijk weg!
  • Je begint vanuit kolom H (de met wit omlijnde vierkantjes) en gaat vanuit daar naar links of naar rechts.
  • Je hoeft niet ineens een heel kleurvlak af te strepen.
  • Probeer zo snel mogelijk kolommen te maken… dat levert punten op!

Punten verdienen met Keer op Keer

Dit dobbelspel heeft een aantal manieren om punten te verdienen. De duidelijkste manier is om een kolom vol te maken met kruisjes. Ben jij de eerste die een kolom voltooid? Dan mag jij het cijfer uit de eerste rij bij je punten optellen. Zet daar een rondje omheen. De andere spelers zetten een kruis door het cijfer en krijgen het puntentotaal in de tweede regel. De kolommen in het midden hebben weinig punten (2 voor de eerste speler, 1 voor alle andere speler), maar de meest linkse en rechtse kolom leveren je respectievelijk 5 of 3 punten op. Daarnaast krijg je 5 punten als je als eerste een hele kleur kunt afstrepen op het bord. Ben je de tweede, dan krijg je drie punten per kleur. Een mooie verdienste! Als derde krijg je punten voor iedere jokerkans die je niet hebt gebruikt. Dat kan je dus 8 punten opleveren. Voor iedere ster die nog op je blaadje te zien is, krijg je 2 strafpunten.


Ga direct naar Keer op keer op BOL.com.

Recensie over Keer op keer

Keer op keer is een heerlijk dobbelspel om lekker te puzzelen, te passen en te meten. Je bent daarbij voor een groot deel overgeleverd aan het lot: de dobbelstenen bepalen je mogelijkheden, waarbij de speler die aan de beurt is die opties al voor 1/3 beperkt. Het spel is lekker vlot – het is heel prettig dat iedereen tegelijk bezig is. Daarbij is het ook grappig om te zien hoe iedereen andere keuzes maakt met de dobbelstenen die voor handen zijn! De blok is helder en overzichtelijk, dankzij he afstrepen heb je een goed overzicht in de stand van zaken. Minpunt vind ik het kleurgebruik: op de dobbelstenen lijken rood en oranje best goed op elkaar, op het blaadje zijn dat juist geel en groen.

Score: 8


Informatie

Titel: Keer op keer
Uitgever: 999 games
Genre: dobbelspel
Tijdsduur: 20 minuten.
Voor 1 tot 6 spelers.
Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Adviesprijs: 14.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.