logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Je tuin in topconditie met Kärcher

Nu het tuinleven weer begint, wil je natuurlijk dat je tuin er ook op zijn mooist uitziet. Dat betekent ook dat je regelmatig met de tuinslang in de weer zult moeten, wanneer het een paar dagen of weken droog is geweest. Heb je daar geen zin in? Dan kun je het ook uit handen geven aan Kärcher. Zij hebben namelijk een fantastisch systeem waarmee je zorgt dat jouw tuin altijd genoeg water krijgt!

Het hart van de automatische bewatering

Laten we even eerlijk zijn. Er zijn heel wat systemen op de markt die automatisch de kraan voor je kunnen opendraaien, zodat je tuin op gezette tijden water krijgt. Super handig, maar niet altijd nodig. Heeft het namelijk een paar dagen geregend? Dan geeft zo’n systeem tóch water. Zonde, want in zo’n geval spoel je eigenlijk gewoon drinkwater weg. Het Kärcher systeem heeft de SensoTimer ST6, wat al een beetje aangeeft wat het zo speciaal maakt. Deze automatische bewatering communiceert namelijk met een sensor, die in de gaten houdt hoe droog je tuin is. Dat kun je in vijf stappen instellen. Heb je mediterraanse planten in de tuin staan die wel wat droogte kunnen verdragen? Dan kun je de sensor instellen op een wat droger niveau dan wanneer je bijvoorbeeld waterslurpende hortensia’s in de tuin hebt staan. Neemt de sensor waar dat je grond te droog is? Dan geeft deze een seintje naar de SensoTimer ST6 dat hij op de ingeprogrammeerde tijd moet aanspringen.

SensoTimer ST6

Zowel de SensoTimer ST6 als de sensor werkt op een 9-volts blokbatterij. De SensoTimer draai je makkelijk op je buitenkraan en biedt mogelijkheid voor het koppelen van één of twee tuinslangen, afhankelijk van het model. Een praktische functie: het bedieningspaneel kun je zo van de houder afnemen, zodat je hem op je gemak, vanuit je luie (tuin)stoel kunt inprogrammeren. Zo stel je de tijd in waarop de kraan aan moet gaan (‘s ochtends vroeg is een goed moment, of juist ‘s avonds laat) en voor hoe lang je tuin bewaterd moet worden. De timer werkt overigens ook zonder sensor. Je kunt dan op de knoppen zelf aangeven dat de SensoTimer een dagje (tot maximaal 7) mag overslaan. Handig, voor als je weet dat het een regenachtige week wordt!

Irrigatie aanleggen

Nou komen we in het praktische systeem. Want nu je kraan automatisch wordt geregeld… hoe komt het water bij je planten? Je kunt natuurlijk een zwenksproeier plaatsen, die je hele tuin, het pad eromheen, de muren en schutting en nog veel meer van water voorziet. Niet echt efficiënt, en zeker niet milieubewust, aangezien er daardoor veel water op de verkeerde plek terecht komt én verdampt voor het de grond bereikt. Het is veel beter om laag bij de grond water te geven. Ook daarvoor heeft Kärcher een fijn systeem ontwikkeld: het Kärcher Rain System. De basis van het Rain System bestaat uit twee delen: een verdeelslang en een druppelslang. Vanuit daar maak je een planning om je tuin zo efficiënt mogelijk van water te voorzien.

Kärcher Rain System druppelslang

De meest milieubewuste manier van bewatering is wel met een druppelslang. Hiermee kun je namelijk heel gericht, direct bij de wortels van je planten, water geven. Aangezien de slang over de hele lengte water druppelt, werkt hij het beste langs een haagje of tussen perkgoed. Zo’n druppelslang heeft een bereik van ongeveer 40cm, dus 20cm aan iedere kant. Dat is niet zo breed en is dus niet echt praktisch voor een groter oppervlak. Voor een border, moestuin of heg is hij echter briljant en super effectief. Neerleggen en klaar! Je kunt hem zelfs ingraven, maar dat gaat wel ten koste van het bereik. Ik had een paar ‘dode hoeken’ in de tuin, die ik uiteindelijk heb opgelost met een druppelslang.

