logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: JBL Bar 1300


Voor de ultieme bioscoopervaring thuis heb je goed beeld nodig… maar misschien is goed geluid nog wel belangrijker. Daarvoor heb je een aantal opties, van grootse 5.1 geluidsinstallaties tot soundbars die je aan je televisie kunt koppelen. Het paradepaardje van JBL is de JBL Bar 1300. Deze soundbaar heeft een stevig prijskaartje, maar belooft ook heel wat in huis te hebben, zoals Dolby Atmos en DTS:X 3D surround sound. De echte surround-ervaring wordt echter gerealiseerd door de afneembare draadloze surround speakers. Wij mochten hem een tijdje proberen en stelden daarbij de vraag: is de JBL Bar 1300 zijn hoge prijskaartje waard?

Specificaties van de JBL Bar 1300

  • 1170W vermogen
  • 11.1.4 kanalen en 6 omhoog gerichte drivers
  • Dolby Atmos®, DTS:X 3D surround sound en MultiBeamTM-technologie 
  • 10’’ draadloze subwoofer 
  • Afmetingen: 1376 x 60 x 139 mm
  • HARMAN PureVoice technologie
  • Connectiviteit: AirPlay 2, Alexa MRM en Chromecast
  • Compatibel met JBL One App

Multibeam in vol ornaat

Of je het geld er voor overhebt is natuurlijk een persoonlijke kwestie. Zeker is wel: met de JBL Bar 1300 haal je een fantastisch geluid in huis die akelig in de buurt komt van een volwaardige 5.1-set in dezelfde prijsklasse…. zonder dat je kabels door je huis hoeft te leggen. Het systeem bevat 11.1.4-kanalen met stevig Dolby Atmos-geluid, waarbij de afneembare surround-luidsprekers zorgen voor een écht surroundgeluid. Zo heb je geweldig geluid bij iedere uitzending op de televisie, met een upgrade voor als je films kijkt.

Installatie

Het installeren van de JBL Bar 1300 is niet voor iedereen weggelegd. Het fysiek installeren is helemaal niet zo moeilijk, je koppelt hem simpelweg aan je televisie met een HDMI ARC-compatible kabel, die in de doos wordt meegeleverd. De soundbar heeft bovendien 3 additionele HDMI-poorten, waarop je bijvoorbeeld je gameconsole, blu-rayspeler of andere gadget aansluiten, maar er zijn ook aansluitmogelijkheden voor oudere systemen. De HDMI bied overigens 4K passthrough. Het probleem zit hem eerder in het installeren van de soundbar via de JBL One-app. Deze app gebruik je om hem te koppelen met het wifi-netwerk, maar ook om de geluidsmodi in te stellen. Daar zitten een aantal vreemde beperkingen in, zo vertrouwt JBL zwaar op het tweestaps kalibratieproces en kun je bijvoorbeeld weinig spelen met de balans van je geluidsbeeld of het finetunen van het surroundeffect (daar zijn slechts drie niveaus beschikbaar). Op zich is dat een prima aanpak voor de gemiddelde consument: instelopties aanbieden zorgt vaak voor onduidelijkheid en ongewenste resultaten, maar mensen die meer waarde hechten aan hun geluidsbeeld zullen hier op misgrijpen.

Ruimtelijk geluidsbeeld

Waar de JBL Bar 1300 absoluut in slaagt, is het weergeven van ruimtelijk geluid. Daarvoor zorgen de zes racetrack-drivers en vijf tweeters wel voor, die het geluid naar voren en opzij sturen. Als bonus beschikt de Bar 1300 over zes up-firing drivers, die het geluid via je plafond laten weerkaatsen voor een ruimtelijker effect. Daarvan zitten er vier in de soundbar zelf verwerkt, en twee in de afneembare surroundspeakers. Hiermee krijg je het echte Dolby Atmos- en DTS-X geluidsbeeld in huis. Daarnaast zorgt de imposante 10-inch draadloze subwoofer voor dat innemende basgeluid dat je beeld voorziet van een imposante sub-bas, die het geluid naar een ongekend niveau tilt. Waar je in principe goed vooruit kunt met de soundbar alleen, levert de bas het echte filmische effect.

Draadloze surround speakers

Laten we beginnen met het speerpunt van deze soundbar: de afneembare surroundspeakers. Daarmee krijg je het echte surround-geluid in huis, mits je de speakers op een goede plek kan neerzetten. Je ‘plakt’ ze aan de soundbar met een sterke magnetische connectie. De accu gaat zo’n 10-12 uur mee van de losse speakertjes, daarna zul je ze weer moeten opladen. Heb je geen zin om ze telkens los te nemen en op te laden? Dan kun je ze met een USB-C kabel aan een adapter koppelen. Let wel dat beide speakers dan in de buurt van een stopcontact moeten liggen. Het voordeel van deze speakers is wel dat je de woonkamer opgeruimd kunt houden, vrij van kleine speakertjes en dat je geen kabels over de grond en muur hebt lopen.

Filmgeluid bij televisie

Dat imposante en misschien wel bombastische geluid tijdens films heeft ook een keerzijde: de JBL-geluidsstempel, die het zo goed doet bij actiefilms- en series, levert een bijzonder geluidsbeeld op bij comedyseries, spelshows en praatprogramma’s. Stemmen klinken daar wat schel en hard, de lage tonen juist wat wollig en dichtgelopen. Zorg dat je in zo’n geval de EQ-instellingen aanpast om het effect van de soundbar wat af te vlakken!

De JBL Bar 1300 is in februari 2023 verkrijgbaar voor €1499 op jbl.nl.  


Ga direct naar JBL Bar 1300 op BOL.com.

Recensie over JBL Bar 1300

het is een flinke investering – en je moet er ook de plek voor hebben onder je televisie, maar het levert je wel een bioscoop-waardig geluid op. De afneembare surroundspeakers zijn een toffe gimmick die echt wat toevoegt aan je surround-geluid. Zo hoef je geen kabels meer te trekken of je speakers structureel in je interieur te verwerken. De aanwezigheid van Chromecast en Google Assistent maken de speaker nog een stukje interessanter. We hadden wel graag meer instelmogelijkheden gezien om de speaker helemaal naar wens in te stellen.

Score: 8


Informatie

JBL Bar 1300
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 1279 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.