logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zomerse wereldgerechten – Kanelbulle uit Zweden


In ieder Zweeds koffiezaakje kom je de kanelbulles, een kaneelbroodje, tegen. Het broodje is zo populair dat het land er zelfs een feestdag aan gewijd heeft: ‘Kanelbulles dag’ , op 4 oktober. Naast heerlijke koffie en de beste kaneelbroodjes ter wereld is Zweden ook het paradijs voor natuurliefhebbers. Je vindt er zo’n 100.000 heldere meren en 24.000 eilanden. En als je op zoek bent naar een unieke ervaring in de pure natuur dan ben je hier ook aan het goede adres. Zo kunnen reizigers hier slapen in boomhutten met spectaculair uitzicht, een vlottentocht maken over de Klarälven rivier, het noorderlicht spotten en een van de meest epische treinreizen maken. In Zweden is het tevens toegestaan om wild te kamperen. Dit betekent dat reizigers zelf hun slaapplek midden in de natuur kunnen kiezen. Adventure is out there!


Recept: Kanelbulle uit Zweden

Kanelbulle uit ZwedenVoorbereiding: 0 uur en 10 minuten
Bereidingstijd: 2 uur en 0 minuten
Soort gerecht: Snack
Keuken: Zweden
Genoeg voor: 8

Dit heb je nodig

  • 500 gr bloem
  • 100 gr suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel kardemon
  • 60 gr gesmolten (room)boter
  • 1 zakje droge gist
  • 3 dl. lauwe melk
  • 50 gr gesmolten boter
  • Suiker & kaneel
  • 1 geklopt eitje

Zo maak je het

  1. Meng in een kom bloem en kardemon.
  2. Maak in het midden een kuiltje en strooi aan de buitenkant het zout.
  3. In het kuiltje voeg je de gist, suiker, gesmolten boter toe. Roer met een vork.
  4. Scheutje per scheutje melk toevoegen. Blijf roeren.
  5. Indien het een flinke klodder deeg is kneed je het met de hand. Als je een mooie bol deeg hebt kneed je nog zeker 6 minuten.
  6. Zet de kom een half uur met vochtige theedoek eroverheen opzij.
  7. Verdeel het gerezen deeg in 2 stukken. Bestuif het aanrecht met bloem en rol uit tot een rechthoek van 1 cm dik. .
  8. Bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met suiker en kaneel.
  9. Rol op tot een worst. Snij plakken van 1,5 cm en leg op het ovenrooster (met bakpapier). Leg een theedoek over de bakplaat en laat de kanelbullar 30 minuten rijzen. Doe hetzelfde met de tweede plak deeg.
  10. Na het rijzen: met geklopte ei bestrijken en suiker overheen strooien.
  11. Bak de broodjes 8 minuten op 225 graden.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.