logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Kakeibo, de Japanse kunst van het boekhouden

kakeibo

Sparen – het lijkt lang niet voor iedereen weggelegd. Op zich ook wel logisch, met al die verlokkingen die ons proberen te verleiden tot het doen van veel aankopen. Zelfs al heb je het geld er niet voor, kan ik me voorstellen dat je toch graag die ultra-platte tv aan de muur wil hebben, met een PS4 Pro en een dikke Dolby Surroundset. En hoe makkelijk is het om die dingen te kopen zonder ook maar 1 cent op de bank? Een persoonlijke lening later is het al voor elkaar. Maar het kan ook anders. In Japan, waar de lonen een stuk lager liggen dan hier, was het fenomeen schulden een kleine eeuw geleden een echt probleem. Nu zelfs nog. Daarom heeft zelfs de Japanse regering Kakeibo gepromoot om de financiele problemen op te lossen.

Eenvoudig boekhoudsysteem

En eigenlijk is Kakeibo heel eenvoudig. Zo eenvoudig dat het zonder problemen is vol te houden en bij te houden. Het principe van Kakeibo is dat je spaart. Niet wat over is, maar at je wil sparen. Wat je nodig denkt te hebben. Daarbij wordt je zelfs gestimuleerd om door het hele jaar heen te denken. Zo begint het boekje met een jaarplanning, waarbij je per maand kunt aangeven hoe veel extra geld je nodig denkt te hebben. Denk aan geld voor een vakantie in juli, voor de cadeaumaand in december en misschien nog wel voor andere grotere uitgaven. En dan is het zaak om daar naar toe te werken.

Maak een financiële planning per maand

Als je weet wanneer je extra geld nodig hebt, kun je langzaamaan gaan plannen. Dat doe je per maand en per week. Per maand zet je de vaste inkomsten en lasten op papier. Hoeveel geld komt er binnen, en hoe veel geld gaat er uit aan vaste lasten? Daarbij kun je denken aan huur of hypotheek, energierekeningen, telefoonrekeningen, reiskosten, ga zo maar door. Aan de hand daarvan blijft er een bedrag over. Dat bedrag schrijf je op per maand, wat je weer verdeelt in weken. Dat is je weekbudget.

Wekelijkse financiële planning maken

De wekelijkse financiële planning binnen Kakeibo is net zo eenvoudig. Iedere weekplanning bestaat uit twee pagina’s, die zijn opgedeeld in negen kolommen. Boven in schrijf je het weekbudget. In de meest linkse kolom maak je een categorie. Dat kunnen boodschappen zijn, kleding, schoolspullen, gadgets, tijdschriften, reiskosten, wat jij maar wil. Maak de categorieën niet te groot, maar ook niet te klein. Vervolgens schrijf je per dag wat je in die categorie hebt uitgegeven. Per dag kun je een totaal opschrijven onder aan de kolommen, in de laatste kolom maak je een totaal per categorie. En als het goed is… blijft er een bedrag over om te sparen!

Ga direct naar Kakeibo op BOL.com.


Recensie over Kakeibo

Kakeibo is niet zo zeer een leefregel of een strenge manier om je eigen financiële situatie in te richten. Het is snel en makkelijk, waarbij het juist moet zorgen voor inzicht. Zo zie je zelf iedere week wat je hebt uitgegeven, en waaraan. Het is dan aan jou om keuzes te maken. Wat heb je echt nodig, wat is een extraatje? Eten kopen in een supermarkt is nodig, uit eten is een extraatje. Zet die dus niet bij elkaar in 1 categorie! En kijk hoe je bepaalde dingen anders kunt doen. Dat is de kracht van Kakeibo, vooral in de vorm van dit invulboekje.

Score: 7


Informatie

Kakeibo,
Altamira, 208 pagina’s, paperback.
ISBN: 9789401303774. Prijs: 12,99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.