logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De jongen die Auschwitz tekende, Thomas Geve

De Jongen die Auschwitz tekende is één van de meest bizarre, bijna surrealistische boeken die je kunt lezen over de Tweede Wereldoorlog. Het boek vertelt het verhaal van Thomas Geve, een pseudoniem van een Joodse jongen die op zijn dertiende werd opgepakt en naar een concentratiekamp is gestuurd. Van 1943 tot en met de bevrijding in 1945 verblijft hij 22 maanden in drie verschillende concentratiekampen, van Auschwitz tot in Dachau. Dit boek is zijn vertelling in woord en beeld. Direct na de bevrijding is hij namelijk flink gaan tekenen om alles wat hij zich kon herinneren op papier te zetten. De tekeningen zijn aangevuld met zijn persoonlijke verhaal, dat hij in de jaren daarna uitschreef en uitwerkte.

Overleven

Dat tekenen, feiten verzamelen en classificeren is een manier van overleven geweest, waarop Thomas op zijn jonge leeftijd orde in de chaos heeft weten te scheppen. Die kinderlijke naïviteit komt in de geschreven tekst op een bijzondere manier naar voren en wordt benadrukt door de tekeningen (zoals hij zelf zegt: hij is geen Picasso). De tekeningen zijn expressief en expliciet, met aanvullende teksten die de prenten nog meer impact geven.

Dagelijks leven

We kennen natuurlijk allemaal de horrorverhalen uit de kampen. De vernederingen, de martelingen, de slechte behandeling en de manier waarop alle gevangenen op meer dan brute wijze om het leven werden gebracht. Dat komt ook in dit boek naar voren, maar dan aangevuld met belevenissen en ervaringen uit het dagelijks leven. Het samenleven in de barakken, de cultuurverschillen en de drang om te overleven, dat veel mensen in beesten veranderde. De schokkende gebeurtenissen, geweldsincidenten, machtsverhoudingen en alle dagelijkse beslommeringen worden tot in detail omschreven, zodat je een scherp beeld krijgt van wat Thomas allemaal heeft moeten doorstaan in zijn jonge leven.


Ga direct naar De jongen die Auschwitz tekende op BOL.com.

Recensie over De jongen die Auschwitz tekende

CooleSuggesties topper

Onwerkelijk, dat is dit boek in feite. Het is bizar om te lezen hoe degetailleerd Thomas zich de 22 maanden nog herinnerde, hoe hij feiten verzamelde en bij elkaar bracht tot hapklare brokken informatie, klaar om te delen met de buitenwereld. Dit boek is een verslag van de ‘normale’ mens. Hier lees je hoe het er in het dagelijks leven aan toeging in een concentratiekamp. De tekeningen wijzen erop dat de verhalen komen van een 15-jarige jongen en laten nog eens harder zien dat het voor hem niet zozeer ‘de normaalste zaak ter wereld’ was, maar wel dat hij zo verhard was, dat hij het rationeel kon verwerken. Indrukwekkend! Het schreeuwen van de bewakers, de harde dwangarbeid, de ziektes en wrede straffen, het ongedierte, de honger, alles komt haarscherp in beeld.

Score: 9


Informatie

Titel: De jongen die Auschwitz tekende
Auteur:
Illustrator: Thomas Geve
Uitgever: Harper Collins
Aantal pagina’s: 288
Type boek: Paperback
Leeftijd: vanaf 15 jaar
ISBN: 9789402706314
Prijs: 22.50 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.