logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Je tuin zomerklaar en veilig


IJsheiligen is nog niet geweest – je moet dus nog even wachten met het uitplanten van je nieuwe beplanting (uitzonderingen daargelaten), maar je kunt wel alvast actief aan de slag gaan met de inrichting van je tuin. Daar is namelijk ieder jaar wel wat te doen. Je smaak verandert, de trends veranderen, wellicht heb je afgelopen jaar wel geweldige plannen gemaakt om in je tuin te verwerken. Dan is het nu de tijd om de basis neer te zetten!

Verlichting

Een onderschat element in de tuin is wel de verlichting. Die is zo belangrijk! Een goede verlichting zet een mooie sfeer neer in je tuin. Je legt accenten op bepaalde delen van je tuin, je laat wat zien. Als je langer buiten zit, zul je daar veel van kunnen genieten. Maar het is ook wat veiliger. Stel bijvoorbeeld dat je thuiskomt in het donker, via de achtertuin. Hoe vaak loop je dan niet ergens tegenaan of struikel je ergens over? Met een beetje extra licht heb je dat al verholpen! Bovendien schrikt het inbrekers af. Die kiezen liever een donkere tuin dan een verlichte! Wil je licht op een plek waar geen stroom zit? Je hoeft niet direct kabels in de grond te stoppen of over muren te laten lopen. Denk eens aan solar tuinverlichting!

Sfeer met licht en model

Het is namelijk heel prettig om voor je tuinverlichting zonne energie te gebruiken. Zo kun je een lamp neerzetten of ophangen op een plek waar je helemaal geen stroompunt hebt. Of waar je liever geen stroomkabels in de grond kunt leggen, omdat er bijvoorbeeld een flink terras ligt. Zodra je een paar uur zon hebt op een dag, is dat al genoeg voor de ingebouwde accu om op te laden. Afhankelijk van het model lamp zal deze gaan branden zodra de schemer intreedt, tot de accu weer leeg is. Zo heb je een naadloze overgang tussen de dag en de avond. Het is trouwens niet alleen het licht dat de sfeer zet in je tuin. Lampen hebben met hun vorm en stijl ook een unieke uitstraling, die iets toevoegt aan je tuin. Ga je voor modern en rvs, of juist landelijk met een zwarte lantaarnpaal? Alles is mogelijk, ook in solar lampen!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.