logo-liggend-wit-donkerblauw

Had jij in 2021 een bijbaantje? Laat geen geld liggen

Had jij in 2021 een bijbaantje, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie of naast je studie? Dan krijg je misschien wel geld terug. Doe vóór 1 mei belastingaangifte via de Belastingdienst-app. Dan heb vóór 1 juli bericht over je teruggaaf. Om je op weg te helpen, geven we je enkele tips. Had je een bijbaantje? Dan krijg je vaak geld terug als je belastingaangifte doet. Gemiddeld verdien je zo 150 euro. In een half uur!

jongeren bijbaantje

Controleer of je geld terug krijgt en doe aangifte

Met de aangifte-app van de Belastingdienst check je of je geld terugkrijgt en doe je aangifte. De Belastingdienst heeft daarin bijna al jouw gegevens voor je ingevuld. Jij hoeft ‘m alleen maar te controleren. Download daarom meteen de app in de App Store of Google Playstore. Houd wel je DigiD bij de hand.

Klopt er iets niet of wil je de gegevens aanvullen? Dan kun je de app niet gebruiken maar kun je wel eenvoudig de online aangifte gebruiken. Ook daar hebben we het meeste voor je ingevuld. Ga naar belastingdienst.nl/aangifte en log in met je DigiD. Dan zie je ook of je geld terugkrijgt.

Vóór 1 april verzonden? Voor de zomer bericht

Als je de aangifte vóór 1 april verstuurt, en je krijgt geld terug, dan heb je vóór 1 juli bericht over je teruggaaf en wordt het geld zo snel mogelijk overgemaakt. Zelfs als het niet lukt voor 1 april, maar je de aangifte wel voor 1 mei verstuurt, doen we ons best je ook vóór 1 juli iets te laten weten.

Zelfs tot 5 jaar terug

Je kunt tot 5 jaar terug geld terugkrijgen. Dus doe voor elk jaar dat je gewerkt hebt aangifte en stuur ‘m alsnog in. Dan krijg je nog veel meer terug. Dat is makkelijk verdiend. Op belastingdienst.nl/aangifte lees je meer informatie.

Hulp bij de belastingaangifte

Kijk op belastingdienst.nl/jongeren voor meer informatie. Kom je er niet helemaal uit? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. Kijk op belastingdienst.nl/hulp welke hulp het beste bij je past. Of stel je vraag op Facebook, Twitter of Instagram.

geld euro biljetten

Waarom kan ik eigenlijk belastinggeld terugkrijgen?

Iedereen betaalt in Nederland belasting over zijn inkomen. Dat noemen we de inkomstenbelasting. Als je in loondienst bent, houdt je werkgever loonbelasting in op je loon. Dat kan je zien op je salarisstrook of jaaropgave als “loonbelasting” of “loonheffing”. De loonbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting. Je werkgever houdt de loonbelasting in op jouw loon en betaalt dit aan de Belastingdienst. Daardoor betaal je via je werkgever alvast een deel van de inkomstenbelasting (in de vorm van loonbelasting) vooruit.

Over een gedeelte van je jaarinkomen betaal je geen belasting. Dat komt door de algemene heffingskorting. In 2021 was deze korting € 2.837,-. Hiermee wordt geen rekening gehouden bij de berekening van de loonbelasting die de werkgever inhoudt. Het kan dus zijn dat je werkgever meer loonbelasting voor jou heeft betaald dan moest.

Als je aangifte doet, bekijkt de Belastingdienst hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen over je loon en hoeveel daarvan al betaald is met loonbelasting. Hierin wordt de algemene heffingskorting ook verwerkt. Soms komt dit precies uit, maar het kan ook zijn dat je werkgever te veel loonbelasting heeft ingehouden, waardoor je eigenlijk te veel hebt betaald. Door aangifte te doen, kun je zien of dat zo is. Als hieruit blijkt dat je in de loop van het jaar te veel hebt betaald, krijg je dit geld terug.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.