logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Haal de kalk uit je water met een waterontharder in huis


Je kent het vast wel: die lelijke kalkaanslag in de douche of onder in de waterkoker. Afhankelijk van waar je in Nederland woont, heb je er meer of minder last van. Bij ons, in het puntje van Gelderland, valt het nog redelijk mee, maar als je ‘hard’ water uit de kraan krijgt, zul je soms flink moeten schrobben. En moet je eens indenken: dat is alleen maar de kalk die je ook daadwerkelijk ziet! Moet je nagaan hoeveel kalk er achterblijft in je vaatwasser, boiler, ketel, wasmachine, koffiezetter en al die apparaten die water gebruiken… Is daar niets aan te doen? Jawel, natuurlijk! Wij hebben sinds deze week een AMFA4000 waterontharder geplaatst. Hoe en waarom? Dat vertel ik je zo.

Waarom een waterontharder installeren?

Welnu: iedere watertoevoer heeft bepaalde kristallen in zich. Daar verander je niets aan. Het is ook helemaal niet schadelijk of ongezond, dus je hoeft er geen zorgen over te maken als je in een gebied woont met hard of zacht water. Wel is het ontzettend slecht voor al je apparaten en onderdelen die in aanraking komen met water, zoals je douchecabine, wastafel, toilet, koffiezetapparaat, waterkoker, wasmachine en ga maar door. De kalkdeeltjes kristalliseren namelijk en zetten zich af op het oppervlak, waardoor je kalk krijgt. Met een waterontharder voorkom je dat de kalk zich afzet. Je kunt daarvoor een ingewikkelde filter laten installeren, maar er is een makkelijkere oplossing. Een magneet ontharder  zou namelijk voorkomen dat de kalk en magnesium in het water kristalliseren.

Eenvoudige installatie

Het voordeel van het gebruiken van een magneet als waterontharder is dat het eenvoudig te plaatsen is. Het pakketje van de AMFA4000 waterontharder bestaat uit drie delen: de Module, een bevestigingsplaatje en een tierip. Je plaatst nu de module en het bevestigingsplaatje om de waterleiding, dat doe je het beste voor of na de watermeter in de meterkast. De magneet ontharder is zo’n 8 cm breed en 4 centimeter hoog, die past dus overal wel. Vanaf dat moment worden de calcium en de magnesium ingestraald door een magnetisch veld, waardoor ze niet meer kristalliseren. Het duurt natuurlijk even voor alle kalk uit de leiding is weggevaagd, maar na een paar weken is het water helemaal helder en schoon en zijn ook de leidingen weer schoongeveegd. Vanaf dat moment kun je genieten van heerlijk zacht water en minder inspanningen bij het schoonmaken!

De AMFA4000 waterontharder kost eenmalig 149 euro. Daarna heb je er geen kosten meer aan!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.