logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Je kind loslaten in het verkeer

Stel: je kind doet elke dag verkeerservaring op, oefent met fietsen en snapt de verkeersregels. Toch weet je als ouder niet zo goed wanneer het veilig is om je kind ‘los te laten’ in het verkeer. Herkenbaar? Veel ouders worstelen hiermee. Het moment dat je kind voor het eerst zelf naar school fietst. Het moment dat hij alléén naar school fietst, of naar sportles. En het ultieme loslaatmoment voor ouders: je kind alleen in het donker laten fietsen. Brrr!

Wat kan een kind op welke leeftijd?

Elke ontwikkelingsfase brengt andere uitdagingen en mogelijkheden met zich mee. Zo kunnen kinderen tot vier jaar moeilijk stoppen als ze eenmaal rennen. Tot een jaar of negen zien ze gevaren niet aankomen. En tot elf jaar rennen kinderen nog steeds wel eens spontaan de straat op!

‘Het is een lastig spanningsveld: je wil je kind zoveel mogelijk beschermen, maar ook de ruimte geven’, zegt Sandra van Baars, projectleider ouderparticipatie bij Veilig Verkeer Nederland. “Het is vooral belangrijk dat je goed oefent en kijkt naar wat je kind doet in het verkeer. Dat geeft vertrouwen dat je kind zich kan redden.” Op de website van Veilig Verkeer Nederland, krijgen ouders nog meer tips over hoe kinderen kunnen oefenen in het verkeer.

Kinderen wegwijs maken

Kinderen hebben dagelijks te maken met het verkeer. Ze krijgen hier al les over bij voor- en vroegschoolse educatie en op de basisschool. Maar kinderen leren vooral door te doen. ‘Je krijgt meer verkeerservaring door zelf actief deel te nemen aan het verkeer. Hoe vaker, hoe beter.’ Daar ligt voor ouders een mooie kans om hun kind ‘wegwijs’ te maken. Loop of fiets bijvoorbeeld naar school. Dan oefent je kind dagelijks met verkeerssituaties.

Verkeersopvoeding vormt zo een natuurlijk onderdeel van het dagelijks leven. Kinderen leren volop van allerlei verkeerssituaties en van andere verkeersdeelnemers. Onderschat daarom niet hoe groot je voorbeeldfunctie als ouder is, zegt Sandra. ‘Als je met je kind een keer door rood loopt omdat er geen verkeer aan komt, dan geef je een signaal af naar je kind dat het oké is om door rood te lopen. Ten eerste is het dat natuurlijk niet, maar je kind kan zelf ook nog niet de afweging maken wanneer het wel of niet veilig is om over te steken. Daarom kun je beter elke keer het goede voorbeeld geven; dat is duidelijk voor een kind.’

Quality time

Last but not least heeft samen met je kind lopen of fietsen naar school nog een voordeel. Onderzoek laat namelijk zien dat de meerwaarde voor ouders vooral zit in de momenten van samenzijn. Écht samenzijn, want: ‘in de auto ben je minder met elkaar bezig, dan zit je vaak in je eigen bubbel. Samen lopen of fietsen voelt voor ouders meer als quality time met hun kind. Ze vinden het gewoon heel gezellig!’ Zo is verkeersopvoeding vooral iets om plezier aan te beleven. Voor ouders en voor kinderen!

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.