logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: JBL Tune 220TWS true wireless headset


Ook JBL is de strijd aangegaan met de ontzettend populaire Apple Airpods, zo lijkt het. Qua vormgeving en styling hebben de dopjes namelijk best wel wat weg van de glanzend witte en zwarte oordopjes. Toch gooit JBL het over een andere boeg. Zo zijn deze true wireless earbuds van de JBL Tune 220TWS vierkant (met afgeronde hoeken) in plaats van rond en mat in plaats van glanzend. Oh: en je kunt kiezen uit maar liefst zes verschillende trendy kleuren, zodat je ze niet meer zo makkelijk door elkaar haalt. Daarmee vallen ze zeker al op.

Draagcassette

Wanneer je de verpakking koopt, is de draadcassette het eerste dat je ziet. Die zit namelijk zichtbaar achter het venstertje, wat op zich een bijzondere keuze is: het gaat toch om de headset? Desondanks ziet de cassette er luxe uit. Ook deze is mat afgewerkt en voelt prettig in de hand, hoewel het scharnieren iets te soepel gaat. Daaraan voel je echt dat het een kunststof houder is. Hij is echter prettig van gewicht en draagt 16 uur energie bij voor je oordopjes. Deze wil je dus altijd bij je dragen, in combinatie met de JBL Tune 220TWS!

De oordopjes

Zoals gezegd lijken de oordopjes van de JBL Tune 220TWS geïnspireerd te zijn op de Apple Airpods, met de nodige wijzigingen. Daardoor hebben ze een eigen karaktertje. Belangrijk om te weten is dat dit soort dopjes niet ín je oor steken, maar er een beetje in hangen. In dit geval, mede dankzij de rubber afwerking van de oordopjes, blijven ze prima hangen, ook bij matig sporten. Toch vond ik de dopjes na verloop van tijd een beetje irriteren, het draadcomfort liet wat dat betreft wat te wensen over. Op het dopje zelf zit een knopje, waarmee je hem bedient. Zo kun je de muziek pauzeren of hervatten, skippen, de voice assistent van je telefoon activeren of een gesprek opnemen of ophangen. Helaas zit er geen volumeregeling in de dopjes verwerkt. De Tune 220TWS maken gebruik van Bluetooth 5 en zijn qua akoestiek voorbereid op het geven van een aanwezige, duidelijke bas. Dat was ook wel duidelijk op het doosje: Pure Bass laat weinig te raden over 😉

Het geluid

Dat brengt ons tot het belangrijkste deel van een koptelefoontest: het geluid! Die is helemaal in orde, zoals je eigenlijk wel van JBL gewend bent. De instellingen zijn zo gemaakt dat je een helder geluid in je oren krijgt, met de nadruk op de bas in dit geval. Dat zorgt voor een prettige overall beleving, hoewel ik de hogere middentonen wel wat mistte. Niet op een storend niveau, maar je merkt gewoon dat er een ‘gat’ zit. Daarbij kunnen de hoge tonen een tikje schel overkomen, ondanks de zware tonen in de lagere regionen.

Ga direct naar JBL Tune 220TWS op BOL.com.


Recensie over JBL Tune 220TWS

Deze true wireless earbuds zien er vertrouwd en aaibaar uit, mede dankzij de charmante pasteltinten waarin ze zijn vormgegeven en de matte afwerking. De knopbediening is even wennen, meestal moet je bij dit soort dopjes in het uiteinde knijpen. Ze zitten prima, maar ik zou er persoonlijk niet snel mee gaan hardlopen. Ook voor langere sessies vond ik ze persoonlijk oncomfortabel, maar dan heb je het over een tijd > 30 minuten. De dopjes leveren een geweldige bas en mooie, heldere tonen. Daarbij mistte er een deel in het middenbereik, wat je bij sommige nummers juist wel wil horen. Deze dopjes zijn perfect voor het luisteren van podcasts, muziek met een fikse beat of als je juist van die zware tuning houdt. Ze zijn makkelijk mee te nemen en ideaal voor onderweg. Dankzij de uitstekende microfoons kun je er immers goed mee bellen.

Score: 7


Informatie

JBL Tune 220TWS, JBL
Meer weten?
Prijs: 99 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.