logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Joker

Superheldenfilms zijn enorm in opmars, maar hebben misschien wel hun top bereikt. Het is nu tijd om een nieuwe serie filmhelden aan je voor te stellen, waarbij de schurken en wel heel bijzondere invalshoek bieden. JOKER draait om het ‘ontstaan’ van de aartsvijand van Batman, in hoeverre je daarover kunt spreken. In deze bijna psychologische thriller leef je met Arthur Fleck mee, meesterlijk neergezet door Joaquin Phoenix, en zie je hoe hij veranderd van een wat simpele ziel en upcoming stand-up comedian met een baantje als clown tot een gewetenloze crimineel.

Persoonlijk verhaal

Wat best bijzonder is voor dit soort films, is dat het eigenlijk heel timide begint. Je loopt mee met Arthur in zijn dagelijks leven: hij verzorgt zijn gehandicapte moeder, werkt als clown voor een karig inkomen, bezoekt een maatschappelijk werker om zijn medicijnen te verkrijgen en voert zijn dagelijkse dingetjes uit. Duidelijk is dat Arthur een wat simpele ziel is: hij geniet van kleine dingetjes en heeft een heel bijzondere kijk op het leven. Hij vind zichzelf heel grappig, maar die grappen zijn meestal hard en grof. Daar krijgt hij de lachters dus niet mee op zijn hand. Ook zie je dat hij meer dan eens wegzakt in een fantasie, die bijna als waar worden aangenomen.

Uiteenvallen

Dan begint zijn leven langzaam uit elkaar te vallen. Net als heel Gotham City, want de stad vervalt langzaam tot een crimineel centrum, door een slechte economie en een toenemende politieke onrust. Arthur wordt tijdens het werk overvallen, zijn baas toont weinig medeleven in zijn situatie. Wanneer zijn moeder in het ziekenhuis wordt opgenomen en zijn maatschappelijk werker ontslagen wordt (en hij geen toegang meer heeft tot zijn medicijnen), verandert er veel voor hem. Zonder grenzen ontaard Arthur langzaam tot zijn alter ego, JOKER.

Meeslepend verhaal

Dat alles zorgt voor een meeslepend verhaal, dat je langzaam het duistere randje intrekt van Arthur Fleck. Je krijgt bijna medelijden met de man, zo veel onrecht wordt hem aangedaan. Tot hij zijn pistool trekt en gaat schieten, natuurlijk. Dat is niet aardig. Het is dan ook bijna bizar om op dat dunne lijntje te lopen van die meelijwekkende man met onbedaarlijke lachstuipen tot de genadeloze crimineel, verpakt in een clownskostuum.

Prijzenspektakel

Joaqim Phoenix won onlangs een Golden Globe voor deze rol, en ook componist Hildur Guðnadóttir mocht een gouden beeldje in ontvangst nemen voor de filmmuziek. De film is ook voor maar liefst 11 Oscars genomineerd – het hoogste aantal van alle genomineerde films dit jaar – waaronder Beste Film, Beste Acteur, Beste Regie, Beste Scenario (Adapted) en Beste Cinematografie.

Cast van Joker

Hoofdrollen zijn weggelegd voor Joaquin Phoenix (Oscar genomineerd voor The Master, Walk the Line en Gladiator) en Robert de Niro (Oscar winnaar Raging Bull, The Godfather: Part II). Daarnaast zijn te zien Zazie Beetz (Deadpool 2) en Frances Conroy (American Horror Story). Todd Phillips (bekend van The Hangover) regisseerde de film naar een scenario dat hij samen met Oscar genomineerd schrijver Scott Silver (The Fighter) schreef, gebaseerd op personages uit het DC universum. De film is geproduceerd door Philips samen met Oscar nominees Bradley Cooper en Emma Tillinger Koskoff.

Ga direct naar JOKER op BOL.com.


Recensie over JOKER

Joker is een ietwat verontrustende film over de negatieve spiraal waarin Gotham zich bevind en waarin Arthur Fleck zich langzaam ontwikkeld als JOKER. Zijn ziekelijke gevoel voor humor komt daar perfect bij kijken, zijn onbedaarlijke lachstuipen geven zijn karakter van vroeg af aan al een wreed tintje. Toch is het lastig om geen medelijden met de man te hebben – hij is duidelijk een slachtoffer van de situatie. Meesterlijk neergezet door Joaqim Phoenix, met een hoogst verontrustende muzikale begeleiding – die had wat mij betreft beduidend subtieler mogen zijn. Toch is het een interessante interpretatie van de karakterontwikkeling van JOKER, die je zeker gezien moet hebben. We kunnen niet wachten op de volgende Superschurkenfilm!

Score: 8


Informatie

Titel: JOKER
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 121 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.