logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Jack Ryan: Schaduw van de draak, Tom Clancy

Jack Ryan Tom Clancy Schaduw van de draak

Cameron nam een paar jaar geleden het stokje over van wijlen Tom Clancy om spannende thrillers te schrijven met Jack Ryan in de hoofdrol. Schaduw van de Draak is het vierde deel in deze Jack-Ryanreeks… en wij lazen hem bijna in één ruk uit.

Schaduw van de Draak

Je moet weten dat Jack Ryan al lang niet meer in zijn spionnenrol zit, waar je hem misschien van kent uit de televisieserie. Nee, hij heeft het geschopt tot president! En vanuit die positie moet hij juist een leger aan spionnen en militaire experts aansturen. Dat is ook hard nodig. Terwijl een Amerikaans wetenschapsschip door het poolijs in het Chukchi Borderland worstelt, horen ze gebonk en menselijk geschreeuw onder water. Al snel wordt duidelijk dat een patrouillerende onderzeeër van het Volksbevrijdingsleger in nood verkeerd, en zijn bemanning zal sterven als hij niet aan de oppervlakte kan komen.

Training

Tegelijkertijd lees je mee hoe de oude rot John Clark de nieuwe agent Lisanne Robertson traint om optimaal te kunnen functioneren in Azië. Dat doet hij op zijn unieke, bijzondere manier, die hen beiden van hun sterkste kant laat zien. Maar dat is nog niet alles. Je leest ook mee met de avonturen van de Chinezen, die hun handen volhebben aan het bestrijden van de “Drie Kwaden” (terrorisme, separatisme en religieus extremisme). Ze treden op tegen Oeigoeren, die onafhankelijkheid willen, dus de Chinese inlichtingendienst is op zoek naar een Oeigoerse separatistische vrouw in het westen van China wiens man was weggestuurd voor heropvoeding. De Chinezen zijn niet als enige op zoek naar haar, ook John Clark van de CIA zet alles op alles om haar te vinden (vooral vanwege de specifieke technische kennis die ze heeft, maar dat is weer een ander verhaal). Alsof dit nog niet genoeg chaos is, denkt de CIA dat er een Chinese mol actief is, die ze de codenaam SURVEYOR hebben gegeven.


Ga direct naar Schaduw van de Draak op BOL.com.

Recensie over Schaduw van de Draak

De boeken van Clancy zitten vaak zo vol actie, dat je bijna vergeet om de verhaallijnen te volgen. Ieder hoofdstuk neemt ook in Schaduw van de Draak een ander zichtspunt aan, waardoor je zeker in het begin misschien het spoor bijster kunt raken. Gelukkig komen op het einde alle draadjes netjes bij elkaar en krijg je antwoorden op een presenteerblaadje aangereikt, als ook de hoge piefen van het Amerikaanse leger elkaar antwoorden geven op de belangrijkste vragen. Ook dit deel past perfect in dat plaatje, wat dat betreft weet Cameron het stokje van Clancy perfect na te bootsen. Een eerbetoon aan de Amerikaanse helden, dat is het, met genoeg vrijheden om onorthodoxe methodes toe te passen.

Score: 8


Informatie

Titel: Schaduw van de Draak
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 432
Type boek: Paperback
ISBN: 9789400514683
Prijs: 22.95 euro

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.