logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: JBL Bar 5.1 surround


Laten we bij het begin beginnen: de JBL Bar 5.1 Surround heeft niet de meest briljante naam gekregen. Hij doet zijn naam eer aan, daar is geen twijfel over mogelijk, maar… er is een echte 5.1 set beschikbaar met dezelfde naam – zonder de toevoeging ‘surround’ weliswaar, maar toch. Het is behoorlijk verwarrend! De JBL Bar 5.1 Surround bestaat overigens enkel uit een soundbar met een subwoofer. Dankzij een vernuftige techniek (daarover dadelijk meer) klinkt deze soundbar als een heuse 5.1 set.

Ontwerp

Het ontwerp van de JBL Bar 5.1 surround is dan ook vrij sober en strak: hij bestaat uit een neutraal vormgegeven zwarte soundbar, met afgeronde hoeken en een metalen grill om al het geluid rond te sluizen. Er zitten een paar slimme features in de hoofdspeaker, zoals de plaatsing van het logo aan de bovenkant van de speaker. Daardoor ‘wringt’ het minder met het logo van je televisie en past hij eigenlijk altijd bij je set.

Op de voorkant vind je een klein led-scherm, waarop je de nodige informatie kunt aflezen, zoals de modus en het volume. De speaker is bovendien plat, zodat hij zonder problemen voor je televisie geplaatst kan worden, ook al heeft je tv een heel kleine voet. OM één of andere reden willen televisiefabrikanten namelijk nog altijd het IR-oogje voor de afstandbediening onder in de televisie inbouwen… ondanks de toenemende populariteit van soundbars!

Boven op de soundbar vind je vier knoppen, waarmee je ‘m kunt in- en uitschakelen, het volume kunt regelen en de invoer kunt wisselen: de speaker beschikt namelijk over twee hdmi-poorten (waarvan 1 met ARC, zodat je televisie kan communiceren met de speaker) en een optische aansluiting, maar je kunt ook streamen via bluetooth, Apple Airplay én Google Cast. Dankzij die laatste functie kun je hem aansturen via Google Assistent, hoewel je daarvoor wel een aparte Assistent-speaker (of Android smartphone) nodig hebt – de slimme assistent zit namelijk niet ingebouwd.

Het geluid

Het is een bijzondere combinatie, de JBL bar 5.1 surround. Naast de soundbar krijg je namelijk een forse subwoofer geleverd, met een vermogen van maar liefst 250 watt. Dat is een flinke hoeveelheid geluid, waar je buren (als je ‘m vol open zet) niet echt blij van worden. Gelukkig zorgt dit vermogen er ook voor dat hij geweldig klinkt op lagere volumes. De soundbar zelf heeft een vermogen van in totaal 300 watt, maar dat moet je dan wel verdelen over zeven verschillende drivers, waarvan er vijf aan de voorkant zitten verwerkt (in verschillende hoeken) en twee op de zijkanten. Die combinatie van drivers en speakers zorgt er voor dat het geluid letterlijk de hele kamer worden rondgestuurd. Een speciale chip in de soundbar meet de terugkaatsing van het geluid en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het geluid. De speakerset beschikt overigens niet over instelbare equalizerinstellingen, hoewel je de bas wel kunt instellen van de rest middels een vernuftige toetsencombinatie op de afstandsbediening.

Ga direct naar JBL Bar 5.1 surround op BOL.com.


Recensie over JBL Bar 5.1 surround

CooleSuggesties topper

De wereld aan je voeten met slechts één soundbar en een subwoofer? Het kan, laat JBL zien met de JBL Bar 5.1 Surround! Deze soundbar levert een verbazingwekkend geloofwaardig 5.1-effect met zijn Multibeam-techniek, waarbij het geluid je kamer rondgestuurd wordt. Het werkt echt, kan ik je verzekeren. Het geluid van de JBL speakerset is mooi rond en helder, voor zowel films als spraak. Jammer genoeg is er in die instellingen weinig aan te passen, waardoor je niet veel keuze hebt. De installatie en bediening is kinderlijk eenvoudig, de vormgeving neutraal en goed doordacht. Klein minpuntje is de beknopte handleiding: er zitten namelijk flink wat functies verstopt in de afstandsbediening, die middels toetsencombinaties toegankelijk zijn. Die hadden we graag op papier bij de hand gehad!

Score: 9


Informatie

JBL Bar 5.1 Surround, JBL
Meer weten?
Prijs: 599 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.