Kärcher Rain System Verdeelslang

Je zult wellicht meer gebruik maken van de Rain System verdeelslang. Dat is een zwarte, iets dunnere tuinslang dan je gewend bent. Die leg je neer op de plek waar je water wilt hebben, bij voorkeur netjes weggewerkt tegen een afrastering of zijkant. Op de tuinslang kun je vervolgens een druppelaar prikken om één plant te bewateren, maar je kunt ook sproeiertjes gebruiken met een bereik van 90, 180 of zelfs 360 graden. Afhankelijk van de waterdruk kunnen die tot wel anderhalve meter ver reiken vanaf het sproeiertje. Zo kun je een flink oppervlak voorzien van water! Je prikt de accessoires heel eenvoudig in de slang. Iedere accessoire is voorzien van een clip, die je om de slang vastklikt. Die gingen bij mij niet altijd even handig, maar als ze zitten, zitten ze goed en solide vast. Met grondpennen zorg je ervoor dat de slang blijft liggen waar jij wilt dat ze willen blijven. Een pluspunt van de grondpennen is dat de sproeiertjes met zo’n grondpen ook een stukje hoger komen, waardoor je makkelijker over planten heen kunt sproeien.

Plan je irrigatiesysteem

Het is belangrijk om na te denken over je planning. Houd in dit geval rekening met een bereik van ongeveer anderhalve meter vanuit de sproeiers. In mijn geval heb ik de slang langs de afrastering van de tuin gelegd, met 180-graden en 90-graden sproeiers om de tuin van water de voorzien. Die 90-graden sproeiers zijn briljant om in een hoek te plaatsen, de 180-graden gebruik ik aan de lange zijdes van de tuin. Een paar losstaande en bloeiende planten krijgen extra water met een druppelaar, die hebben (denk ik) meer water nodig dan ze met de sproeier krijgen. Met een splitser heb ik een druppelslang aangesloten om een verloren stukje tuin van water de voorzien, die druppelslang loopt nu onzichtbaar onder bodembedekkers door. Met een splitter kun je een groter deel van je tuin bereiken, maar let op: het kost je natuurlijk wel een deel van je waterdruk. Je kunt de waterdoorvoer wel regelen door aan de draaiknop van de splitter te draaien, maar als je waterdruk niet optimaal is, is je bereik dat ook niet. De waterdruk van de gemiddelde Nederlandse kraan ligt tussen de anderhalve en twee bar, wat niet briljant is om heel veel splitsingen toe te passen. Mijn tip: maak een basisplan, leg de slang neer waar je hem wilt hebben en begin met het plaatsen van de sproeiers. Zet de kraan regelmatig aan om het bereik te controleren en houd rekening met aanpassingen 😉

Ga direct naar Kärcher Sensotimer op BOL.com.


Ga direct naar Kärcher Rain System en SensoTimer op BOL.com.

Recensie over Kärcher Rain System en SensoTimer

CooleSuggesties topper

Ben je begaan met je tuin én het milieu? Dan heb je ontdekt dat het nog lang niet zo eenvoudig is om daar een fijn evenwicht in te vinden. Kärcher heeft wat dat betreft een troef in handen met hun Sensotimer, in combinatie met het Rain System. Hierbij wordt alleen water gegeven als de grond het nodig heeft, op de plek waar het ook echt nodig is. Het aanleggen is even een werk, maar die effort verdient zich snel terug, omdat je vanaf dat moment een zelfvoorzienend systeem hebt, die jouw tuin in topconditie houdt. Jij hoeft alleen nog maar onkruid te wieden en te genieten van je welvarende planten!

Score: 9


Informatie

Kärcher Rain System en SensoTimer
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 80 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.