logo-liggend-wit-donkerblauw

Strip recensie: Jommeke

Jommeke gaat al heel wat jaren mee. In Jommeke 304: Het probleem Gobelijn merk je dat het de inwoners van Zonnedorp soms ook wel eens te veel kan worden, wanneer de burgemeester ontdekt dat ze niet meer op de eerste plek staan van favoriete gemeentes in Vlaanderen. Maar die lange levensduur brengt ook een ander fenomeen met zich mee: fans! Jelle de Beule en Thijs de Cloedt mochten een strip uitbrengen met Jommeke in de hoofdrol… maar dan op hun unieke stijl. Het resultaat ligt hier voor me: Jommeke – In de knel én de penarie.


Jommeke 304: Het probleem Gobelijn

Auteur: Jommeke 304: Het probleem Gobelijn

Het verhaal begint op het moment dat de burgemeester van Zonnedorp ontdekt dat hun dorp niet meer op de eerste plek staat. Het probleem is vrij snel duidelijk: de uitvindingen van professor Gobelijn zorgen meermaals voor overlast voor de inwoners van het dorp. De oplossing lijkt duidelijk: de professor moet stoppen met het uitvinden van uw apparaten. Zo kan de verstrooide professor ook geen overlast meer veroorzaken. De burgemeester roept daarom de hulp van Jommeke in, een goede vriend van de professor. Hopelijk kan hij tot de verwarde man doordringen en hem tot stoppen wanen. Dat blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan! De professor doet er alles aan om nieuwe uitvindingen te doen. Dat zorgt voor een aantal bijzondere avonturen, die hen zelfs tot overzee brengen. Ten einde raad komt de professor aan bij zijn collega en concurrent: Denkekop. Samen doen ze een aantal briljante uitvindingen in zeer korte tijd. Is de professor dan echt wel zo slecht?

Jommeke 304: Het probleem Gobelijn maakt duidelijk dat het niet altijd maar koek en ei is in het dorp van Jommeke. Er zijn ook de nodige frustraties en vooral de prestatiedrang van de professor doet hier een flinke duit in het zakje. De strip is zoals vanouds vormgegeven, met de nodige versprekingen van de professor – die nu soms wat verder gaan dan de standaard verhaspeling.

Score: 7

Ga direct naar Jommeke 304: Het probleem Gobelijn op BOL.com.

Jommeke: In de knel én de penarie

Auteur: Jommeke: In de knel én de penarie

Dit album bewandelt vol overgave de grens van fancomic en parodie. Jelle de Beule en Thijs de Cloedt houden er een duidelijk uniek gevoel van humor op na en nemen je mee langs de geschiedenis van alle eerder verschenen Jommeke-albums. De insteek: wat is er gebeurd met alle schatten die Jommeke heeft gevonden? Duidelijk is wel dat onze kleine vriend daar flink belasting over moet betalen. Miljarden euro’s moeten neergelegd worden voor het vinden en toeëigenen van historische schatten, ook al zijn die kostbaarheden vaak geschonken aan hulpbehoevenden. Hoe krijgt Jommeke dat voor elkaar? Gelukkig kan hij rekenen op de kritische blik van Filiberke en Flip de papegaai.

Kritische humor is alom aanwezig in Jommeke: In de knel en in de penarie. Het lijkt wel alsof Jommeke-kenner Jelle de Beule er alles aan doet om alle foutjes en onrechtmatigheden uit de eerdere 300 albums aan het licht wil brengen, van ramen die eigenlijk niet openstaan tot onlogische stappen in het verhaal, van stereotypering (briljante scene trouwens) tot de naïviteit van Jommeke himself. De tekenstijl is ook anders dan de reguliere strip, wat meer dan genoeg mogelijkheden geeft voor een expressieve weergave van de belevingswereld van dit rondgeknipte manneke.

Score: 8

Ga direct naar Jommeke: In de knel én de penarie op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Bekijk hier hoe de striptekenaar van Jommeke: In de knel én de penarie te werk ging:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.