Jason Bourne laat weer van zich horen

jason-bourne-dvd-2dJason Bourne is terug van weggeweest! En dat is best knap, want deze supersoldaat heeft zich goed schuilgehouden, zichzelf kwellend met straatgevechten om te overleven. Het is dan ook niet vreemd dat het wederom Matt Damon is die in de huid van deze legendarische figuur kruipt, een personage dat bij velen tot de verbeelding spreekt. In dit vijfde deel van de Jason Bourne-saga wordt het trouwens wel een stuk persoonlijker.

Onderzoek en graafwerk

Het is namelijk niemand minder dan Nicky Parsons, die ooit aan de kant van de CIA stond maar inmiddels is overgelopen naar de onschuldige zijde van Jason Bourne, die blijft graven in de geheime projecten van de CIA. Na lang speuren komt ze terecht op het intranet van de CIA, waar ze toegang krijgt tot de geheime projecten als Treadstone en Iron Hand. Daarbij ontdekt ze ook wat informatie over Jasons echte achtergrond – zijn vader, het hoe en wat bij het betreden van de CIA en nog veel, veel meer. Die informatie weet ze – net voor het hackerscafé wordt afgesloten – op een USB-stick te zetten. Helaas voor haar was haar inbraak ontdekt door een nieuw ICT-genie bij de CIA, Heather Lee. Zij wordt door CIA Director Robert Dewey (een mooie rol van Tommy Lee Jones) schoorvoetend op het project Bourne gezet en bewijst daarmee haar kracht en vaardigheden. Zo installeert ze een klein malware-programma op de USB-stick van Nicky, zodat ze kan achterhalen waar de stick zich bevind. Bekijk de trailer van Jason Bourne:

Kat en muis

En zo gaat de grote klopjacht als maar verder: de CIA wil Bourne dood, Bourne wil informatie over zichzelf om gaten in zijn geheugen op te vullen en de beide dames wisselen van visie tussen baan en gerechtigheid. Buiten de vele achtervolgingen om gaat het bij de film Jason Bourne dan ook vooral om de waarheid en de oorsprong van Jason zelf, en een diep gekoesterde wraak van Robert Dewey om Jason om te leggen. Dat levert zeker spectaculaire scènes op, zoals een enorme rel in Griekenland of de wilde achtervolging met een gepantserde politietruck en een personenauto. Puntje van kritiek: door het feit dat het nu gewoon een man is die in zijn verleden graaft is de film op dat terrein een stuk vlakker geworden. Hij is wat minder verrassend, wat minder uniek. Minder vergelijkbaar met de eerste twee delen van de reeks, die met kop en schouders boven de andere films uitsteken.

Conclusie over Jason Bourne

Een spectaculaire actiefilm met een paar slimme thriller-elementen. Toch mist Jason Bourne de verrassende elementen van een super-soldaat die de eerste delen uit deze reeks zo indrukwekkend maakten. Door: Waardering: Jason Bourne krijgt 4,5 van de 5 punten.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.