logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: John Wick: Chapter 4

Vier jaar na John Wick: Chapter 3 – Parabellum laten regisseur Chad Stahelski en Keanu Reeves onze berichte actieheld weer terugkeren naar het witte doek – en naar de dvd-schappen, natuurlijk. Zoals je zou verwachten van een actiefilm uit deze franchise, is hij van voor tot achter gevuld met vette actie.

Waar gaat John Wick: Chapter 4 over?

In John Wick: Chapter 4 is onze held John Wick nog altijd op de vlucht voor de High Table, die hem uit de weg willen ruimen. De hoofdschurk van de serie is de markies de Gramont, een lid van de High Table die carte blanche heeft gekregen om Wick’s hoofd op een presenteerblaadje te krijgen. Hij blijft de premie op John Wick verhogen, waardoor alle huurmoordenaars het op hem gemunt hebben. Maar John is niet de enige die in het vizier van de markies bewegen: ook Winston en Charon zijn gespot… evenals alle bevriende kompanen waar John in het verleden mee heeft samengewerkt. En niemand is veilig! Zelfs als John naar Japan reist om hulp te zoeken bij het Osaka Continental, krijgt hij te maken met de blinde en beruchte High Table-huurmoordenaar Caine.

Bekijk de trailer van John Wick 4

Vriendschap, trouw en verraad

Hoewel de film voor het grootste deel bestaat uit achtervolgingen en vette actie, zit er toch een verhaal achter al dat geweld. Eentje van vriendschap, trouw en verraad, om precies te zijn. Hoe ver gaan sommige mensen om hun vrienden te beschermen, hoeveel moet je hen betalen om hun vrienden de rug toe te keren… of zelfs een mes in de rug te steken? Dat is lang niet altijd een makkelijk gegeven om antwoord op te geven en als je goed kijkt, zie je de verschillende personages worstelen met die vraag. Wat ons betreft had er echt meer van deze achtergrond in de film verweven mogen worden. De actiescènes zijn de moeite waard, maar de lange (vuur)gevechten tussen John en tientallen mensen die hem onderschatten verdienen zo nu en dan toch echt even een pauzemoment. Het evenwicht is wankel, maar hij blijft overeind.

Choreografie

De choreografie van de actie hier kan gewoonweg adembenemend zijn. John houdt er een bijzondere stijl op na, waarbij hij regelmatig van slachtoffer naar slachtoffer rent om nieuwe wapens en munitie te verzamelen of de krachten van zijn tegenstanders tegen henzelf te gebruiken. De chaos van het gevecht in de nachtclub (waarbij de gasten het niets meer uitmaakt wat er gebeurt) zorgt voor een surrealistische omgeving, terwijl het gevecht op een overvolle Arc de Triomphe een bizar adrenalinegevecht is vol onzekere factoren. Terwijl de schoten in deze film door de straten klinken, doet niemand het raam open om te zien wat er in hemelsnaam aan de hand is. De wereld buiten Wick en de mythologie van deze wereld voelt bijna alsof ze de legendarische huurmoordenaar en de ongeveer honderd mensen die hij uiteindelijk vermoordt niet eens kunnen zien. Het is een fascinerende, visueel opvallende keuze.

Cast van John Wick 4

  • Keanu Reeves
  • Donnie Yen
  • Bill Skarsgård
  • Laurence Fishburne
  • Hiroyuki Sanada
  • Shamier Anderson
  • Lance Reddick
  • Rina Sawayama
  • Scott Adkins
  • Ian McShane

Over de makers

Regie: Chad Stahelski
Scenario: Shay Hatten and Michael Finch
Release: 23 maart
Genre: actie, thriller


Ga direct naar John Wick: Chapter 4 op BOL.com.

Recensie over John Wick: Chapter 4

John Wick op het eind van zijn latijn. Echt spraakzaam is hij niet (het typerende ‘Yeah’ wordt een beetje zijn ding). De film is een groot, chaotisch gevecht vol achtervolgingen, handgevechten en shoot-outs, maar iedere keer weer weten de filmmakers het in een bijzonder jasje te gieten. Bizar goed en knap! Jammer genoeg moet het verhaal daar wat onder gebukt gaan, maar waar het diepere element zijn gezicht laat zien, werkt het erg goed. Sommige vechtscenes zijn wat ons betreft een tikkie te lang, maar dat neemt niet weg dat het een ongekend spektakel is en een fraai slot voor deze epische serie.

Score: 8


Informatie

Titel: John Wick: Chapter 4
Uitgever: Independent Films
Tijdsduur: 163 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderBevat scenes met geweld

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.