logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: The Alien Franchise


AlienPoster_2

Dankzij de naderende release van ALIEN: COVENANT is de ALIEN franchise terug in het middelpunt van de belangstelling. Het tweede deel van een drie film prequel saga. Het belooft één van de grootste releases van het voorjaar te worden. Onlangs hebben we de trailer besproken en de spanning bouwt zich op in aanloop van het debuut van de nieuwe film.

Om de release van de film te vieren hebben we besloten om terug te kijken naar de verschillende films in deze legendarische franchise, met mini-recensies van elk (met uitzondering van de Predator kenmerken).

Alien (1979)

Het oorspronkelijke meesterwerk van Ridley Scott bloeide grotendeels op door zijn eenvoud en terughoudendheid. Het was een fantastische maar compacte verhaal van astronauten in deep space die een vijandige buitenaardse wezen tegenkomen bij het verkennen van een mysterieuze schip dat een noodsignaal heeft verstuurd.

Het mooie van deze film was dat het voelde alsof het een kijkje gaf in een verhaal dat bestond vóór en na de gebeurtenissen van de film. Scott kreeg het voor mekaar dat zijn personages op een natuurlijke manier spraken en handelden, gebeurtenissen namen zoals ze kwamen in plaats van hun eigen leven als een drama te gebruiken. Het is ook één van de engste films uit de serie en één website ranking van de top 10 Alien films plaatst het zelfs in de buurt van de top.

Aliens (1986)

ALIENS was een opmerkelijke prestatie, als het gaat om de sequels. James Cameron regisseerde, en leverde een meer sci-fi actiefilm dan een horror follow-up. Door het op die manier te doen, maakte hij een film dat prachtig was om te zien (en nog steeds). Het project gaat over de terugkeer van Ripley (Sigourney Weaver) naar de planeet in de buurt van waar zij en haar bemanning in de eerste film door een buitenaardse wezen in een hinderlaag werden gelokt.

Er kan worden aangevoerd dat ALIENS een even grote erfenis heeft als elke sequel, en doet niet onder voor films zoals TERMINATOR 2 en THE GODFATHER PART II. Sommigen waarderen het als de beste film in de franchise, en haar erfenis blijft nog altijd voortleven via populaire video games. Je moet thema fruitautomaten die voorhanden zijn op de top gaming-sites doorzoeken om het te vinden, maar casino platforms bieden games zoals deze niet alleen aan omdat ze daar zin in hebben. ALIENS fungeert nog altijd als achtergrond van fruitautomaten, want het is populair genoeg om fans aan te trekken, en zal dat de komende jaren waarschijnlijk ook blijven doen.

Alien 3 (1992)

ALIEN 3 is interessant als een voortzetting van het verhaal van Ridley. En voor de fans die houden van de griezelige kant van de serie, zou dat bevredigend kunnen zijn. Geen enkele andere aflevering is zo veel gericht op de groteske kwaliteit van het buitenaardse wezen, en dat alleen al heeft een invloed in ALIEN 3 (die grotendeels gaat over Ripley die tegen haar eigen ondergang vecht). Maar uiteindelijk leed ALIEN 3 als gevolg van het nalaten om de terughoudendheid van de originele film als voorbeeld te volgen. Het voelt een beetje langdradig en soms weinig gericht. Het vervolg van David Fincher had veel potentie, maar werd gehinderd door inmenging van de studio. Het ontnam de fans wat de film had kunnen zijn.

Alien: Resurrection (1997)

RESURRECTION had een sterk team achter zich, maar heeft haar belofte niet waargemaakt. De film werd geregisseerd door Jean-Pierre Jeunet (AMELIE, CITY OF LOST CHILDREN) en geschreven door Joss Whedon (THE AVENGERS), maar het eindresultaat was uiteindelijk teleurstellend. De meeste fans zijn het er mee eens dat deze film grotendeels onnodig was. Het wekte Ripley 200 jaar na de gebeurtenissen van ALIEN 3 op, met als enige doel een mensen tegenover buitenaards wezen conflict op te zetten. Het heeft leuke actiemomenten en een aantal interessante keuzes voor design, maar daar is alles ook mee gezegd.

Prometheus (2012)

PROMETHEUS is wellicht de meest polariserende film van allemaal. Bedoeld als de eerste stap van een voorloper van de gebeurtenissen die ons naar ALIEN zouden leiden, was het zeer fantasierijk en ontegenzeggelijk mooi. Maar sommigen dachten dat de film haar doel uit het oog verloor door op zoek te gaan naar goedkope spanning, terwijl anderen dachten dat het spannend en briljant was. Hoe dan ook, het begint een eigen erfenis te vorm te geven. Het vernieuwde de franchise en hielp het ook te moderniseren. Hoewel het niet haar eigen gaming-bewerking heeft, hielp het mee de release van ALIEN: ISOLATION op gang te brengen. Het spel ontving gunstige reviews en gaf de fans hoop op de mogelijkheid voor meer ALIEN games in de toekomst.

Ondanks hun misstappen vormen de ALIEN-films nog altijd een indrukwekkende franchise. De beste films zijn klassiekers op zich, en zelfs de mindere films hebben hun eigen interessante kwaliteiten. COVENANT lijkt op een terugkeer naar de oude dagen van de serie, en we kunnen niet wachten om het te zien vervolgen!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.