logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Jurassic World: Dominion

Na de vijf dinosaurusfilms in Jurassic Park-trilogie en de Jurassic World-films is het tijd voor een spannende ontknoping, waarin alle helden van weleer samenkomen. Dat spektakel vind je in Jurassic World: Dominion, die sinds 19 oktober in de winkels ligt. De film heeft heel wat kritieken geoogst, wat ons soms nog nieuwsgieriger maakt dan we al waren. Lees hier onze recensie over Jurassic World!

Kennismaking met de nieuwe wereld

Het concept van Jurassic World: Dominion is dat de dinosauriers weer terug op aarde zijn. Verschillende dino’s zijn weggesmokkeld uit de twee eilanden, nieuwe dino’s worden opgekweekt en tot leven gewekt. Dat blijkt een flinke invasie te zijn, waar de meeste mensen behoorlijk onder te leiden hebben. Bekijk hieronder de korte film: The Prologue, waarin je alvast kennis kunt maken met de bizarre wereld waarin de hoofdrolspelers van Jurassic World: Dominion leven. Deze speciale proloog is geregisseerd door co-scenarist en regisseur Colin Treverrow. De proloog bevat originele inhoud die niet in de film te zien is en dient als het begin van het verhaal dat in de bioscoop zal worden voortgezet. Jurassic World: Dominion haal je nu in huis op dvd, blu-ray of 4K blu-ray!

Films koop je online bij:

Bekijk The Prologue van Jurassic World: Dominion

Zeven nieuwe dinosaurussoorten

Het brengt het publiek 65 miljoen jaar terug in het verleden om de wereld te ervaren voordat de mens bestond – en biedt daarnaast een glimp van een wereld waarin dinosaurussen onder ons leven. De proloog bevat zeven nieuwe soorten dinosaurussen die nog nooit eerder in een Jurassic-film zijn vertoond, gemaakt door de legendarische Industrial Light & Magic, die visuele effecten heeft gecreëerd voor elke Jurassic-film, inclusief Jurassic World: Dominion.

De score is van Oscar® winnaar Michael Giacchino, componist van Jurassic World, Jurassic World: Fallen Kingdom en Jurassic World: Dominion. Wil jij alle Jurassic Park-films op volgorde bekijken?

Cast

 • Owen Grady – Chris Pratt
 • Claire Dearing – Bryce Dallas Howard
 • Maisie Lockwood – Isabella Sermon
 • Dr. Ian Malcolm – Jeff Goldblum
 • Dr. Alan Grant – Sam Neill
 • Dr. Ellie Sattler – Laura Dern
 • Ramsey Cole – Mamoudou Athie
 • Dr. Zia Rodriguez – Daniella Pineda
 • Lewis Dodgson – Campbell Scott
 • Rainn Delacourt – Scott Haze
 • Franklin Webb – Justice Smith
 • Soyona Santos – Dichen Lachman
 • Barry Sembenè – Omar Sy
 • Kayla Watts – Dewanda Wise
 • Henry Wu – BD Wong

Films koop je online bij:

Het verhaal van Jurassic World: Dominion

Jurassic World: Dominion speelt zich vier jaar na de verwoesting van Isla Nublar af. Dinosaurussen leven – en jagen – nu overal ter wereld. Het kwetsbare evenwicht tussen dinosaurussen en mensen is flink verstoord, iedereen moet wennen aan die enorme prehistorische wezens die op aarde rondlopen. Dat het snel is gegaan? Ja, dat zeker. Het klinkt ook een tikje ongeloofwaardig dat dino’s van één eiland zo’n impact hebben op de hele samenleving. Volgens de film zullen deze dieren de toekomst opnieuw vormgeven. Voor eens en altijd wordt duidelijk of de mens bovenaan de voedselketen kan blijven in een wereld die hij moet delen met de meest angstaanjagende wezens die ooit hebben geleefd.

