logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De jongen met de negen wensen, Helen Rutter

Sommige mensen lijkt alles tegen te zitten. Zo ook Leo Knoops, de hoofdpersoon van De Jongen met de Negen Wensen. Zijn ouders zijn uit elkaar, met Leo als grote slachtoffer. Na de scheiding is zijn moeder namelijk depressief, maar hij voelt zich ook niet thuis bij zijn vader en diens nieuwe vriendin en ‘bonusdochter’. Zij willen alles eigenlijk doen met zijn drietjes, en Leo hoort daar niet bij. Doordat zijn moeder depressief is (het verlies van haar baan heeft ook een steentje bijgedragen) is het thuis beknibbelen op alles waar maar kan. Daar is Leo inmiddels best goed in geworden: hij runt bijna het hele huishouden. Nou ja – zo goed als een basisschoolleerling dat kan doen.

Wensen te over

Leo zit dus niet echt lekker in zijn vel. Zijn beste vriendin, Muis, is een schat van een meid. Ook haar ouders ontvangen Leo met open armen. Hij kan regelmatig blijven eten, krijgt spulletjes mee en met Muis kan hij leuk overweg. Maar praten over zijn gevoelens? Dat is toch een drempel. Bovendien heeft zij moeder hem ingeprent dat hij beter niet over hun thusisituatie kan praten, omdat er anders vreselijke dingen gebeuren. Tja, dan laat je het wel uit je hoofd, toch? Dan gebeurt er iets bijzonders. Wanneer Leo ’s avonds naar huis fietst, krijgt hij een ongeluk met zijn fiets. Terwijl hij half versuft op de grond ligt, komt hij zijn idool tegen: voetballer Lukas Boerssen. Hij laat Leo weten dat hij negen wensen mag doen. Als Leo het later aan Muis vertelt, begint hij toch te twijfelen… wat dat nou echt?

Magie of toeval?

Het grootste deel van het boek draait een beetje om het idee heen of wensen en magie echt bestaan, of dat er zoiets is als stom toeval of je eigen lot beheersen. Er komen avonturen met een ijscokar, duizenden stickers, een bijna-eenhoorn en nog veel meer bijzondere gebeurtenissen. Langzaam maar zeker ontdekt Leo dat het niet alleen maar gaat om materieel geluk. Fijne momenten en lieve mensen om je heen zijn veel belangrijker. Dat lijkt hij ook te verliezen, wanneer hij flink uitvalt tegen zijn vader en zijn nieuwe vriendin, en wanneer hij hoort dat Muis gaat verhuizen. Is hier een wens tegen opgewassen?

Diepe boodschap

Toch is De Jongen met de Negen Wensen meer dan alleen een grappig kinderboek vol rare gebeurtenissen en een vleug magie. Het gaat ook over gescheiden ouders, gespleten gezinnen en armoede. Over hulp vragen en accepteren, over vriendschap en eerlijkheid. Pas als Leo durft te accepteren wie hij is en hoe zijn gezinssituatie er uitziet, is er ruimte voor verandering. Wat voor verandering? Dat ligt er een beetje aan… waar zou je naartoe willen groeien? Die boodschappen zitten door het verhaal heen onder het oppervlak verstopt, maar komen in het laatste hoofdstuk goed naar voren.


Ga direct naar De Jongen met de Negen Wensen op BOL.com.

Recensie over De Jongen met de Negen Wensen

CooleSuggesties topper

De Jongen met de Negen Wensen is een heerlijk boek om te lezen, met leuke grapjes, droge opmerkingen en een fijn tempo. De negen wensen zorgen voor de nodige vrolijke spanning in het verhaal, vooral wanneer blijkt dat je die wensen best nauwkeurig moet uitspreken. Voor je het weet krijg je iets heel anders dan je verwacht! Maar die vrolijke noot is eigenlijk maar een schil. Het gaat vooral om een gebroken gezin, een jongen die zorgt voor zijn depressieve moeder en nergens heenkan met zijn verhaal, hoe hard zijn omgeving ook probeert met hem in contact te komen. Dat je moet zorgen voor je eigen geluk, je eigen wensen moet waarmaken. Dat is waar het om draait! Wijze levenslessen van de jongen met de negen wensen.

Score: 9


Informatie

Titel: De Jongen met de Negen Wensen
Auteur:
Uitgever: Billy Bones
Aantal pagina’s: 262
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 8 jaar
ISBN: 9789030508779
Prijs: 18.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.