logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Food review: Jones Brothers Coffee nespresso cups


Nespresso kennen we allemaal. En hoe goed Nespresso ook zijn best doet om de beste koffie in de meest ecologisch verantwoorde verpakking, kan het altijd beter. Dat vonden ook de Jones Brothers. Zij maakten in hun eigen Amsterdamse koffiebranderij cups die perfect in een nespresso-apparaat passen, maar voerden een paar verbeteringen uit. Op het gebied van smaak speelt voorkeur natuurlijk een grote rol. Je houdt ervan, of niet.

Composteerbaar

Laat ik maar meteen beginnen met hét pluspunt van deze cups van Jones Brothers Coffee: ze zijn 100% composteerbaar! Je kunt ze gewoon in de groene kliko gooien. De cups zijn namelijk gemaakt van rietsuiker. Er komt geen korreltje plastic of aluminium aan te pas. Dat lost niet alleen op als ze in de recycling terecht komen, het is ook nog eens een niet-primaire voedselbron. Het gaat dus niet ten koste van andere vitale ketenprocessen in de voedingsmiddelenindustrie. Maar dat ze compleet recyclebaar zijn, dat is echt te gek. En als je bedenkt dat koffie een geweldig compostmiddel is, dan heb je met deze cups twee vliegen in één klap. De eenvoudige verpakking is precies genoeg. Daarmee gebruiken ze maar liefst 70% minder verpakkingsmateriaal dan andere merken. Indrukwekkend, die aandacht voor de natuur!

Vijf smaken

Als je kijkt naar de nespressocups van de Jones Brothers Coffee, kun je kiezen uit vijf varianten. Daarvan is de Gigolo de meest krachtige. Het is een ristretto die ontstaan is uit een blend van biologische en fairtrade koffie (net als de andere varianten, overigens). Zoek je een espresso? Dan kun je kiezen uit de Noir, een krachtige blend net een subtiele smaak van chocolade en hazelnoot, of de Enigma, die smaakt naar geroosterde noten, graan en een rijke nasmaak van cacao. Voor een lungo heb je de mildere Revive, die dankzij de smaak van zoete citrus een licht zuurtje over zich heeft: niet genoeg om je kaken samen te trekken, maar met recht een oppepper. De fans van decaf kunnen terecht bij de Decaf, een UTZ lungo met een zoete, fruitige ondertoon van bessen.

De beleving

Natuurlijk gaat het niet alleen om een goed verhaal. Dat speelt absoluut wel een rol in je keuzeproces, maar als de smaak tegenvalt, zul je niet terugkomen. Wat dat betreft zul je niet bedrogen uitkomen. Het is duidelijk dat de branders donders goed weten hoe een goede kop koffie moet smaken. Wij probeerden de Enigma, de Noir en de Revive, zowel puur als (in het geval van de Noir en de Enigma) ook als cappuccino en latte macchiato. De Enigma is daarbij een heerlijke espresso, waarbij vooral de smaak van noten en cacao duidelijk naar voren komen. Best knap, want met name cacao blijkt een lastige smaak te zijn om te presenteren. Het is een intense koffie, die niet heel overheersend van smaak is. Je kunt hem daarom perfect als espresso drinken, hoewel de aroma’s ook mooi tot hun recht komen als cappuccino of latte macchiato. De Noir is een echte najaarskoffie. De smaak van hazelnoten komt mooi naar voren, maar ook de cacaosmaak is hier intenser dan bij de Enigma. Het is een intense koffie. Niet iedereen zal hem recht ui het kopje weten te waarderen, maar ook als cappuccino of latte macchiato komen de aroma’s geweldig tot hun recht. Omdat hij wat krachtiger is dan de Enigma, heb je hier een sterkere cappuccino, wat ik zeker weet te waarderen. De Revive is een best krachtige lungo, die dankzij de toevoeging van citrustoetsen een frisse bijsmaak krijgt en een subtiel zoet randje. Dat maakt het een rijke en volle koffie, die je desgewenst wat zachter kunt maken met een wolkje (opgewarmde) koffie. Dat haalt net het scherpe randje er af. Dit is echt een koffie voor de ochtend of juist in de middag, om nog even vol frisse moed aan de slag te gaan.


Recensie over Jones Brothers nespresso cups

CooleSuggesties topper

Lekkere koffie om van te genieten – dan wil je je nergens schuldig over voelen. De nespressocups van Jones Brothers Coffee doen juist dat. Ze leveren niet alleen erg lekkere en intense koffie, zonder een wrange of vervelend zure bijsmaak, maar wel met leuke tonen als cacao of noten. Die komen goed naar voren in de volle aroma’s van de koffie. Bijkoment voordeel (misschien wel het grootste voordeel, naast de heerlijke smaak) is dat de cups volledig composteerbaar zijn! Misschien wordt je een keer op het matje geroepen als de vuilnismannen cupjes zien in je groenbak, maar weet dat ze binnen 12 weken volledig gecomposteerd kunnen zijn, in de ideale omstandigheden van een goed verwerkingsbedrijf.

Score: 10


Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.