Biosyn

Maar dat is niet alles. In al die chaos en onzekerheid is er één bedrijf dat opstaat om alles in goede banen te leiden: Biosyn. Een bedrijf dat zich bezigt met genetische manipulatie en het ontwikkelen van geneesmiddelen. Zij ontfermen zich over het welzijn van de dinosauriërs en gebruiken de kennis om geneesmiddelen te ontwikkelen. Naar de buitenwereld toe. Want wanneer er een enorme sprinkhanenplaag over Amerika raast, blijken alle gewassen opgegeten… behalve de gewassen die met Biosyn-zaden zijn opgekweekt. Dat zet Ellie Sattler (die, niet als in de originele Jurassic Park-films, gespeeld wordt door Laura Dern) aan het denken. Ze besluit de hulp in te roepen van Alan Grant (gespeeld door Sam Neill). Ze besluiten in te gaan op een uitnodiging van de warrige dr. Malcolm, om een kijkje te nemen in de fabriek van Biosyn

Tweede verhaallijn

Daarnaast kijk je mee over de schouders van Owen Grady en Claire Dearing, die het gekloonde meisje Maissie in afzondering opvoeden. Maissie is de kleindochter van dr. Lockwood, het brein achter Jurassic World. In hun omgeving blijkt echter ook de afstammeling van Blue te wonen, je weet wel, de velociraptor die Owen had getraind. Die heeft inmiddels een kleintje gekregen. Die baby-velo worden samen met Maissie gekidnapt voor wetenschappelijk onderzoek… door Biosyn. En je raad het al, daar komt de hele kudde wetenschappelijke helden bij elkaar!

Productie van Jurassic World – Dominion

De nieuwe rollen in de film worden gespeeld door DeWanda Wise (She’s Gotta Have It), de voor een Emmy genomineerde Mamoudou Athie (Archive 81), Dichen Lachman (Agents of S.H.I.E.L.D.), Scott Haze (Minari) en Campbell Scott (The Amazing Spider-Man 2). Daarnaast zien we ook weer BD Wong als Dr. Henry Wu, Justice Smith als Franklin Webb, Daniella Pineda als Dr. Zia Rodriguez en Omar Sy als Barry Sembenè.

JURASSIC WORLD DOMINION is geregisseerd door Colin Trevorrow, die in 2015 met Jurassic World voor een wereldwijde recordopbrengst zorgde van $1,7 miljard. Het scenario is geschreven door Emily Carmichael (Battle at Big Rock) en Colin Trevorrow naar een treatment van Derek Connolly (Jurassic World) en Trevorrow, dat gebaseerd is op de door Michael Crichton gecreëerde personages. JURASSIC WORLD DOMINION is geproduceerd door de veelgeprezen franchise-producenten Frank Marshall p.g.a. en Patrick Crowley p.g.a. De uitvoerend producenten zijn Alexandra Derbyshire, Colin Trevorrow en de legendarische Oscar®-winnaar en bedenker van de franchise Steven Spielberg.

Bekijk de trailer van Jurassic World Dominion

Merchandise koop je bij:


Ga direct naar Jurassic World: Dominion op BOL.com.

Recensie over Jurassic World: Dominion

Dominion is een afsluiter voor een filmreeks die eigenlijk al prima was afgesloten. De geloofwaardigheid van het verhaal is daardoor regelmatig behoorlijk opgerekt, wat de verhaallijn niet ten goede komt. Daarnaast liggen de twee verhaallijnen te veel uit elkaar en zijn ze afzonderlijk al lastig genoeg om uit te leggen. Erg veel diepgang krijgen ze daardoor niet (wat de filmmakers misschien wel goed uitkwam, ik weet het niet). Dat gebrek aan diepgang zorgt voor een minder intense beleving, en dat is jammer. Er wordt nu te veel gesteund op actie en oneliners om de verschillende actiescènes aan elkaar te praten. De actie zet er goed uit, maar is meestal voorspelbaar. Het concept is tof bedacht, maar de uitwerking als film of in het verhaal laat te wensen over. Het zou eigenlijk tof zijn als er drie films van zouden zijn gemaakt: eentje voor ieder verhaal part en een ontknopingsfilm als beide teams samenkomen. Dat zou de film een indrukwekkender verhaal hebben opgeleverd… en iets om naar uit te kijken!

Score: 7


Informatie

Titel: Jurassic World: Dominion
Uitgever: Universal
Tijdsduur: 160 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweldBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.