logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: JBL Tour One M2 koptelefoon

Een paar dagen geleden mochten we de JBL Tour Pro 2 oordopjes testen, maar we ontvingen ook JBL’s vlaggenschip draadloze over-ear koptelefoon: de JBL Tour One M2. Dit topmodel beschikt over alle functies die je van een model in deze klasse mag verwachten en wij vertellen je er graag meer over.

Topmodel koptelefoon

Nu ken je JBL waarschijnlijk vooral van de toegankelijk geprijsde koptelefoons: ze hebben een geweldige naam op het gebied van draadbare speakers, oordopjes en koptelefoons. De Tour-serie is de topserie van het merk, waarbij de JBL Tour One M2 het nieuwe topmodel over-ear koptelefoons is. En dat zie je er zeker wel aan af. Wij ontvingen de koperkleurige variant, die er elegant, subtiel en fraai afgewerkt uitziet. Dat elegente zal overigens niet iedereen aanspreken: sommige mensen willen juist een uitgeproken of stoer model. De hoofdband en oorschelpen zijn afgewerkt met een zacht namaakleer, de oorschelpen en de beugel lopen mooi in elkaar over en het geheel is afgewerkt met hoogglans details. Je bedient de koptelefoon met fysieke knoppen, wat ik altijd een pluspunt vind, maar ook deels met aanraakbedieningen. Dat blijkt een gouden greep. Zo kun je de functies namelijk splitsen en kun je heel specifiek functies toekennen aan het aanraakgevoelige deel. Denk aan afspelen/pauzeren.

Profi functies

Natuurlijk beschikt de JBL Tour One M2 over alle functies die je verwacht van een topmodel koptelefoon. Hij beschikt over adaptieve ruisonderdrukking, gepersonaliseerd geluid, ruimtelijke audio-ondersteuning en een lange levensduur van de batterij in een lichtgewicht ontwerp. Het draagcomfort is dankzij dat lichtgewicht ontwerp ook hoog: je merkt nauwelijks dat je de koptelefoon op hebt, waardoor je er uren mee vooruit kunt. Je kunt hem ook heel compact opvouwen en opbergen in de meegeleverde hoes (waar ook ruimte is voor de oplaadkabels en een 3,5mm audiokabel). De linker oorschelp beschikt over een knop om te schakelen tussen ANC en Hearthrough.

Geluidskwaliteit

Zoals je mag verwachten van een over-ear koptelefoon binnen dit segment is de geluidskwaliteit indrukwekkend. Er is opvallend weinig van het unieke bassige JBL-geluid te horen, waardoor het een open en helder resultaat geeft. Het is misschien zelfs wat aan de vlakke kant, wat je natuurlijk kunt aanpassen in de JBL Headphones app.

De ruisonderdrukking doet goed zijn werk, het grootste deel van het geluid wordt netjes weggewerkt. De adaptieve ruisonderdrukking laat daar overigens wat steekjes vallen – wil je echt in stilte van je muziek luisteren of doorwerken, zou ik zeker het heft in eigen hand nemen. Gelukkig wordt het geluidsbeeld ook niet aangetast door door het in- of uitschakelen van de ruisonderdrukking.

De transparatiemodus van de Tour One M2 komt in twee smaken: Ambient Aware en TalkThru. De eerste functie laat alle omgevingsgeluiden door en is een goede omgevingsmodus om je bewust te zijn van gebeurtenissen in jouw directe omgeving. TalkThru dempt muziek en richt zich op de stemmen van mensen. Dat doet de koptelefoon heel goed, waarbij stemmen goed worden doorgelaten en andere omgevingsgeluiden flink te dempen. Deze functies worden gecombineerd met het bellen, waardoor stemmen van de beller goed worden versterkt en jouw achtergrondgeluiden worden onderdrukt. Met de functie Smal Talk kun je TalkThru automatisch activeren als er stemmen worden opgemerkt.

JBL Headphones app

Zoals veel draadloze koptelefoons is het aan te raden ook bij deze headset de bijbehorende app te installeren. Je krijgt daarmee toegang tot nieuwe functies (en updates). Je kunt vanuit de JBL Headphones-app kiezen uit het activeren van Google Assistant, Amazon Alexa of toegang de spraakassistent van jouw smartphone. De Equalizer wordt geleverd met vijf presets en de optie om een 10-bands aangepaste EQ te maken. Je kunt ook de Personi-Fi functie gebruiken om je eigen gepersonaliseerde audioprofiel te laten maken. De Low Volume Dynamic EQ verhoogt hoge en lage tonen bij het luisteren op lagere volumes. Een toffe functie van de JBL Tour One M2 hoofdtelefoon is Spatial Sound, met profielen voor film, muziek en games.

Specificaties

De levensduur van de batterij is een indrukwekkende 30 uur met ruisonderdrukking ingeschakeld en maar liefst 50 uur zonder ANC. De hoofdtelefoon ondersteunt Bluetooth 5.3 met ondersteuning voor SBC- en AAC-codecs.


Ga direct naar JBL Tour One M2 op BOL.com.

Recensie over JBL Tour One M2

CooleSuggesties topper

De JBL Tour One M2 is een prijzige headset, die op zijn eigen manier opvalt binnen de concurrentie. Dat doet hij al deels door zijn elegante, volwassen uiterlijk. Hier kun je als volwassene ook goed mee gezien worden. Het model is licht van gewicht en luxe afgewerkt. Het geluid is fantastisch, daar is niets van te zeggen, maar we hebben betere ruisonderdrukking gehoord. Dat neemt niet weg dat de ruisonderdrukking niet beter is dan de gemiddelde koptelefoon: de prestaties passen op alle fronten binnen het hogere segment. De functies en instelmogelijkheden die de JBL Headphones-app je bieden, schenken je veel instelmogelijkheden om hem aan jouw eigen smaak en wensen aan te passen.

Score: 9


Informatie

JBL Tour One M2
Adviesprijs: 299 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.