logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Just Mercy

Het thema van Just Mercy is – door de trieste dood van George Floyd – actueler dan ooit. De manier waarop mensen met elkaar omgaan, zorgt voor het ontstaan van duidelijke bevolkingsgroepen, die lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Het is ook een trend die in Hollywood al wat langer gaande is. Just Mercy is een waargebeurd drama over ongelijkheid in het juridische systeem in de VS. Is dit de film die we momenteel allemaal moeten bekijken?

Advocatenwereld vol vooroordelen

Bryan Stevenson, een rol van Michael B. Jordan, is pas afgestudeerd aan Harvard. Hij zet zijn eerste stappen als advocaat. En wat voor een stappen. Samen met Eva Ansley start hij een organisatie die zich richt op onterechte beschuldigingen naar Afro-Amerikanen, met de doodstaf tot eindoordeel. Het Equal Justice Initiative moet zorgen voor rechtvaardigheid in het rechtssysteem! Een van de eerste zaken is die van Walter McMillian, die ter dood is veroordeeld voor een moord die hij niet zou hebben gepleegd. Bryan duikt in de zaak en ontdekt al snel dat er niets deugt aan het hele proces. De strijd om gerechtigheid begint – maar het wordt een pittige strijd, vol vooroordelen en haat.

Biografie

Just Mercy is gebaseerd op het ware verhaal van Bryan Stevenson en gevangene Walter McMillian, gespeeld door Jamie Foxx. Het spreekt daarom voor zich dat de personages tot in de puntjes zijn uitgevoerd en dat er verschillende lagen in het verhaal zijn verwerkt. Mede dankzij een geweldige vertolking van de betreffende acteurs worden de personages ook echt tot leven gewekt. Dankzij deze acteurs lijkt het verhaal ook echt van het scherm te komen. Het is een bijzonder indrukwekkende film geworden, die je vol verbazing zal achterlaten. Hoe is het in deze tijd nog mogelijk dat mensen zo met elkaar omgaan? Hoe kan er zo veel haat en ongelijkheid zijn?

Wie spelen er in Just Mercy?

Michael B. Jordan (“Black Panther”, “Creed”, “Creed II”) en Oscar®winnaars Jamie Foxx (“Ray”, “Baby Driver”, “Django: Unchained”) en Brie Larson (“Room”, “The Glass Castle”, “Captain Marvel”) spelen de hoofdrollen in “Just Mercy”, een meeslepend drama dat een van de belangrijkste verhalen van onze tijd naar het grote scherm brengt.

De bekroonde filmmaker Destin Daniel Cretton (“The Glass Castle”, “Short Term 12”) regisseerde de film op basis van een mede door hem geschreven scenario, gebaseerd op de prijswinnende non-fictiebestseller van Bryan Stevenson.

In de film zien we verder Rob Morgan (“Mudbound”) als Herbert Richardson, die ook in de dodencel zijn lot afwacht; Tim Blake Nelson (“Wormwood”) als Ralph Myers, wiens cruciale getuigenis tegen Walter McMillian in twijfel wordt getrokken; Rafe Spall als Tommy Chapman, de officier van justitie die uit alle macht tracht Walters veroordeling in stand te houden; O’Shea Jackson Jr. (“Straight Outta Compton”) als Anthony Ray Hinton, een andere ten onrechte ter dood veroordeelde gevangene voor wie Bryan zich inzet; en Karan Kendrick (“The Hate U Give”) als Walters echtgenote Minnie McMillian, die haar man terzijde staat.


Recensie over Just mercy

CooleSuggesties topper

Just Mercy is een heel indringend verhaal over de rassenscheiding in Amerika, die zelfs vandaag de dag nog tastbaar en zichtbaar is – dat blijkt wel uit de situatie van de afgelopen weken. Het verhaal over Walter McMillian, een man die ten onrechte ter dood is veroordeeld, spreekt tot de verbeelding en zal je vol verbazing aanschouwen. Racisme is in de VS nog altijd een gigantisch probleem en dat is in deze film zeker goed zichtbaar gemaakt.

Score: 9


Informatie

Titel: Just Mercy
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 130 minuten
Genre: thriller.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.