logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: JBL Quantum 600 voor gamers

JBL Quantum richt zich volledig op gamers. Het assortiment is lekker uitgebreid, van een serie koptelefoons tot een speakerset. Een belangrijke ontwikkeling, waar veel gamers blij mee zijn. Maar hoe is het JBL gelukt om hun normale muziek-sound om te vormen tot een set voor gamers? Bij die laatste gaat het immers niet zozeer om een vol geluid en een vette bas. Daar gaat het juist om het horen van ieder klein detail, het liefst in de zo exact mogelijke richting.  

Verschillende headsets

De nieuwe JBL Quantum reeks bestaat uit verschillende modellen headsets. Bovenaan staat de JBL Quantum ONE (249 euro), die over JBL’s nieuwe QuantumSPHERE 360 geluidstechnologie beschikt. Het unieke aan deze headset is dat hij voorzien is van hoofdtracking-sensoren en ruimtelijke audio, die op elkaar worden afgestemd. De koptelefoon houdt dus rekening met de positie van je hoofd voor de ruimte weergave! Gaat je dat iets te ver, dan kun je denken aan de JBL Quantum 300, 400, 600 en 800. Elke koptelefoon is voorzien van de nieuwste JBL QuantumSURROUND geluidstechnologie, aangedreven door JBL’s QuantumENGINE pc-software. Dit biedt gamers de mogelijkheid om virtuele werelden in extra dimensies te ervaren door hoogtekanalen toe toe voegen die een veel breder, realistisch ruimtelijk geluidsbeeld nabootsen. 

JBL Quantum 600

Wij testten de JBL Quantum 600, die ongeveer in het midden van het assortiment zit. Deze over-ear gamingheadset is zowel bedraad als draadloos te gebruiken, dankzij een handige USB-dongle die je in je computer of PS4 kunt steken. Daarnaast beschikt de JBL Quantum 600 over RGB-verlichting en een praktische inklapbare microfoon.

Vormgeving

Het gaat bij een gaming-koptelefoon niet alleen om het geluid en het gebruiksgemak. Uiterlijk doet ook veel, zeker omdat je vaak met anderen gamet of je inspanningen streamt. De JBL Quantum 600 stelt daar niet teleur. Hij is fors en bijna volledig van plastic, maar ziet er modern en stoer uit. Dikke stoffen kabels verbinden de twee oorschelpen en de headset is makkelijk instelbaar. Op de buitenkant van de oorschelpen zie je het grote JBL logo, welke wordt verlicht met RGB leds. Ze branden standaard wanneer je de koptelefoon aanzet (met een knop is deze uit te schakelen) en zowel de kleuren als de patronen zijn instelbaar in de JBL QuantumEngine-app voor Windows. Daar kun je bovendien de equalizerinstellingen aanpassen. Je kunt in deze app ook aangeven of je de koptelefoon wil gebruiken in DTS of QuantumSurround. De rechter oorschelp heeft de aan / uit-schakelaar, terwijl de linkerkant de USB Type-C-poort en 3,5 mm-aansluiting heeft, een knop om de microfoon elektronisch te dempen en twee draaiknoppen voor volumeregeling en balancering van de audiomix.

Spraak tijdens het gamen

Er zijn extra indicatielampjes aan de onderkant van elke oorschelp die het batterijniveau van de headset aangeven, en een microfoonstatuslampje op de opklapbare microfoonarm. Als de microfoon omhoog staat, wordt hij uitgeschakeld en als je hem naar beneden trekt, wordt hij ingeschakeld. De microfoonsteel is flexibel en is te verbuigen om je stem goed te kunnen horen. De audiomixbalancer is een interessante optie, omdat je hiermee de afstemming kunt aanpassen, afhankelijk van of je wilt dat de hoofdtelefoon zich richt op game-audio of spraakcommunicatie, of je eigen balans tussen de twee bepaalt. Als u de hoofdtelefoon met een computer gebruikt, kunt u dit ook wijzigen via de audio-instellingen.

Draagcomfort

Een belangrijke eigenschap is het draagcomfort. Het gamen kan er soms verhit aan toegaan, dan wil je geen hinder ondervinden van je headset. Dankzij de dikke schuimvulling en de zachte druk die je ervaart van de oorschelpen zit hij heel comfortabel. De schelpen bieden een passieve geluidsisolatie, maar kunnen wat warm worden op warme dagen (met dank aan het 30+-weer om dat te ervaren). De hoofdband is eveneens voorzien van een schuimkussen, wat hem echt fijn laat dragen.

Draadloos

Opmerkelijk is hier dat je beschikt over een draadloze verbinding. Gamers zijn daar meestal niet zo happig op, vanwege de vertraging. En dat wil je niet! Daarom is bij de JBL Quantum niet gekozen voor een bluetooth verbinding, maar voor een speciale 2,4GHz dongle. Daardoor wordt het geluid draadloos doorgestuurd, zonder de vervelende latentie. Het nadeel van dit systeem is dat je telkens die USB-dongle in je computer, Apple of PS4 moet steken. Andere consoles moeten gebruikmaken van de meegeleverde 3,5mm kabel.

Accuduur

Een nadeeltje van deze headset is de accuduur. Hij gaat ongeveer 10 uur mee, inclusief het gebruik van de RGB-verlichting. Niet bijzonder goed, maar ook niet echt slecht. Bovendien moet het gek gaan wil je op een dag tien uur lang achter elkaar gamen!

Geluidskwaliteit van de JBL Quantum 600

Het testen van gamingheadsets gaat anders in zijn werk dan het testen van een normale headset. Ze hebben immers andere prioriteiten! Het geluid van de JBL Quantum 600 is afgestemd op detail, spraakkwaliteit en directionele gevoel. En dat doet de koptelefoon geweldig. Vooral het directionele aspect heeft het tot in de puntjes op orde. Geluiden lijken echt van rondom je te komen! Dat vraagt meestal om een neutraal, wat sober geluid. Toch presteert de JBL Quantum 600 ook behoorlijk goed bij het luisteren naar muziek. De standaardafstemming is misschien wat zwak als je ‘m gebruikt voor muziek, maar dit kun je eenvoudig aanpassen in de app met de equalizerinstellingen. Heb je eenmaal jouw ‘sweet spot’ gevonden, dan geniet je van uitstekende details en een vol en breed geluid.

Ga direct naar JBL Quantum 600 op BOL.com.


Recensie over JBL Quantum 600

CooleSuggesties topper

Of het nu bedraad of draadloos is, voor gamen of muziek: de JBL Quantum 600 klinkt indrukwekkend. Dankzij de dongle merk heb je geen last van vertraging bij het geluid. Hoewel de standaard instelling gericht is op gamen, kun je hem eenvoudig aanpassen naar muziek. Daarbij profiteer je van de geweldige microfoon, die chatten en video-meetings een stuk prettiger maakt. Draadloos werkt hij enkel op PC, Mac, smartphones, tablets én de PS4. Voor andere consoles ben je gewezen op de oude, vertrouwde kabel.

Score: 9


Informatie

Quantum 600, JBL
Meer weten?
Prijs: 149 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.