Mensen zijn steeds meer met zichzelf bezig. Ook bij ons in huis wordt er te pas en te onpas gegrepen naar de smartphone, om even op Instagram te kijken, facebookberichten te lezen of whatsapp-berichtjes sturen naar iedereen die ze wil ontvangen. Mensen voeren zo met gemak drie of vier gesprekken tegelijk… maar is dat wel zo? Zijn mensen wel echt in gesprek met elkaar? Of zijn ze gewoon bezig om aan vier personen hetzelfde verhaal af te steken? Je luistert niet is een oproep om weer met elkaar in contact te geraken, om met elkaar echt te praten.
Onderzoek naar communicatie
De schrijfster van Je Luistert Niet, Kate Murphy, heeft zich flink verdiept in dit fenomeen. Middels een flink aantal onderzoeken en statistieken toont ze aan hoe onze manier van communiceren is afgestompt tot een schrikbarend laag niveau, waarbij we eigenlijk niet meer opnemen wat we te horen krijgen of wat we lezen. Ofwel: het aantal zinvolle sociale interacties zakt langzaam weg. En dat heeft gevolgen voor de volksgezondheid, aldus Murphy. De stress neemt toe – mensen raken al zenuwachtig als ze hun telefoon niet binnen handbereik hebben. Dat zorgt voor depressies, zelfmoord, verslaving aan drugs of alcohol en de nodige angststoornissen. Ondanks de hoeveelheid gesprekken die we hebben, voelen mensen zich eenzaam!
De hele maatschappij
Het zijn overigens niet alleen de smartphones die onze aandacht opeten, zo predikt Kate Murphy. De hele maatschappij is gericht op snelle, vluchtige communicatie. Een duimpje krijgt de voorkeur boven een inhoudelijke reactie, een vluchtig kiekje wordt vaak meer beloond dan een goede reportage. We zitten volgens haar in een cultuur van ‘agressieve persoonlijke marketing’ waar je moet schreeuwen om gehoord te worden. Ook in het zakelijke leven komt de persoon die het hardst om het gelijk roept beloond, terwijl de persoon die luistert wordt benadeeld.
Ga direct naar Je luistert niet – wat je niet hoort maar wel wilt weten op BOL.com.
Recensie over Je luistert niet
Kate Murphy is een felle tante. Ze probeert haar gelijk niet te halen door hard te spreken, maar wel door met feiten te strooien. Wat kun je weerleggen tegen een hard cijfer? Helemaal niets, toch? Nou ja… je kunt de cijfers natuurlijk met een korrel zout nemen. Ikzelf vind deze manier van argumenteren altijd een beetje kriebelig. En met mij 34% van de Nederlandse bevolking. Ja, natuurlijk. Wel heeft Kate het bij het juiste eind door meer diepgang in onze gesprekken te voeren. Stel gerichte vragen, dus niet ‘hoe gaat het met je’, maar ‘hoe was je bezoekje laatst in dit of dat restaurant’, ‘hoe ging je project met …’. Luister en laat merken dat je hebt geluisterd!
Score: 6
Informatie
Je luistert niet, Kate MurphyIllustrator: nvt
Uitgever: Nijgh & van Ditmar, 256 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789038805696. Prijs: 21.99 euro.
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: