logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: JBL Tour Pro 2 – oordopjes met scherm

Pak je de JBL Tour Pro 2 oordopjes op, dan voel je meteen iets bijzonders. Ze zijn namelijk best zwaar! Dat komt vooral door de oplaadcassette, die voorzien is van een touchscreen. Maar is dat wel handig, zo’n schermpje op het hoesje van je oordopjes? Wat heb je er aan? En… hoe klinken ze? Wij zochten het voor je uit!

Vormgeving

De JBL Tour Pro 2 oordopjes doen hun naam eer aan: ze zien er professioneel en volwassen uit. Het doosje zelf is vrij fors (ongeveer 5,5 x 5,5 x 3 cm, met een gewicht van 72 gram) met de oortjes die samen 13 gram wegen. De oplaadcassette is mat, met een hoogglans lijn onder het klepje. Op de achterkant vind je een mat deel, waarop je hem kunt neerleggen (en draadloos kunt opladen). Op de voorkant prijkt een klein touchscreen, waarover we dadelijk meer zullen vertellen. Ik had overigens graag gezien dat het deksel verder open kon, waardoor je de oortjes er makkelijker uit kunt pakken.

De oortjes zelf zijn van het type ‘steeltjes’, hoewel je de platte schijf die vanuit het oortje naar beneden steekt bijna geen steeltje meer kunt noemen. Ook de oortjes zien er volwassen uit, met een paar fraaie details, zoals het logo dat als een blokje op de oortjes ligt en een klein raster waarachter één van de microfoons verstopt zit. De rubber oordopjes zijn een tikje ovaal, aangezien fabrikanten hebben gemerkt dat die vorm beter aansluit op het menselijk oor.

Beeldscherm

Het 1,45-inch touchscreen is natuurlijk wel het unieke element aan de JBL Tour Pro 2 oordopjes. Het is een leuke manier om je oortjes te bedienen, zeker als je geen smartwatch hebt en geen zin hebt om je smartphone tevoorschijn te toveren. Natuurlijk kun je de muziek pauzeren en hervatten of het volume aanpassen via het touchscreen. Maar de oplaadcase kan meer. Zo heb je toegang tot enkele instellingen van je oordopjes (zoals het instellen van ANC of de EQ-instellingen), maar je kunt ook gebruikmaken van leuke extraatjes, zoals timers en zelfs een heel subtiele zaklamp. Je kunt zelfs de achtergrondafbeelding aanpassen! Het is natuurlijk de vraag of je deze functies nodig hebt, maar de mogelijkheid om vanaf je hoesje een gesprek aan te nemen bleek bijvoorbeeld wel prettig, aangezien de bediening vanaf de oortjes zelf niet altijd even prettig werkt. (en dat is geen kritiek op deze oortjes, maar gewoon een gevolg van onze eigen onhandige vingers 😉 ).

Maar het blijft de vraag: oplaadcase, smartwatch, oortjes of smartphone… wat gebruik jij om je oortjes te bedienen?

Het geluid

Alle oordopjes op een stokje – hoe klinken de JBL Tour Pro 2 oordopjes nu eigenlijk? Wel – dat is en blijft een persoonlijk verhaal. Lees je reviews online, dan zul je zien dat sommigen deze oordopjes de hemel inprijzen qua geluidskwaliteit en dat anderen er behoorlijk kritisch op zijn. Hoe dat komt? Dat ligt eraan wat je gewend bent. JBL heeft een eigen geluidsbeeld, dat ze vrij duidelijk naar voren laten komen in hun oortjes. Het is een tikje baszwaar en vooral warm. Door die nadruk op de ondertonen lijkt het hogere gebied wat schel te klinken, maar dat is meer omdat ze de middentonen wat onderbelicht laten. Iets dat je met de juiste EQ-instellingen makkelijk kunt oplossen, waardoor je ineens merkt dat de oordopjes een groot bereik hebben en een fijne kwaliteit leveren. Ze zijn misschien niet zo helder als de beste dopjes binnen dit prijssegment, maar standaard uit de box krijg je die unieke JBL-sound in al zijn glorie.

Daarnaast beschikken de oortjes over adaptieve ruisonderdrukking, die zich real-time aan je omgeving aanpast. Die doet goed zijn werk en kan zich meten met de topproducten binnen dit prijssegment. Hij doet ook goed zijn werk tijdens het bellen, waardoor jij kristalhelder overkomt wanneer je aan het woord bent. De Heartrough-functie werkte aanzienlijk minder; dat klonk blikkerig en hol.

Specificaties

Hoewel het touchscreen van deze true wireless earbuds natuurlijk alle aandacht naar zich toetrekt, is er heel wat te melden over de JBL Tour Pro 2 oordopjes. Zo beschikken ze over een imposante 10 uur batterijduur op één lading (8 uur met ANC geactiveerd), waarbij je hem nog eens drie keer kunt opladen dankzij de oplaadcase. Dat is een geweldige prestatie!

De oordopjes beschikken bovendien over Multipoint Bluetooth 5.3 connectiviteitsopties, eigen ruimtelijke audioprofielen (muziek, film, games, enz.), spraakdetectie voor het automatisch activeren van de omgevingsgeluidsmodus en een pauzeerfunctie als je de dopjes uitneemt. Bovendien hebben de JBL Tour Pro 2 oordopjes een IPX5-classificatie voor water- en zweetbestendigheid.


Ga direct naar JBL Tour Pro 2 op BOL.com.

Recensie over JBL Tour Pro 2

De JBL Tour Pro 2 maakt indruk op verschillende fronten. De oortjes hebben duidelijke pluspunten ten opzichte van de concurrenten, waarbij we de geluidskwaliteit een beetje in het midden laten – voor liefhebbers is dit een geweldige set, maar houd je van wat ruimtelijker, opener geluid, zul je ze niet waarderen. Het unique selling point van deze oortjes, het touchscreen, is een element dat zijn waarde nog moet bewijzen. Het heeft een aantal praktische toepassingen en vervangt op sommige punten je smartwatch (of verlengt hem, in het geval van bijvoorbeeld de fitbit), maar het vraagt ook een nieuwe manier van gebruik. Het product is gelukkig wel helemaal af: er is ruimte voor nieuwe toepassingen, maar het is zeker meer dan enkel een ‘gimmick’.

Score: 8


Informatie

JBL Tour Pro 2
Adviesprijs: 249 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.