logo-liggend-wit-donkerblauw

Nieuwe prentenboeken

Het hele jaar door verschijnen er grappige, spannende, leuke en ontroerende prentenboeken. Sommigen zijn heel erg de moeite waard, andere kun je daarentegen makkelijk links laten liggen. Wij ontvingen onlangs een aantal prentenboeken die we je zeker willen laten zien.


Er zit een dodo op de bruidstaart

Er zit een dodo op de bruidstaart

Er zit een dodo op de bruidstaart is het vervolg op ‘Er zit een dinosaurus op de 13e verdieping’. Je kunt ze makkelijk los van elkaar lezen, maar de hoofdpersoon is in beide boeken hetzelfde: meneer Snurkmans, met zijn enorme neus, aanwezige snor en natuurlijk met zijn viool. In dit boek is hij gevraagd om te spelen op een heel grote bruiloft. Zo eentje waar mensen nog tientallen jaren over zullen praten. Als hij op de locatie aankomt, moet de wedding planner alleen nog een paar dingetjes regelen… of meneer Snurkmans op de taart wil letten? Natuurlijk wil hij dat. Hij neemt zijn taak heel serieus. Dus als er een dodo langskomt die een hapje van de taart wil nemen, doet hij er alles aan om die weg te jagen. Maar na de dodo komen er nog heel wat andere dieren voorbij, van flamingo’s tot dino’s! Hoe kun je in zo’n omgeving een taart goed bewaken?

Er zit een dodo op de bruidstaart is een hilarisch en hectisch prentenboek, waarin heel wat vreemde diersoorten voorbij komen. Het is echt zo’n prentenboek waarbij niets is wat het lijkt, maar dat ontdek je pas aan het einde van het boek, als alles netjes aan je wordt uitgelegd. Fouten maken is menselijk – en overkomt zelfs meneer Snurkmans! Het prentenboek is vlot en dynamisch getekend, met intense kleuren en creatieve dieren. Door de achtergrond wat vager te houden ontstaat er een gevoel van ruimte. Er staat weinig tekst op de pagina’s, de prenten moeten het verhaal vooral dragen. Voor kinderen leuk, voor oudere lezers of toehoorders wordt het al snel een opsomming van dieren. Op het hoogtepunt is er op iedere pagina wel een nieuwe indringer.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Fontaine uitgevers, 48 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789464040630. Prijs: 15 euro.

Ga direct naar Er zit een dodo op de bruidstaart op BOL.com.

Toen Jonas in de walvis zat

Toen Jonas in de walvis zat

Hoewel lang niet iedereen meer gelovig is, heeft religie een duidelijke stempel gezet op onze cultuur. Zo komen we veel Bijbelse verwijzingen tegen in onze taal, zoals spreekwoorden en gezegden. Ook al doe je weinig met geloof, dan nog is een dergelijke basis goed om te hebben. Al is het maar om de boodschap die in de vertellingen verborgen zit! Daar heeft Maria van Donkelaar wel voor gezorgd in het prentenboek Toen Jonas in de Walvis Zat. Zij heeft namelijk tal van verhalen uit het Oude Testament genomen en ze in een nieuw jasje gegoten. Het zijn vlotte vertellingen geworden, waarbij de basis natuurlijk nog als een paal boven water staat. De verhalen zijn vrij lang – het is dan ook bijna geen prentenboek meer te noemen – maar de fraaie prenten van Sylvia Weve passen perfect bij de ietwat eigenwijze toon van de schrijfster.

Zelf ben ik geen gelovig persoon, maar sommige verhalen zijn je dan toch bekend. Dat van Samson en Delilah, bijvoorbeeld, of Jonas en de Walvis. Maar… hoe zaten die verhalen eigenlijk ook weer in elkaar? In dit boek krijg je ze snel en kort voorgeschoteld – op rijm – en in een manier waarop ze weer begrijpelijk worden. Het zijn heldere uiteenzettingen van het verhaal, waarbij de boodschap goed naar voren wordt gebracht. Een boek vol cultuur en wijze levenslessen, verpakt in eeuwenoude vertellingen. Dit boek is voor een wat oudere doelgroep, voor kinderen vanaf circa 10 jaar.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Gottmer, 64 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789025774905. Prijs: 19.95 euro.

Ga direct naar Toen Jonas in de walvis zat op BOL.com.

De Verhaaltjesboom

De Verhaaltjesboom

De Verhaaltjesboom is een vrolijk gedichtenboek voor jonge lezertjes (en luisteraars) die wel houden van een beetje absurde humor. Het dynamische duo Marianne Busser en Ron Schroder hebben in De Verhaaltjesboom een aantal fantastisch leuke en verrassende gedichten verzameld, met dieren in de hoofdrol. Muizen die schuilen voor de regen, leeuwen die vegetariër worden en verliefde varkens… ze komen allemaal voorbij in dit vrolijke boek.

Ieder gedicht bestaat uit twee pagina’s, voorzien van een enorme prent van Eefje Kuijl, gemaakt met verf en wasco zonder harde lijnen. Daardoor zien ze er zacht en toegankelijk uit. In de prenten zit ook al een deel van het gedicht verwerkt, zodat kinderen zich goed kunnen inleven in het gedicht. De versjes zelf hebben een fijn tempo en zijn grappig en origineel, zoals je van Busser en Schroder verwacht. Sommige zinsdelen zijn een beetje gemakkelijk en voorspelbaar, maar de jonge genieters zullen daar weinig last van hebben.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Moon uitgevers, 48 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789048860760. Prijs: 14.99 euro.

Ga direct naar De Verhaaltjesboom op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.