logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Jackie en Oopjen, Just Film


Kunst is een wonderlijk fenomeen. Iemand maakt iets en dat wordt al dan niet mooi gevonden door anderen. Door de jaren heen worden ze doorverkocht of doorgegeven aan anderen, waardoor werken van (inmiddels) wereldberoemde kunstenaars overal kunnen opduiken. Zo werden in 2016 twee schilderijen van Rembrandt ontdekt, van het bruidspaar Marten en Oopjen. Levensgroot en in vol ornaat, dat moet een aardige duit hebben gekost! Jackie en Oopjen laat een bijzondere en bovendien vrolijke kijk zien op de cultuurshock tussen de tijdsgeest van toen (1634) en de tegenwoordige tijd.

In het Rijksmuseum

Jackie en Oopjen speelt zich voor een groot deel af in het Rijksmuseum, waar de schilderijen regelmatig hangen (de twee kunstwerken zijn aangekocht in samenwerking met het Louvre, ze wisselen dus regelmatig van locatie). De moeder van Jackie werkt daar op de communicatieafdeling en Jackie is kind aan huis in het museum. Wanneer de kunstwerken na hun restauratie aan de muur worden gehangen, hoort Jackie dat er iemand naar haar fluistert. Ze wordt geroepen… door Oopjen! Al snel weet de kwieke dame uit het schilderij te klauteren en klampt Jackie aan – ze denkt namelijk dat Jackie haar zusje is. Jackie voelt zich bezwaart en verantwoordelijk voor Oopjen en ontfermt zich over haar. Samen beginnen ze aan hun zoektocht naar het verloren schilderij van Oopjens zus, Aaltje.

Vossenstreken

Dat gaat natuurlijk niet onopgemerkt. Oopjen is totaal onaangepast op deze tijd. Alles is nieuw, van het water uit de kraan tot het fenomeen toilet. Dat levert een paar bijzondere en grappige scenes op, waarbij de aandacht niet alleen op onze tijd komt te liggen, maar ook wordt getoond hoe het leven er ongeveer 400 jaar geleden uit zag. Slim en knap gedaan! Maar al die rare fratsen gaan natuurlijk niet onopgemerkt. Tijdens hun speurtocht naar het schilderij van Aaltje worden ze opgemerkt door een gewiekste antiekhandelaar: Vos. Hij wil Oopjen ontvoeren en er een flink bedrag aan losgeld voor vragen, zodat hij zijn oude en veeleisende moeder het paleis kan geven waar ze van droomt. Als dat maar goed gaat!

Ga direct naar Jackie en Oopjen op BOL.com.


Recensie over Jackie en Oopjen

Geschiedenis en komedie: die blijken heel goed samen te gaan. De eigenzinnige Jackie laat zien dat girlpower nog helemaal actueel is, haar moeder laat zien dat wat aandacht voor het gezin ook zeker op zijn plek is. De film is grappig en energiek, hoewel deze lang niet altijd origineel is. Er zitten een aantal fragmenten in waarbij je als volwassene denkt… waarom dat? Waarom blijft Oopjen bijvoorbeeld dagenlang in haar zware, opvallende kleding lopen, als ze undercover willen gaan? Ondanks dat is het een fijne film die juist voor de middenmoot aan kinderen (9-12 jaar) erg onderhoudend is.

Score: 8


Informatie

Titel: Jackie en Oopjen
Uitgever: Just Film
Tijdsduur: 90 minuten
Genre: komedie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouder

Jackie en Oopjen is nog niet te koop op dvd of blu-ray, maar wel te kijken via Pathe Thuis.


Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.