logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: JBL Charge 5

De zomer staat voor de deur – tijd om het buitenleven te omarmen! En voor een prettige beleving zorg je natuurlijk ook voor wat muziek. JBL begint dit seizoen goed met een update van zijn succesvolle reeks draagbare, outdoorvriendelijke Bluetooth-luidsprekers: de JBL Charge 5. Als eerste valt op dat hij een make-over heeft gekregen met wat speelse elementen en een robuustere uitstraling. Vooral het streepjespatroon aan de onderkant is een echte eye-watcher. Als onzichtbare bonus is de speaker nu niet alleen waterdicht afgewerkt, maar ook stofdicht, waardoor je ‘m ook naar het strand kunt meenemen.

Het uiterlijk

De Charge 5 is verkrijgbaar in het zwart, blauw, camouflage, grijs, rood of groenblauw. Met zijn afmetingen van
223 x 96,5 x 94 mm is het best een forse speaker, maar hij laat zich alsnog makkelijk meenemen in een tas. Het gewicht is net onder de kilo gebleven. De ronde speaker heeft de kenmerkende passieve basradiatoren aan beide uiteinden, afgeschermd door een robber ring. Voorop vind je het JBL-logo op de grille. Bovenop zie je de bedieningselementen als echte rubber knoppen, aan de achterkant vind je een rubber klepje waarachter een USB-kabel te vinden is om een extern apparaat op te laden. Jazeker! De JBL Charge 2 heeft zo’n indrukwekkende accu dat hij niet alleen 20 uur muziek kan afspelen, maar ook gebruikt kan worden als powerbank! Dankzij de rubber voetjes staat hij stabiel op zijn plek en rolt hij niet zomaar weg.

Make some noise!

De JBL Charge 5 voelt zich het prettigst als je het volume best wel openzet. Het is geen speaker voor een subtiel achtergrondmuziekje. De drivers hebben een oppepper gekregen en dankzij de dubbele passieve radiatoren komt er flink wat geluid uit deze compacte Charge 5. Omdat de speaker gemaakt is voor muziek, is er geen speakerphone-functionaliteit ingebouwd, een functie die je wel vaak terugziet bij draagbare speakers. Jammer genoeg is er ook geen instelbare equalizer aan boord, zelfs niet via de app.

De binnenkant

De Charge 5 gebruikt een enkele 20mm 10-watt tweeter en een 52mm-bij-90 mm 30-watt woofer. Ondanks zijn brede vorm (en het feit dat hij groot genoeg is voor stereo), is de Charge 5 mono. In zo’n formaat merk je toch weinig van stereo, dus die keuze is makkelijk te verantwoorden. Wil je genieten van stereo muziek? Dan kun je twee Charge 5-luidsprekers koppelen via de PartyBoost-functie. De luidspreker is compatibel met Bluetooth 5.1 en ondersteunt de SBC Bluetooth-codec, maar niet AAC of AptX. Via de gratis JBL Portable app voor Android en iOS kun je wat aanpassingen doen, zoals het instellen van de PartyBoost-functie, audio-feedbackgeluiden in- of uitschakelen en firmware-updates downloaden.

Hoe klinkt de JBL Charge 5?

De draagbare speaker van JBL is best wel bas-zwaar. Het geluid begint goed te klinken als je hem een stukje open zet – voor subtiel achtergrondgeluid vond ik hem niet aangenaam klinken. Je gebruikt deze speaker het best met nummers die steunen op lage tonen, ondanks het feit dat de bas niet mega-zwaar is, wordt deze flink benadrukt. De passieve radiatoren doen hier goed hun best! De toevoeging van een tweeter voegt een wat hoge tonen toe aan de mix. Wat je hierbij mist is het middensegment. Die wordt niet helemaal overgeslagen, maar wel flink benadrukt. Sommige nummers klinken daardoor wat schel, andere wat vlak. Pluspunt van deze speaker zit hem vooral op het party-element. Je kunt flink wat geluid neerzetten, zonder bang te zijn voor vervormingen of verstoringen uit het geluid.


Ga direct naar JBL Charge 5 op BOL.com.

Recensie over JBL Charge 5

De JBL Charge 5 draagbare speaker is een geweldige compagnon voor de zomer, om mee te nemen naar het strand of op vakantie. Je kunt ‘m zorgeloos overal neerzetten: hij is waterdicht en stofdicht afgewerkt. Daarnaast is het een echte partyspeaker: baszwaar, met een oplichting van de hoge partijen. Het middenbereik wordt wat onderbelicht, en dat is een minpunt. Als je echter kijkt dat je de speaker toch op een redelijk volume moet zetten voor hij echt goed op stoom komt, is al duidelijk dat deze echt gericht is op actieve mensen, die houden van een goede bas. Missie geslaagd!

Score: 8


Informatie

JBL Charge 5
Adviesprijs: 179 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.