logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: jeugdklassiekers in een nieuw jasje


Sommige verhalen overleven de tand des tijds zonder problemen. De verhalen dan hè, want de manier waarom ze worden verteld worden op een gegeven moment toch wel oubollig. Gelukkig zijn er regelmatig schrijvers die de lastige klus willen oppakken om die klassiekers, waar iedereen zo verknocht aan is, opnieuw te vertellen. Zo kan ook een nieuwe generatie smullen van de spannende belevenissen!


Sinbad de Zeeman

Sinbad de Zeeman

Sinbad de Zeeman is een van de personages die Sheherazade bedacht om haar leven te redden (of op zijn minst te rekken) tijdens de verhalen die ze aan de sultan vertelde in de bundel Verhalen uit 1001 nacht. Deze stoere zeeman beleefde heel wat avonturen, waarvan je er hier zeven gebundeld vind. De avonturen van Sinbad de Zeeman nemen je mee naar een Arabische wereld rond het jaar 800. Genoeg ruimte dus om te fantaseren over die exotische plek in die uitgesproken tijd. En daar krijg je ook meer dan genoeg mogelijkheden voor, kan ik je verzekeren.

De verhalen zijn verteld in de moderne taal, maar Tiny Fisscher heeft er niet voor gekozen om het taalgebruik helemaal toe te spitsen op de jonge lezers of toehoorders. Zinnen zijn grammaticaal wat oubollig en klinken als echte ‘schrijftaal’. Ook de woordkeuze is met de regelmaat van de klok lastig en zal vooral bij de jongere garde vragen oproepen. Het is daarbij niet zo’n probleem als die lastige woorden of zinnen af en toe voorkomen, maar het is met de regelmaat van de klok dat je even uit het tempo wordt gehaald om iets toe te lichten of voor een tweede keer te lezen – en dat neemt het leesplezier wel weg. Hulde voor het inblazen van nieuw leven in de avonturen van Sinbad de Zeeman, maar de uitvoering laat te wensen over.

De zeven avonturen worden overigens geïllustreerd door zeven uitgesproken illustratoren: Linde Faas, Sophie Pluim, Pyhai, Jeska Verstegen, Juliette de Wit, Daan Remmerts de Vries en Thé Tjong-Khing hebben hun pen en inkt gebruikt om de vertellingen tot leven te wekken.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Volt, 104 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789021428673. Prijs: 18.99 euro.

Ga direct naar Sinbad de Zeeman op BOL.com.

Zorro: De vloek van Capistrano

Zorro: De vloek van Capistrano

Soms gaan verhalen een geheel eigen leven leiden. Zo zijn er niet zoveel mensen die het boek De Vloek van Capistrano kennen. Nooit van gehoord, zullen ze zeggen. Maar kennen ze het verhaal van Zorro? Ja, dat dan weer wel… terwijl dat één en hetzelfde is! De Vloek van Capistrano was de originele titel, waarmee schrijver Johnston McCulley het in 1919 uitgaf. Nu, ruim 100 jaar later, is het Kevin Hassing die dit beroemde verhaal onder handen neemt en het in zijn woorden vertelt.

Zorro is een sluwe bandiet, die zich in Californië inzet om op te komen voor mensen die door de machthebbers onrecht hebben gedaan. Het was namelijk een behoorlijk corrupte tijd, waarbij de adel eigenlijk automatisch de macht kreeg, met een compleet leger ter beschikking. Tijdens één van zijn avonturen wordt hij verliefd op Lolita, dochter van één van de machthebbers. En dat brengt hem meteen in een lastig parket.

Kevin Hassing giet er zijn eigen sausje overheen, waarbij humor en actie hand in hand samengaan, vermengd met een fijne dosis romantiek. In die tijd waren dit soort verhalen de ‘bold and the beautiful’ van nu: series waarin mensen zich even kunnen verliezen, met af en toe een kritische noot richting de politiek of machthebbers. Het verhaal wordt helder uiteengezet zonder al te veel aandacht (maar wel genoeg) voor de politieke situatie. Ben je niet zo bekend met het verhaal, dan zal ook niet zo snel duidelijk worden wie er achter het masker schuilgaat en zul je – net als de bewoners van de gemeenschap in Californië – lang gissen naar de identiteit van de gemaskerde redder.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Blossom Books, 240 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789463492560. Prijs: 24.99 euro.

Ga direct naar Zorro: De vloek van Capistrano op BOL.com.

Acht prinsessen en een toverspiegel

Acht prinsessen en een toverspiegel

Kinderen krijgen sprookjes vaak met de paplepel ingegoten. Voor het slapengaan, op school, verwerkt in tekenfilms: je komt ze overal tegen. En zo komen ze ook in aanraking met heel wat stereotypen, die hen een leven lang achtervolgen. Boze stiefmoeders, knappe prinsessen en prinsen, heksen en monsters… De verhalen in Acht Prinsessen en een Toverspiegel zijn geschreven door Natasha Farrant en brengen deze traditionele thema’s met een twist. De prinsessen in deze avonturen zijn fel, dapper en vastbesloten om de redding voor zichzelf te doen.

De verhalen worden als een soort multi-verse verbonden door een magische spiegel, waarmee een tovenares antwoord wil vinden op de vraag “wat maakt een prinses speciaal?”. Via de spiegel ziet ze acht verhalen van prinsessen, ieder buitengewoon op hun eigen manier. De meisjes geloven niet dat prinsessen mooi, beleefd en gehoorzaam moeten zijn, maar ze leren stuk voor stuk waardevolle lessen. Heloise redt haar zus en wordt een bekende genezeres, de woestijnprinses Leila beschermt haar volk tegen een strijdlustige koning en Tica temt een krokodil. Een bergprinses stelt vriendelijkheid boven zichzelf, terwijl een meisje genaamd Princess, dat in een moderne torenflat woont, samen met haar vrienden werkt om hun buurttuin te redden van stadsontwikkelaars.

Zoals de spiegel uitlegt, komen hoop en dromen van binnenuit, draait het om moed en vechten waar ze voor staat, gaat het om kennis en zorgzaamheid. En zo hebben ook deze moderne vertellingen een mooi moraal!

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Moon uitgevers, 224 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789048865116. Prijs: 17.99 euro.

Ga direct naar Acht prinsessen en een toverspiegel op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.