logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Jackfruit, Jessica Lek


In een zoektocht om meer vegetarisch te eten, lopen veel mensen toch tegen een beperking aan. Ze missen simpelweg de structuur en het gevoel van vlees. Tja, voor sommige mensen is het ook al tientallen jaren dat ze iedere dag vlees op hun bord hebben… dat leer je niet zomaar af. Jackfruit een geweldige vleesvervanger, die gewoon aan de boom groeit. Het is een heel trendy product, dat eigenlijk uit India komt, maar nu overal in Azië, Oost-Afrika en Latijns-Amerika te vinden is. Let wel: jackfruit heeft eenzelfde structuur als vlees, het bevat minder eiwitten! Je kunt het qua voedingsstoffen dus niet zo maar met elkaar vervangen.

Wat is Jackfruit?

Jackfruit groeit aan een boom. De vruchten kunnen enorm groot worden. Om de groei te bevorderen, worden vaak de kleinere exemplaren geoogst. Jackfruit is op zijn lekkerst als hij rijp is. Het vluchtvlees is dan geel en zoet. Het onrijpe vruchtvlees kun je overigens ook eten. Het is dan wit, is neutraal van smaak en… heeft een vlezige structuur! En juist dan is het een geweldig alternatief voor vlees. Je kunt er zelfs heel makkelijk pulled jackfruit van maken – een populair alternatief voor de vleesvariant.

Varieer met fruit

Maar er is meer dan pulled jackfruit wat je er mee kunt maken! In het boekje Jackfruit vind je 30 bijzondere recepten die je kunt maken met deze vrucht. Ze zijn allemaal vegetarisch, zoals je zult begrijpen, met een aantal vegan recepten. Het eiwitprobleem is heel praktisch opgelost met andere ingrediënten, zodat je toch aan je dagelijkse portie vezels, vitamines en mineralen komt. Dankzij dit boek leer je dat je de vricht bijna overal voor kunt gebruiken, van bijgerechten tot lunchgerechten, van een simpele vleesvervanger tot bestanddeel van rösti of plaattaart.

Ga direct naar Jackfruit op BOL.com.


Recensie over Jackfruit

Dat je meer kunt doen met je maaltijden dan dat dagelijkse stukje vlees, is voor veel mensen al langere tijd duidelijk. Omdat het fruit weinig smaak heeft, moet je wel rekening houden met een lange marinadetijd (en het in huis halen van de nodige Oosterse sausjes, zoals hoisin, miso en tamarinde om het fruit op smaak te brengen). Verder zijn het lekker uitziende producten, die zeker uitnodigen om deze vrucht eens een kans te geven!

Score: 7


Informatie

Jackfruit,
Illustrator: nvt
Uitgever: Good Cook, 88 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789461432322. Prijs: 14.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.