logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Jurassic World bordspel

jurassic world bordspel

Met de kaskraker Jurassic World in de bioscoop, komt spellenmaker Identity Games met een geweldig coöperatief bordspel, dat dezelfde naam draagt. Nou ja – het zal wel duidelijk zijn dat dit niet de film is, maar wel enorm leunt op het concept van de film: het bouwen van een eigen dinopark! In het bordspel Jurassic World moet je met maximaal zes spelers een geweldig, fantastisch en ook gevaarlijk amusementspark uit de grond trekken. Gaat dat lukken, voor de pleuris uitbreekt?

Samenwerken

Iedere speler krijgt een uniek karakter, dat gebaseerd is op een van de personages uit de Jurassic World-film. Iedere speler heeft zo zijn eigen sterke en zwakke punten, die je moet inzetten om het gezamelijke doel te bereiken. Er zijn namelijk een paar elementen die je moet uitvoeren. Ten eerste moet je dinosaurusbotten uitgraven. Remember Trix? Dat kost ontzettend veel geld. Daarna is het zaak om die DNS-samples te ontwikkelen tot echte dinosauriers. Heb je kleine, schattige baby-dino’s? Dan moeten ze nog naar hun hok. Al die stappen van het dino-proces vergen speciale eigenschappen, die de personages bezitten. Maar dan in meer of mindere mate.

Speciale vaardigheden

Bij iedere handeling die je moet uitvoeren, moet je namelijk met dobbelstenen rollen. hoeveel dobbelstenen? Dat hangt af van je personage. De directeur bijvoorbeeld mag met drie dobbelstenen Finance dobbelen, maar slechts met 1 dobbelsteen Construct. Die kun je dus het beste inzetten op het uitgraven van dinosaurusbotten, wat veel geld kost! Samen overleg je welke speler op welke positie gaat staan. In de praktijk komt het er eigenlijk op neer dat iedereen op dezelfde plek blijft staan, met een uitzondering:

Bouwen en upgrades

In het bordspel Jurassic World is het namelijk ook belangrijk om gebouwen neer te zetten. Die leveren de amusementswaarde op, een belangrijk doel van het spel. Dat bouwen bestaat uit twee onderdelen. De eerste stap is het verzamelen van genoeg geld. De speler die wil gaan bouwen, moet minstens zes Finance bij elkaar dobbelen. Als dat gelukt is, mag de speler een gebouw-kaart pakken van de stapel. Daar staat echter ook weer een opdracht op, die je niet van te voren kunt weten. Het kan dus zo maar zijn dat je een onmogelijke opdracht krijgt, zoals 7 Construct dobbelen voor de directeur. Die heeft namelijk maar 1 Construct-dobbelsteen! Naast het neerzetten van gebouwen is het ook mogelijk om upgrades te kopen. Dat werkt hetzelfde als het kopen van gebouwen. Het voordeel van upgrades is echter dat je zwakke punten kunt opheffen. Upgrades in het bordspel Jurassic World leveren namelijk een permanente opwaardering van het aantal punten binnen een bepaald segment. Maar let op: aan veel upgrade-kaarten zijn voorwaarden verbonden. Zo moet je voor sommige upgrades een bepaalde dino in het spel hebben of een aantal gebouwen.

Gevaar

Maar het klinkt tot nu toe wel allemaal heel erg lief en zoet. Er is natuurlijk ook een gevaarlijk element aan dit soort pretparken. Dat blijkt ook wel uit de Danger-kaarten! Daarin staat een gevaarlijke opdracht die moet worden opgelost. Dino’s kunnen bijvoorbeeld ontsnappen, gebouwen kunnen onklaar worden gemaakt… het is allemaal knap lastig en gevaarlijk om die problemen weer op te lossen. Je kunt ze dus maar beter voor zijn. En ook dat is goed haalbaar, zo blijkt. Om de zes beurten kom je er echter niet omheen, dan moet je een Danger-kaart pakken en het gevaar trotseren.

Het doel van het Jurassic World bordspel

Wanneer is het spel afgelopen? Welnu: voor je begint pak je een van de drie missiekaarten. Daarop staat bijvoorbeeld hoeveel dino’s van elke categorie je moet plaatsen in de verblijven en hoeveel amusementspunten je moet behalen. Wij speelden eerst de Easy-missie, en die was ook met recht easy. De overige twee missies zijn een stuk lastiger, vooral omdat je meer dino’s en meer amusementspunten moet scoren. Het komt dan veel meer op samenwerken aan. Zie het eerste potje als de tutorial. Daarna begint het zware leven pas echt in de Jurassic World…

Ga direct naar Jurassic World bordspel op BOL.com.


Recensie over Jurassic World bordspel

Jurassic World is een geweldig spel. Al was het maar omdat het nu eens niet gaat om het winnen van een spel, maar om het gezamelijk winnen van een spel. Naar mijn mening zijn er veel te weinig cooperatieve spelen op de markt! Die zijn vaak minstens zo spannend, maar brengen een heel nieuwe dimensie aan in het spel. De meeste elementen spelen zich af op twee gebieden. Je hebt het grote spelbord met de kooien, de tellers voor de amusementspunten en de danger-punten, maar ook aparte borden waar de dino’s in opgegraven worden en worden onderzocht. Dat is soms wat verwarrend, op zijn minst even wennen. Toch is het een spel dat zeker de moeite waard is – speel eerst de Easy way en ga dan een tandje hoger. Een dino-tandje, wel te verstaan.

Score: 8


Informatie

, Identity Games
Genre: bordspel, Tijdsduur: 60 minuten.
Voor 2-6 spelers. Leeftijd: vanaf 12 jaar. Prijs: 39.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.