logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Jubileumuitgave Stratego 65th Anniversary

Als je praat met spellenkenners en hen vraagt naar de must-have spellen, komen de klassiekers eigenlijk altijd wel voorbij, waaronder Stratego. Dat is ook niet zo gek; het spel viert dit jaar zijn 65e jubileum! Al vanaf 1958 weet dit spel jong en oud te boeien en worden er zelfs kampioenschappen georganiseerd.

Feestelijke uitgave

Ter ere van het jubileum van Stratego komt er een speciale luxe limited edition jubileumuitgave van Stratego op de markt, waar wij ontzettend blij van worden. Want naast het spelen van leuke spellen houden we van die speciale uitvoeringen. Zo zit dit spel in een luxe, zware doos, met massieve speelstukken en een verouderd uitziend spelbord (wat ons betreft had de achterkant overigens écht met namaakleer afgewerkt mogen worden, in plaats van de lederlook print).

Strategisch inzicht

Stratego is geschik voor jong en oud – de spelregels zijn namelijk snel onder de knie te krijgen. Iedere speler verstop zijn vlag op het veld en plaatst zijn legermacht daar omheen. Iedere eenheid heeft een cijfer, waarbij het hoogste cijfer altijd wint. Er zijn twee uitzonderingen: de mineur (rang 3) kan bommen onschadelijk maken en de spion (rang 1) kan het opnemen tegen de Maarschalk (rang 10). Met die kennis in je achterhoofd moet je een verdediging neerzetten op het spelbord, om je tegenspeler van de wijs te brengen en in de val te lokken.

Stratego 65th limited edition jubileumeditie

Nu zou je denken dat Jumbo spellen met deze jubileumuitgave een tandje bijzet om de klassieker in de kijker te zetten, maar ze hebben nog twee verrassingen voor je in petto. De eerste is de aanwezigheid van drie bonus-stukken voor iedere speler. Daarmee kun je kiezen of je een mannelijke of vrouwelijke Maarschalk, Luitenant en Verkenner. De tweede toevoeging verdient wat meer tekst en uitleg: de Stratego Battle Cards.

Wist je dat…

  • je alleen in rechte lijnen mag aanvallen? Goed zo! Dan heb je de spelregels gelezen 🙂
  • volgens de spelregels de rode speler altijd begint?
  • je maar één actie mag doen: verplaatsen of aanvallen?
  • de zwakke spion de enige actieve pion is die de krachtige Maarschalk kan verslaan?
  • de spion verslagen kan worden als deze door de Maarschalk wordt aangevallen?

Stratego Battle Cards

Iedereen die nóg meer strategie en tactiek wenst wordt op zijn of haar wenken bediend met de introductie van Battle Cards. De toegevoegde set van 15 kaarten met bewegings-, aanvals- en verdedigingskaarten brengt het klassieke Stratego to the next level. Met de juiste kaart mag je diagonaal lopen, of het water over, overleef je zonder kleerscheuren een bom of mag je spieken bij de opstelling van je tegenstander.

Voor een spel met de Battle Cards zet je slechts drie rijen stenen neer in plaats van vier rijen stenen. Je schudt de kaarten en pakt er drie van je stapel. Iedere beurt mag je een kaart spelen die de regels van het spel tijdelijk aanpast. Zo kun je een pion tijdelijk meer aanvalskracht of verdediging meegeven, kun je hem meer stappen laten zetten of zelfs over water laten springen! De verdediging mag tijdens iedere beurt ook een (verdedigings)kaart spelen, zelfs als de aanvaller geen kaarten inzet. Heb je een kaart gebruikt? Dan mag je een nieuwe pakken.

Speelgoed en spellen koop je bij:

De geschiedenis van Stratego

De voorloper van het huidige spel is tijdens de Tweede Wereldoorlog bedacht door de Joodse onderduiker Jacques Johan Mogendorff. Doordat zijn kartonnen speelstukken snel beschadigden en daardoor makkelijker te identificeren waren, was het spel destijds geen succes. Hij benaderde uitgeverij Jumbo, die het spel met houten stukken en voorzien van uniformen in 1958 met succes op de markt bracht. De inmiddels iconische uniformen die op de speelstukken staan afgebeeld werden ontworpen door Frans Smits, Nederlands bekendste ontwerper van militaire uniformen en emblemen.

Stratego varianten

De klassieke uitvoering is nog steeds immens populair, maar in de loop der tijd kwamen er tal van varianten bij. Van Levend Stratego tot een app voor smartphones en tablets waarin je de computer te slim af hoopt te zijn, van speciale Efteling en Assassins Creed-uitvoeringen tot de geliefde Junior-versie voor aanstormende strategen. Voor de echte piratenliefhebbers vanaf 5 jaar is er Stratego Pirates, bekroond als winnaar van Speelgoed van het Jaar 2016, voor spelers met weinig tijd de snelle variant Stratego Quick Battle. Wist je dat er zelfs Stratego kampioenschappen over de hele wereld worden georganiseerd? Vorig jaar wonnen de Nederlanders Max Roelofs en Anjo Travaille respectievelijk Zilver en Brons op het kampioenschap in Griekenland.

Meer informatie

Stratego 65th Anniversary limited edition is een éénmalige jubileumuitgave van Jumbo. Op is op! De 65th Anniversary-editie bevat drie bonus-stukken voor iedere speler, die nu de keuze heeft tussen een mannelijk en vrouwelijk speelstuk voor de Maarschalk, Luitenant en Verkenner en een set van 15 strategiekaarten.

Verkrijgbaarheid: vanaf 9 juni tijdelijk verkrijgbaar in speelgoedkanalen zoals Intertoys, Toychamp, Top 1 Toys, Dreamland.


Recensie over Stratego 65th anniversary edition

CooleSuggesties topper

De special edition van Stratego is er echt eentje voor de verzamelaars. De basisregels zijn natuurlijk onveranderd, maar de uitvoering is echt geweldig: een fancy doos met luxe bewaardozen voor de twee legers, een fraai afgewerkt speelbord met glanzende logo’s en massieve stenen die echt heel prettig aanvoelen. Een leuke toevoeging zijn de vrouwelijke karakters die je kunt inzetten, maar een echte toevoeging zijn de battle cards, waarmee je een extra dimensie toevoegt aan het spel. Let wel even op dat je de juiste pionnen gebruikt om op het spelbord te zetten!

Score: 10


Informatie

Titel: Stratego 65th anniversary edition
Uitgever: Jumbo Diset
Genre: strategie
Tijdsduur: 30 minuten.
Voor 2 tot 2 spelers.
Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Adviesprijs: 79 euro.
Ga voor meer informatie naar de website van Stratego 65th anniversary edition.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.