Kaasfondue is een van de bekendste vormen van fonduen. Nu de dagen weer korter worden, zetten we de kaasfondue maar wat graag op tafel om gezellig met vrienden en familie te dineren. Boska Holland, producent van premium kaasaccessoires, zet de laatste kaasfonduetrends op een rij zodat je samen met je gasten kunt genieten van de nieuwste smaakcombinaties.
Vis in een kaassausje
Stokbrood maakt deze winter plaats voor verse vis. Verse vis leent zich namelijk heel goed voor de kaasfondue. Zalm, tonijn en witvis smaken heerlijk met een laagje gesmolten kaas. Ook grote garnalen, mosselen en stevige vissoorten als kabeljauw en tonijn zijn heel smaakvol. Zorg dat de vis gaar is (even aanbakken of koken) en iedereen maakt zijn eigen favoriete visgerecht aan tafel. Met de Boska Life fondueset kleed je de tafel in de juiste sfeer aan. Elk visje zwemt graag een rondje in deze lichtblauwe fonduepan met betonnen voet. Dek de tafel met een mooi wit servies en lichtblauwe servetten. Drink er een fruitige rode wijn bij zoals een Merlot of Pinot Noir of neem een volle witte Chardonnay.
Life fondueset: Inhoud: 1 liter. Kleur: lichtblauw, lichtgrijs, wit. Adv.verkoopprijs: € 59,90.
Kids fun
Een gezellige kaasfondue met vrienden, maar wat doen we met de kinderen? Die krijgen natuurlijk hun eigen kaasfondue! Zorg voor een vrolijk aangeklede tafel vol kleurtjes en serveer allerlei hapjes die kinderen ook lekker vinden. Zoete kerstomaatjes, paprika, knakworstjes en druiven doen het erg goed in gesmolten kaas. Maar ook popcorn en nachochips zijn helemaal leuk om op de kindertafel te zetten. Kies een milde kaas voor de kaasfondue, zoals een Hollandse belegen kaas. Zet voor de veiligheid twee kleinere fonduepannen op tafel, zodat de kinderen niet te ver hoeven te reiken. Natuurlijk kies je voor de vrolijke fonduepannetjes van de Havana Collectie van Boska. Gezellig zo’n etentje met de kinderen erbij, geen oppas meer nodig!
Havana Collectie fondue: Inhoud: 200 gram. Kleur: fuchia, lime, blauw. Adv.verkoopprijs: € 9,90.
Vlees in de pan
Natuurlijk mag groente niet ontbreken bij kaasfondue anno 2012. Paprika, pompoen, broccoli, bloemkool; een kaasfondue met groente is lekker en gezond. Maar mannen (en sommige vrouwen ook) zien toch graag vlees op hun bord. En dat kan heel goed bij een kaasfondue: met kleine hapjes en bijzondere vleessoorten verzorg je de perfecte kaasfondue. Een heerlijke chorizoworst, cervelaat en gehaktballetjes doen het goed met een kaasdip. Maar ook stukjes rookworst en lekker gekruide kip smaken heerlijk. Natuurlijk serveren we de kaasfondue met vlees in een robuuste fonduepan. De mat zwarte fonduepan Monaco van Boska is stoer en stijlvol.
Monaco fondueset: Inhoud: 1 liter. Kleur: zwart. Adv.verkoopprijs: € 69,90.
Quattro Formaggi
Deze winter eten we geen pizza Quattro Formaggi, maar een kaasfondue met vier verschillende kazen. Wees creatief met de kazen die je gebruikt voor de kaasfondue. Natuurlijk kun je gaan voor een kant-en-klare variant, maar een verse kaasfondue geeft een andere smaakbeleving. Zet eens vier fonduepannetjes op tafel met daarin verschillende kaassoorten. Met de kleine Life tapas fondueset van Boska presenteer je heel gemakkelijk vier verschillende soorten kaasfondue. Kies bijvoorbeeld voor een pittige variant voor blauwe schimmelkaas, zoals de Castello Blue of Roquefort of voor een bijzondere smaak met geitenkaas, witte wijn en fijngesneden bieslook. Als derde variant serveer je een Italiaanse kaasfondue met Parmezaanse kaas en Boeren Italy, een gekruide kaas met stukjes olijf en zongedroogde tomaatjes. Natuurlijk mag de Zwitserse kaasfondue niet in dit rijtje ontbreken. Meng Gruyère, Emmentaler en Appenzeller voor een heerlijk resultaat.
Life fondueset tapas: Inhoud: 200 gram. Kleur: lichtblauw en lichtgrijs. Adv.verkoopprijs: € 19,90.
Eet smakelijk!
Ook zo’n zin gekregen om te gaan kaasfonduen? Ga naar de betere kaasspeciaalzaken, kookwinkels en delicatessezaken, koop een van de kaasfonduepannen van Boska Holland en kies je favoriete kaas/kazen voor de kaasfondue zelf uit. Zie www.boska.com voor meer informatie en verkooppunten.
Over Boska
Boska is een innovatief, authentiek familiebedrijf dat al sinds 1896 hart voor kaas heeft en daarom steeds op zoek gaat naar nieuwe kaastools. Vanuit deze diepgewortelde passie wil zij wereldwijd mensen inspireren van kaas te genieten en de veelzijdigheid ervan laten ontdekken. Het bedrijf ontwikkelde zich gedurende vier generaties van smederij, ijzerwarenhandel en gereedschapfabrikant tot het huidige bedrijf. Boska biedt nu het grootste assortiment hoogwaardig kaasaccessoires ter wereld, verkrijgbaar in meer dan 83 landen. Het bedrijf heeft 45 medewerkers in dienst. De kaasaccessoires van Boska zijn verkrijgbaar in de betere kaasspeciaalzaken, kookwinkels en delicatessezaken en in sommige supermarkten. Voor meer informatie:www.boska.com.
Over kaasfondue
Fondue is een gerecht waarbij voedingsmiddelen in kleine stukjes worden ondergedompeld in een warme of hete vloeistof. Het woord ‘fondue’ betekent gesmolten in het Frans. Het oorspronkelijke recept wordt gedacht afkomstig te zijn uit Zwitserland. De ingrediënten die daarvoor worden gebruikt verschillen per streek. Het zijn Gruyère/Vacherin – kaas in het Franstalig deel van Zwitserland, maar in het Duitstalige deel van Zwitserland wordt eerder Emmentaler gemengd met witte wijn. Naar smaak wordt ook wel knoflook, nootmuskaat, boleten, peper en kirsch toegevoegd. Volgens sommigen is het laatste restje, de enigszins gekarameliseerde laag op de bodem van de pan het lekkerste. In Zwitserland wordt het les réligieuses (de nonnen) genoemd.
In Nederland wordt kaasfondue ook wel gemaakt van Goudse kaas. In België altijd met Gruyère, Emmentaler of Comté. Voor meer informatie www.kaas.nl.