logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: JBL Live Flex


De nieuwe JBL Live Flex-oordopjes zijn eigenlijk uniek in hun klasse. Het zijn namelijk open-ear oordopjes, een model oordopjes dat toch bekendstaat om de matige geluidsisolatie. De JBL Live Flex laat zien dat het ook goed kan! Bovendien beschikken de oordopjes over een paar toffe features, zoals JBL Spatial Sound en ingebouwde spraakassistenten.

Vormgeving

De JBL Live Flex oordopjes zitten in een vierkant doosje, wat een beetje aan een sieradendoosje doet denken. Het is mooi afgerond en biedt ruimte voor de twee oordopjes met diens platte steeltjes. Op de voorkant van de oplaadcassette vind je drie ledlampjes, die je de status van de batterij aangeven en nog wat andere meldingen kunnen communiceren. Op de achterkant vind je de USB-C aansluiting. Het doosje klikt solide open, hoewel het deksel een beetje dun en kunststof-achtig. De dopjes zelf zien er hip uit. Het steel-ontwerp heeft een stoere twist gekregen door de steeltjes platter en breder te maken, met een doorzichtig kunststof laagje erop. De bovenkant van de steeltjes is voorzien van een ledlampje, onderop zie je het JBL logo – waarbij het ledlampje het aanraakgevoelige deel van de oordopjes is.

Specificaties JBL Live Flex

Frequentiebereik: 20 Hz – 20 kHz
Maximale volume: 101 decibel
Batterijduur oordopjes: 8 uur
Batterij oplaadcassette: 32 uur
Laadtijd: twee uur
Connectiviteit: Multipoint, bluetooth 5.2

Geluidskwaliteit

Open-ear oordopjes werken natuurlijk heel anders dan in-ear oordopjes. Bij die laatstgenoemde heb je namelijk een goede afdichting van omgevingsgeluid en een vrij directe verbinding tussen de speaker en je oren. Open-ear oordopjes ‘hang’ je eigenlijk in je oor, waarbij die afdichting beduidend minder is. Daardoor kun je bewuster zijn van je omgeving en is in de regel de bas ook een stuk minder. De JBL Live Flex laat echter zien dat je niet direct consessies hoeft te doen met dit type oordopjes. De bas is meer dan prima in orde, met een aangenaam en helder geluid zonder hiaten. Het geluid is misschien wat aanweziger in de bovenste regionen van de middensegmenten, waardoor het licht en helder klinkt, maar de bas is zeker duidelijk aanwezig. De Spatial-functie is in sommige gevallen echt tof, maar ik vond de geluidskwaliteit toch achteruitgaan. Het geluid is dan wel ruimtelijk, maar ironisch genoeg ook vlakker dan wanneer je de Spatial-functie uitschakelt.

Ruisonderdrukking

Een opmerkelijke functie bij deze open-ear oordopjes is de ruisonderdrukking. Je zou denken dat zo’n functie nauwelijks nut heeft, maar zodra je de oordopjes in doet, hoor je al meteen verschil. Achtergrondgeluiden verdwijnen als sneeuw onder de zon! De intensiteit van de ruisonderdrukking is afhankelijk van de omgeving. True Adaptive Noise Cancelling, noemt JBL dat. Dat voorkomt een druk op je oren als het niet nodig is en spaart bovendien accu. Vanuit de app kun je hier de nodige instellingen in maken, waarbij er ook gelet wordt op de instellingen die via de Personi-Fi 2.0 test zijn waargenomen.


Ga direct naar JBL Live Flex op BOL.com.

Recensie over JBL Live Flex

De JBL Live Flex oordopjes zijn plezierig om te dragen. Het zijn in-ear oordopjes voor mensen die niet houden van zo’n rubber dopje dat in je gehoorgang steekt. Je hangt deze oordopjes in je oren, waardoor ze makkelijk uren achter elkaar te dragen zijn. Door de rubber uiteindes blijven ze prima zitten. Je moet er niet mee gaan hardlopen, maar je hoeft ook geen moment bang te zijn dat ze uitvallen, ook al loop of fiets je ermee. De True Adaptive ruisonderdrukking werkt bizar goed voor dit soort oordopjes en ook de bas is heel erg goed aanwezig. Het geluid is dan ook zeker goed. De Spatial feature roept gemengde gevoelens op. Het is een toffe functie, maar het geluidsbeeld veranderd ook met deze functie. Te veel, naar onze smaak. De uitvoering, batterijduur en vormgeving zijn volwassen en stoer tegelijk, waardoor ze door een breed publiek gedragen kunnen worden.

Score: 8


Informatie

JBL Live Flex
Adviesprijs: 179 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.