logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: JBL Link bar

De JBL Link Bar ziet er uit als een normale soundbar. Maar schijn bedriegt, want hij heeft een dubbelfunctie als Android TV Speler. Het maakt van je televisie dus een smart-TV, zodat je apps als Netflix gewoon kunt streamen op je televisie zonder tussenkomst van extra apparatuur. Bovendien is de Link Bar uitgerust met Google Assistant, zodat hij reageert op commando’s. Als bonus beschikt de JBL Link Bar over 3 HDMI poorten, zodat je jouw console, blu-rayspeler en je settop-box voor de televisie kunt ‘doorlussen’ via de soundbar. Super handig!

Connectiviteit

Maar deze soundbar heeft meer trucjes in petto. Zo kun je ook een optische Toslink-kabel aansluiten op de soundbar, mocht je dat willen. Een kleine glasvezelkabel voor het doorsturen van digitaal geluidsignalen. Moet je in dit geval niet willen – je wil je televisie via de HDMI verbinden met de soundbar. Dat is ook de enige manier waarop je te zien krijg wat je doet. Bovendien is de soundbar compatible met Chromecast, zodat je zo’n beetje alles naar je televisie kunt sturen. Wil je gewoon genieten van goede muziek? Dan stream je dat vanaf je smartphone of tablet via bluetooth. Tot slot is er – voor de echte oude apparatuur in huis – nog een 3,5mm audio-aansluiting.

Geluidskwaliteit

Dankzij de twee tweeters en vier drivers, met een maximaal vermogen van 100 Watt, heb je een mooi en helder geluid. Dat merk je pas goed als je televisie kijkt: het is knap om stemmen goed te laten kinken, maar films ook sprekend genoeg te maken en de bas netjes te benadrukken. Toch ontbreekt er een deeltje in het bereik, wat je toch wel mist bij het kijken van films. Het bereik wordt aan de onderkant afgebroken bij 75Hz – dat is waar normaliter de subwoofer inspringt voor een bombastisch geluid. Ook is het niet mogelijk om (draadloze) surroundspeakers aan de sluiten. Hoewel je het geluid van je televisie dus een flinke oppepper geeft, zul je het moeten houden bij stereo geluid.

Slimme speaker

Deze slimme speaker van JBL is voorzien van Google Assistant. Dat maakt deze luidspreker best veelzijdig. Bovendien werkt Google Assistent in het Nederlands eigenlijk best wel prima, zodat je een nieuwe wereld aan technische mogelijkheden ter beschikking hebt. Toch reageert de Link Bar niet heel erg snel op spraakcommando’s. Sterker nog: als je een andere slimme speaker binnen bereik hebt, zul je merken dat die vaker op je zal reageren dan deze langgerekte luidspreker. Heb je nog geen slimme speaker in huis, dan is het een meer dan welkome aanvulling. voor de nieuwsgierigen: de JBL Link Bar is niet te koppelen in speakergroepen. Hij wordt gezien als stand-alone speaker en kan dus niet worden meegenomen in multi-room groepen.

Android tv

Naast het feit dat je jouw televisie met deze soundbar uitbreidt met aanzienlijk beter geluid en je jouw huis voorziet van toegang tot de mogelijkheden van Google assistent, krijg je televisie ook een upgrade met Android TV! Dat geeft de mogelijkheid om verschillende Androidkanalen te streamen op je televisie. Installeer simpelweg de gewenste app en je bent klaar voor actie. ook hier lopen we helaas tegen een aantal beperkingen aan, waarbij de framerate eigenlijk wel het grootste probleem is. 4K wordt ondersteund, HDR nog niet, maar de content wordt niet op 60fps gestreamed, zoals bijvoorbeeld Playstation Vue. Het leuke is wel dat Google Assistant ook gebruikmaakt van de geïnstalleerde apps bij het tonen van zoekresultaten. Je kunt dus gewoon zeggen tegen je televisie dat het tijd is voor een nieuwe aflevering van de Big Bang Theory!

Ga direct naar JBL Link Bar op BOL.com.


Recensie over JBL Link Bar

Zoek je naar een veelzijdige soundbar om het geluid van je televisie te upgraden? Dan is de JBL Link Bar een heel goede keuze. Als je kijkt naar wat je krijgt voor dit bedrag, ben ik absoluut onder de indruk. Vooral het feit dat je drie apparaten op HDMI kunt aansluiten is een heel praktische feature – ARC werkt lang niet altijd goed tussen apparaten van verschillende merken. Daarnaast is de toevoeging van Google Assistant een leuke touch, die je veel gebruiksgemak en comfort zal bieden. wel moet je rekening houden met het feit dat het een alles in een pakket is, waarbij je bijvoorbeeld geen uitbreidingen kunt toevoegen als een subwoofer of surround speakers.

Score: 8


Informatie

JBL Link Bar, JBL
Meer weten?
Prijs: 399 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.