Vandaag, op 4 juli, is het Jackfruit Day! Dat is natuurlijk het perfecte moment om jackfruit eens te proberen. Je hebt het misschien al eens op een menu zien staan. Deze bijzondere vrucht wordt steeds vaker gebruikt in vega(n) gerechten. En bijzonder is ‘ie zeker, alleen al om zijn formaat en uiterlijk. Meer weten over deze vrucht en hoe jij er in de keuken mee aan de slag kunt gaan? Je leest het hier!
Waarom jij jackfruit écht eens moet proberen!
Size matters
De jackfruit is, zoals zijn naam al verraadt, een vrucht. Een tropische vrucht om precies te zijn, die groeit in 30 meter hoge jackfruitbomen in het oerwoud van onder andere India en Sri Lanka. De ovaalvormige vrucht is geelgroen en heeft kleine stekeltjes op de schil. Een rijpe jackfruit kan wel 50 kilo wegen en is daarmee de grootste vrucht ter wereld. Oppassen dus als je ooit in de buurt bent, want zo’n vrucht wil je niet op je “dak” krijgen! Een rijpe jackfruit is zoet en sappig maar de variant die jij waarschijnlijk kent is de onrijpe, jonge jackfruit, die wordt geplukt als hij nog niet zo groot is. Deze jonge vrucht eet je niet uit het vuistje, maar is wel ontzettend geschikt voor andere toepassingen.
Juicy en een goede bite
De jonge jackfruit heeft een juicy en vleesachtige structuur en is heel veelzijdig. Daarom wordt de vrucht in Azië al eeuwenlang gebruikt als vleesvervanger. Hij heeft een goede bite en neemt smaken heel goed op, waardoor je het zelf op smaak kunt brengen met kruiden en specerijen. Dat maakt jackfruit geschikt voor allerlei gerechten, van Mexicaanse wrap tot Mediterrane pasta en van curry tot jackfruitburger! Wil jij dat wel proberen? Probeer dan eens de producten van Rootzz of Nature. Zij maken vleesvervangers van jonge jackfruit, zoals balletjes en burgers.
Gewas van de toekomst
Een reden om jackfruit als vleesvervanger te gebruiken, naast dat het gewoon heel erg lekker is, is omdat het duurzaam geteeld kan worden. Jackfruitbomen zijn namelijk supersterk waardoor ze niet alleen de zware vruchten kunnen dragen, maar ook bestand zijn tegen droogte en hoge temperaturen. Ook hoeven er geen kunstmatige pesticiden en herbiciden aan te pas te komen. Ze hebben maar weinig water nodig om te groeien en ook dat maakt ze superduurzaam. Je snapt dus wel waarom jackfruit door wetenschappers ‘het gewas van de toekomst’ wordt genoemd!
Superfood
Jackfruit is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor jou! De vrucht is 100% vrij van cholesterol en verzadigde vetten en bevat weinig calorieën, koolhydraten en vetten. Ook wat betreft voedingswaarden scoort de jackfruit punten. Zo zit jackfruit vol vitamines, mineralen en vezels en is hij rijk aan vitamine A en B, kalium, calcium en ijzer. Dat is nog eens superfood!
Recept: Jackfruit melt sandwich
Je verwacht het misschien niet, maar jackfruit smaakt ook heel goed op de boterham. En wat voor één! Een warme sandwich van witbrood met tomaat, ui, én een Smokey Jackfruit Burger, waar de gesmolten kaas tussenuit loopt. Do we need to say more?!
Ingrediënten
voor 4 personen
- 8 sneetjes wit casino brood
- 8 plakken (vegan) cheddar kaas
- 2 verpakkingen Rootzz of Nature Smokey Jackfruit Burgers
- 2 tomaten, in dunne plakken
- 1 rode ui, in dunne ringen olijfolie
Bereidingswijze
- Verwarm olijfolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur. Bak de Rootzz of Nature Smokey Jackfruit Burgers 2-3 minuten. Draai deze halverwege een keer om.
- Zet ondertussen de grillstand van de oven of een tosti/panini-ijzer aan.
- Beleg een snee brood met een plak cheddar, gevolgd door een burger, tomaat, rode ui en nog een plak cheddar en sluit af met een snee brood.
- Plaats de jackfruit melt onder de grill totdat de cheddar gesmolten is en de sandwich knapperig en goudbruin is.
- Halveer de melt sandwich en serveer met je favoriete saus!
Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt