logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Kartonboekjes over het ondeugende meisje Suzie Ruzie


suzie ruzie

Kinderen zijn ondeugend. Sommigen een beetje ondeugend, sommigen stiekem ondeugend, en anderen juist op een heel losse en naïeve manier, maar ze hebben allemaal een ondeugende ondertoon. Daar zijn het kinderen voor. Later, als ze groot zijn, kun je ze lekker bijbrengen wat allemaal wel en niet mag, maar als je ze even uit het oog verliest is de kans groot dat kinderen zelf hun plan trekken om te bepalen wat wel en niet mag. Zo ook het kleutermeisje Suzie Ruzie. Zij is – in tegenstelling tot wat haar naam doet vermoeden – niet zozeer op zoek naar ruzie, maar zorgt wel overal voor een beetje herrie en rumoerigheid. Waarom? Omdat haar type humor wellicht niet helemaal past bij een meisje, en dat ze gewoon lekker doet waar ze zin in heeft. Hoe dat uitpakt lees je in twee grappige blokboekjes van Jaap Robben en Benjamin Leroy, over Suzie Ruzie en het schaartje en Suzie Ruzie en de stinkvinger.

De boekjes lijken in eerste instantie niet helemaal voor kinderen geschikt – het is niet altijd een goed idee om kinderen te vertellen wat je zoal met een schaartje zou kunnen doen, maar het is wel op een erg leuke en grappige manier gebracht. Soms moet je kinderen ook een beetje choqueren om ze iets duidelijk te maken. En dat lukt Suzie Ruzie zonder twijfel. Als ze zich namelijk verveelt met haar speelkamer (al haar speelgoed is stuk of vernield) ontdekt ze een schaartje. Daarmee bewerkt ze werkelijk alles in haar omgeving, van behang tot kleding van mensen bij een stoplicht, van boterhamtassen tot zelfs een hele auto – alles wordt bewerkt met haar schaartje. Is de omgeving daar blij mee? Nee. En Suzie ontdekt ook al snel dat een schaartje negatieve kanten heeft, als ze zichzelf knipt… dan is de lol er vrij snel vanaf.

In Suzie Ruzie en de stinkvinger heeft Suzie een ‘leuk’ spelletje bedacht. Ze heeft haar vinger ergens ingestopt, en nu moet Hond bedenken wat hij nu precies ruikt. Raad eens wat je ruikt, noemt Suzie het spelletje. Maar wat is het? Het ruikt inderdaad ontzettend vies, maar de meest vieze dingen komen niet in de buurt van deze geur. Het blijkt de geur te zijn van naar naveltje, de lekkerste geur ter wereld, aldus Suzie. Maar daar zijn de meningen over verdeeld…

Deze twee prentenboekjes over het ondeugende meisje Suzie Ruzie zijn ontzettend grappig om te lezen, vooral voor wat oudere kinderen. Er zitten leuke grapjes in verwerkt, de ene wat subtieler dan de andere. De tekeningen zijn heerlijk cartoonesk en expressief, en zullen kinderen zeker aanspreken. De letters in het prentenboekje zijn wat klein gedrukt, in een smal en hoog lettertype. Dat komt de leesbaarheid net niet ten goede, en dat is wel jammer: het zijn heerlijk stoute boekjes om voor te lezen!

Informatie

Suzie Ruzie en het schaartje / Suzie Ruzie en de stinkvinger, Jaap Robben

Illustrator: Benjamin Leroy
Gottmer, 36 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,95 euro. Leeftijd: vanaf 5 jaar. ISBN: 9789025761646 / 9789025761653


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.