logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

JBL open earbuds: JBL Soundgear Sense

JBL’s Soundgear Sense zijn oordopjes met een open ontwerp. Deze true wireless earbuds luister je dus niet alleen ongestuurd naar je muziek, maar ben je ook bewust van alles wat er om je heen gebeurt. Je haalt de dopjes in huis voor de adviesprijs van 145 euro… maar zijn ze dat waard? Wij mochten de oortjes testen en geven je onze mening!

Vormgeving

De JBL Soundgear Sense oordopjes zitten verpakt in een langwerpige oplaadcassette. Het formaat van deze oplaadcassette is vrij fors (113 x 12,8 x 55 mm), maar direct te verklaren. De oordopjes haak je namelijk achter je oren, waardoor de dopjes zelf al groter en zwaarder (12,85 gram per stuk) zijn dan standaard in-ear oordopjes. Vind je die haken net niet genoeg om een solide pasvorm te garanderen? Dan kun je de oortjes uitbreiden met een flexibele nekband. Zo weet je zeker dat je ze niet verliest! Qua functionaliteit en pasvorm sluiten ze overigens perfect aan bij bijvoorbeeld de Shokz OpenFit, die we eerder dit jaar recenseerden. Positief is overigens de IP54-classificatie, waardoor ze stof- en spatwaterdicht zijn.

Comfortabel

Het mag duidelijk zijn dat dit soort open-ear bluetooth headsets een positieve bijdrage leveren aan het draagcomfort: aangezien je ze niet in je oren stopt, dempen ze vrijwel niets van het omgevingsgeluid, wat de nodige onrust wegneemt. Bovendien steek je ze niet in je oren, waardoor je geen last hebt van wrijving en irritatie. Het is misschien even wennen om de haken van deze oordopjes achter je oorschelpen de hangen, maar je kunt ze daarna makkelijk uren achter elkaar dragen zonder irritatie.

Het geluid

De JBL SoundGear Sense oordopjes zijn voorzien van een vrij forse 16,2 mm-drivers, zeker als je ze vergelijkt met de compactere oordopjes zijn ze enorm. JBL rept over hun “unieke basversterkingsalgoritme” en dat is in dit geval helemaal terecht. Je wordt verwend met een vol en rijk geluid, waarbij zelfs de lage partijen goed vertegenwoordigd zijn. En dat is een prima prestatie, zeker als je bedenkt dat het geluid eigenlijk gewoon in het luchtledige wordt gestuurd. Door het ontbreken van een afgeschermde omgeving (zoals met over-ear koptelefoons) of een afgedichte omgeving (zoals in-ear oordopjes) moet je wel wat inboeten op de helderheid en details van de muziekstukken, daar moeten we ook eerlijk in zijn. Ze missen wat aan helderheid en ruimtelijkheid, hoewel het beruchte ‘wollige geluid’ geen terechte benaming is. Ben je echter aan het sporten, koken, werken op kantoor of met iets anders actiefs bezig, dan zul je waarschijnlijk ook niet de aandacht kunnen opbrengen om je daar op te focussen, waardoor je die details ook niet snel zult missen. Het geluidsbeeld kun je overigens prima aanpassen met de JBL Headphones-app op je smartphone, waar je kunt kiezen uit verschillende voorinstellingen. Je kunt ook zelf een EQ-instelling maken en hergebruiken.

Open ear en je omgeving

Doordat de oordopjes je oren niet afdichten, ben je met de JBL SoundGear Sense in contact met je omgeving. Doe je dus aan hardlopen of fietsen, dan heb je veel meer contact met je omgeving dan met andere oordopjes – zelfs wanneer je daar Hearthrough zou activeren. Waarom? Welnu: doordat je bij de SoundGear Sense de geluiden écht hoort, krijg je ook meteen een indruk van de richting ervan. Hoor je ze via een HearThrough-functie, dan heb je niet alleen een (minimale) vertraging, maar ook je ze ook vanuit echt links of rechts. Hoe zit het dan met je omgeving? Die kunnen natuurlijk wel iets van je geluid horen, maar het is zeker niet zo dat ze letterlijk horen wat jij aan het luisteren bent… zeker niet als er wat achtergrondrumoer is. Wil je muziek luisteren in een echt luide omgeving? Dan opteer je beter voor in-ear dopjes met ruisonderdrukking.

Bediening

Beide oordopjes zijn voorzien van aanraakgevoelige delen. Het rechteroordopje regelt het afspelen/pauzeren met een enkele druk en een dubbele druk slaat nummers over. Met een drievoudige tik op het rechteroordopje ga je terug naar het vorige nummer, en lang indrukken activeert je stemassistent of schakelt de microfoon aan/uit tijdens gesprekken. Ondertussen verhoogt een enkele tik op de linkerknop het volume, terwijl dubbele tikken het lager zetten. De aanraakgevoelige delen zijn groot genoeg om ze zonder problemen aan te raken en reageren bijzonder snel. Let dus een beetje op wanneer je de oordopjes uitneemt. Wil je de functies aanpassen? Dat kan… via de JBL Headphones app! Daar zie je ook wat het energieniveau van de oplaadcassette is, pas je de audiobalans tussen links en rechts aan, activeer je een automatische uitschakelfunctie en kun je schakelen naar de videomodus met lage latentie.

Specificaties JBL Soundgear Sense

  • Bluetooth 5.3 met LE-audio-ondersteuning
  • JBL OpenSound-technologie met 16,2 mm drivers
  • 4 microfoons voor heldere, duidelijke gesprekken
  • Batterijlevensduur tot 24 uur (6 uur in de oortjes plus nog eens 18 uur in de case)
  • Snel opladen – een snelle oplaadbeurt van 15 minuten geeft je 4 uur extra muziek
  • IP54 zweet-, spat- en stofbestendig
  • Hybride ontwerp met optionele nekband
  • Aanraakbediening en JBL Headphones App voor personalisatie en EQ-aanpassingen

Ga direct naar JBL Soundgear Sense op BOL.com.

Recensie over JBL Soundgear Sense

CooleSuggesties topper

De markt voor open-ear koptelefoons zit echt in de lift. Voor ons is duidelijk dat de JBL Soundgear Sense bij de beste opties horen die je op dit moment in huis kunt halen. De oordopjes zijn perfecte keuzes voor hardlopers, sportschoolbezoekers en mensen die zich bewust willen blijven van hun omgeving. De JBL Soundgear Sense zijn overigens niet alleen voor sporters: ze zijn ook zeker geschikt voor “de hele dag” gebruik, zoals kantooromgevingen of je werkplek. De geluidskwaliteit is goed en vol en weet positief te verrassen op het gebied van bas en lage tonen. De kwaliteit redt het niet bij over-ear of in-ear modellen, maar dat is een offer dat je moet brengen voor een stukje omgevingsbewustzijn. Het enige nadeel is de nogal omvangrijke oplaadcassette om de oortjes in op te bergen. Die past niet zomaar in iedere broekzak! Ook hadden we graag een wat grotere accuduur gezien in de oplaadcassette: nu biedt hij genoeg energie voor drie extra ladingen, wat eigenlijk vrij standaard is voor oordopjes.

Score: 9


Informatie

JBL Soundgear Sense
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 145 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.